Ανακοινωσεις

27/02/2018

Nέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 27.02.2018

 

Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες της 14.02.2018 προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ως εξής:

 

Πρόεδρος               Καλ. Ματθαίου

Αντ/δρος                 Δημ. Σκουτέρης

Γραμματέας            Βασ.Κολιάτση

Ταμίας                    Παν. Γραμμένος

Τακτικό μέλος         Ελένη Καλημέρη

Αναπλ. Μέλη          Μ. Βεσσαλά

                               Άννα Χατζοπούλου

 

Τονίζουμε ότι είναι αναγκαίο η συσπείρωση των μελών του Συλλόγου και για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Πρόεδρο ή τη Γραμματέα του Συλλόγου.

 

Ευχαριστούμε

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


                                                                                                                                                                             

                                                                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

                                                                    ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ                    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΙΑΤΣΗ

 

 

 

01/02/2018

Πρόσκληση για Γενική Συνέλευση

 Αθήνα, 1.2.2018

 

Ο Σύλλογός μας Α.Μ.Ε.Α. της Εθνικής Τράπεζας υφίσταται από το 1996 και στις προσπάθειές μας που κάνουμε για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.

 

Σας παρακαλούμε να συμμετέχετε στην πρόσκλησή μας.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καταστατικού του Συλλόγου, καλούνται τα μέλη του στην Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 7.02.2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14 μμ. στην αίθουσα του Κυλικείου του Συλλόγου Συνταξιούχων Ε.Τ.Ε. Δραγατσανίου 8 (6ος όροφος) με τα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:  

 

Θέματα για συζήτηση

 

1. Απολογισμός του έργου και της οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

2. Έκθεση της εξελεγκτικής Επιτροπής για τον έλεγχο της Ταμιακής Διαχείρισης από τον Πρόεδρο της Εξελγκτικής Επιτροπής.

 

3. Έγκριση της όλης διαχείρισης και έγκριση προυπολογισμού.

 

4. Τοποθετήσεις - Προτάσεις - Συμπεράσματα.

 

5. Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου προεδρείου.

 

Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να είστε ταμειακώς εντάξει.

 

Αριθ. Λογ/σμού: 040/296215-23

 

*Παρακαλούμε όπως στην κατάθεσή σας αναφέρετε και ονοματεπώνυμο.

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία (αρθρ. 7 παρ. 2 καταστατικού) η συνέλευση θα επαναληφθεί υποχρεωτικά την Τετάρτη 14.02.2018 και ώρα 14 μ.μ στον ίδιο χώρο.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


                                                                                                                                                                             

                                                                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

                                                                    ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ                    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΙΑΤΣΗ

 

25/04/2017

Προς όλα τα μέλη του Συλλόγου

Σας γνωρίζουμε ότι το δικηγορικό γραφείο της BCLA Δ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και συνεργάτες (Λ.Συγγρού 262,Αθήνα) επικοινώνησε με το σύλλογό μας και μας γνωστοποίησε ότι έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία, βασιζόμενο σε δεδικασμένες υποθέσεις, να διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των κρατήσεων που γίνονται στη μισθοδοδία μας όπως αναφέρονται στα συνημμένα έγγραφα, καθώς και στις κρατήσεις για εισφορά αλληλεγύης.

Εφόσον ενδιαφέρεστε παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό Γραφείο (Τηλέφωνο: 2110121395 κ. Κριάρη Βάσω) περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες.

22/10/2015

«Οργάνωση συμμετοχής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στο Πανελλαδικό/Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της 4ης Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα»

 

Αρ. Πρωτ. 859

Αθήνα, 22/10/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οργάνωση συμμετοχής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στο Πανελλαδικό/Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της 4ης Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα»

 

Πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ και σήμερα στην Αθήνα, στα γραφεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, οι δύο συσκέψεις των φορέων-μελών της Ομοσπονδίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Αττικής αντίστοιχα, υπό τον Πρόεδρο, τη Β΄ Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, προκειμένου να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μαζική παρουσία και η συμμετοχή ΑμεΑ, των γονέων τους, των οικογενειών τους και των εργαζομένων στις γονεϊκές δομές προνοιακού χαρακτήρα στο πανελλαδικό/παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της 4ης Νοεμβρίου 2015.

Στις συσκέψεις αποφασίστηκαν τα εξής:

 • Όλοι οι Σύλλογοι Γονέων-Κηδεμόνων ΑμεΑ που είναι μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, οι Δομές που λειτουργούν οι Σύλλογοι-Μέλη της και τα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, την ημέρα του συλλαλητηρίου (4/11/2015) θα παραμείνουν κλειστά.

 • Οι γονείς των ΑμεΑ, τα μέλη των οικογενειών τους, μαζί με τα παιδιά τους (όπου αυτό είναι εφικτό), οι εργαζόμενοι στους γονεϊκούς συλλόγους και Δομές και οι εργαζόμενοι/ες της Ομοσπονδίας, θα συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Νοεμβρίου 2015.

 • Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, με μέριμνα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, θα διανεμηθεί στο κοινό στην πλατεία Ομονοίας και κατά τη διάρκεια της πορείας μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, δισέλιδο κείμενο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και κυρίαρχα αιτήματά μας στους τομείς της Παιδείας, των Υποστηρικτικών Γονεϊκών Δομών (Κ.Δ.-Η.Φ., ΣΥΔ, Οικοτροφεία, κ.ο.κ) των Δημόσιων Προνοιακών Δομών, της Υγείας, της Εργασίας-Απασχόλησης, των Αναπηρικών Επιδομάτων.

Κεντρικά συνθήματά μας είναι:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωμένοι, μαζικά, δυναμικά και αγωνιστικά διεκδικούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, η καρδιά κάθε Αναπηρικής Οικογένειας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Επτάνησα μέχρι το Καστελόριζο και το Βόρειο Αιγαίο, χτυπά δυνατά στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα!!!

 

19/10/2015

ΘΕΜΑ: «Κάλεσμα σε ειδική σύσκεψη φορέων-μελών και εργαζομένων φορέων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην Περιφέρεια Αττικής την Πέμπτη, 22/10/2015»

 

Αρ. Πρωτ. 848

Αθήνα, 19/10/2015

 

 

ΠΡΟΣ: ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

ΘΕΜΑ: Κάλεσμα σε ειδική σύσκεψη φορέων-μελών και εργαζομένων φορέων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην Περιφέρεια Αττικής την Πέμπτη, 22/10/2015»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σας καλούμε την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 14:00, στα γραφεία της Ομοσπονδία μας (Ελευθερίου Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη), σε ειδική σύσκεψη των φορέων-μελών και των εργαζομένων των φορέων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην Περιφέρεια Αττικής, για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και για τα οργανωτικά θέματα της συμμετοχής μας στο μεγάλο πανελλαδικό/παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της 4ης Νοεμβρίου 2015, καθώς και για τη μαζική συμμετοχή των φορέων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των μελών τους στο συλλαλητήριο.

 

Παρακαλούμε πολύ όλους τους συναδέλφους των προεδρείων και 1 τουλάχιστον εκπρόσωπο των εργαζομένων από κάθε φορέα να συμμετέχουν σε αυτή την ειδική σύσκεψη.

 

Η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο είναι ηθική υποχρέωση, η οργανωμένη μαζική και πλατειά συμμετοχή σε αυτό, είναι αδήριτη ανάγκη!!!

 

 

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

13/10/2015

«Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος στην Αθήνα, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00»

 

Αρ. Πρωτ. 839

Αθήνα, 13/10/2015

 

ΠΡΟΣ:  Φορείς – Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΚΟΙΝ:  ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος στην Αθήνα, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00»

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Για πολλοστή φορά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καλούμαστε όχι απλά να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματα των παιδιών μας και των οικογενειών μας, αλλά και να δώσουμε μία ακόμα σθεναρή μάχη για τη διατήρηση όσων καταφέραμε να περισώσουμε από τη στιγμή που η χώρα μας μπήκε στην περιδίνηση των μνημονίων.

Ένα ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, δεκάδες σκληρά μέτρα, πρόκειται βάναυσα να πλήξουν τα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και τις οικογένειές μας:

 • Στην παιδεία (με το 85% των Σχολείων ΕΑΕ να είναι ακόμα κλειστά ή να υπολειτουργούν),

 • Στη λειτουργία υποστηρικτικών γονεϊκών δομών ΚΔΗΦ, ΚΗΦ, ΣΥΔ, Οικοτροφεία, Ειδικά Εκπαιδευτήρια κ.ο.κ. (που με τόσο κόπο φτιάξαμε για την υποστήριξη των παιδιών μας ΑμεΑ στην προσπάθεια δεκαετιών να καλύψουμε το κενό της πολιτείας, αναστέλλουν τη λειτουργία τους η μία μετά την άλλη, αφού δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε καν τις βασικές λειτουργικές δαπάνες μισθοδοσίας του ηρωικού προσωπικού τους, ενώ την ίδια στιγμή οι δημόσιες προνοιακές δομές, τα Περιφερειακά Κ.Κ.Π. να λειτουργούν υποστελεχωμένες και με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς).

 • Στα επιδόματα (που αποτελούν την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση του αυξημένου κόστους διαβίωσης που επιφέρει αυτή καθ’ αυτή η αναπηρία σε κάθε άτομο, σε κάθε οικογένεια, να κινδυνεύουν να καταντήσουν «φιλοδώρημα», ειδικά εάν εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ).

 • Στους μισθούς και στις συντάξεις (να υπόκεινται σε άνευ προηγουμένου περικοπές και διαρκή υπερφορολόγηση).

 • Στην υγεία (με το σύνολο σχεδόν των δημόσιων μονάδων υγείας να φυτοζωούν κι έναν ΕΟΠΥΥ να μην μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του).

 • Στην εργασία και στην απασχόληση (με τα ποσοστά ανεργίας να είναι σε δυσθεώρητα ύψη και διαρκώς ν’ αυξάνονται, με την ανεργία στα ΑμεΑ να είναι –στις μητέρες ΑμεΑ και ειδικά στις γυναίκες ΑμεΑ- σε ποσοστά πάνω από 80%, τις μ.μ.ε. να κλείνουν η μία μετά την άλλη και η μετανάστευση νέου στελεχιακού δυναμικού να διευρύνεται διαρκώς).Κι όλα, απόρροια των δύο προηγούμενων μνημονίων, είναι μία χιονοστιβάδα η οποία με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο κι αν δεν αντιδράσουμε όλοι εμείς, η χιονοστιβάδα αυτή θα μας πλήξει, με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά μας και για τις οικογένειές μας.

Αν το αναπηρικό κίνημα της χώρας μας, η κάθε αναπηρική οικογένεια καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν γιατί αγωνιστήκαμε, παλέψαμε, φωνάξαμε, διεκδικήσαμε και δεν επαναπαυτήκαμε σε κανένα κεκτημένο μας.

Εμείς, οι γονείς και οι οικογένειες παλέψαμε κι αγωνιστήκαμε όπως μας έμαθαν τα παιδιά μας, τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, με Αυτισμό, με Σύνδρομο Down, με Εγκεφαλική Παράλυση, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έτσι όπως αυτά ξέρουν παλικαρίσια και με σθένος να μάχονται, ν’ αγωνίζονται καθημερινά για την ΖΩΗ…

Αυτό έχουμε ευθύνη και χρέος, έναντι πρωτίστως των παιδιών μας, αλλά και των οικογενειών μας, έναντι κάθε αναπηρικής οικογένειας, έναντι ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, να κάνουμε και τώρα.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 καλούμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς ΑμεΑ μαζί με τα παιδιά τους, κάθε μέλος οικογένειας ΑμεΑ, κάθε εργαζόμενο σε κάθε γονεϊκή δομή (ΚΔΗΦ, ΚΗΦ, ΣΥΔ, Οικοτροφεία, Ειδικά Εκπαιδευτήρια κ.ο.κ.) και σε γονεϊκά Σωματεία, κάθε εργαζόμενο στα δημόσια σχολεία της ΕΑΕ, κάθε εργαζόμενο σε κάθε δημόσια προνοιακή δομή, κάθε ενεργό πολίτη, στο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό που διοργανώνει η ΕΣΑμεΑ με τους φορείς μέλη της από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, απ’ την Ομόνοια, μέχρι την Κλαυθμώνος, το Σύνταγμα και τη Βουλή, υψώνουμε τις γροθιές μας κι ενώνουμε τις φωνές μας για ένα βροντερό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ.

 

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

 

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Επτάνησα μέχρι το Καστελόριζο και το Βόρειο Αιγαίο, συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Αθήνας στην πλατεία Ομονοίας και στους δρόμους της πρωτεύουσας απ’ την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή και διεκδικούμε την προστασία των κατακτήσεων που καταφέραμε μετά από πολυετής συλλογικούς αγώνες.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, καλούμε όλες τις γονεϊκές δομές της Αττικής, με τα παιδιά και τους γονείς τους, με τους εργαζόμενους σε αυτές, όλα τα σχολεία ΕΑΕ με τους μαθητές, τους γονείς και το προσωπικό τους «να διδάξουμε πολιτικούς, πολιτεία και κοινωνία» το μάθημα της ενότητας και του αγώνα για μία ζωή με αξιοπρέπεια «στο διδασκαλείο του δρόμου των Αθηνών».

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωμένοι, μαζικά, δυναμικά και αγωνιστικά διεκδικούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ-ΑμεΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

 

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00, η καρδιά του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος χτυπά δυνατά στην Αθήνα, στην Ομόνοια… εάν θέλουμε να συνεχίσει να χτυπά δυνατά, εάν θέλουμε να μείνουμε ζωντανοί, εάν θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια… η ευθύνη είναι και δική μας…

 

 

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,   

 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

12/10/2015

Θέμα : «Αποστολή στοιχείων»

 

Πληροφορίες: Σ. Γεωργοπούλου
                      

 

 Αθήνα: 12.10.2015

                     Αρ. Πρωτ.: 2374

 

 

Προς :

Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ  και Φορείς Μέλη  αυτών

 

 

 

Θέμα : «Αποστολή στοιχείων»

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

 

Με το παρόν σας ενημερώνουμε  ότι εν’ όψη του Συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις  4 Νοεμβρίου 2015  στην Πλατεία Ομονοίας και ώρα 11.00, στην συνεδρίαση του Γ.Σ.  της Ε.Σ.ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στις 10.10.15  αποφασίστηκε να συμμετέχουν  άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους από όλη την χώρα.

 

Γι’ το λόγο αυτό  θα θέλαμε  να μας στείλετε εγγράφως μέχρι την Δευτέρα 19.10 κατάσταση των μελών σας και των μελών των οικογενειών τους  με ονοματεπώνυμο, κινητό και e-mail, προκειμένου να ενημερωθούν  μέσω  μηνυμάτων SMS και e-mail  που θα σταλθούν από την Ε.Σ.ΑμεΑ.  Σε περίπτωση που υπάρξει μέλος σας που δεν επιθυμεί την αποστολή των στοιχείων του, παρακαλούμε να αφαιρεθεί από την λίστα.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η μαζικότητα και η δυναμική των κινητοποιήσεων μας αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης στην Κυβέρνηση ζητώντας εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες τους.  Έχουμε χρέος να μην λείψει  κανείς.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                    ΧΡ.ΝΑΣΤΑΣ

06/10/2015

«Ενημέρωση της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπ. Οικ. σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 4172/2013»

 

Αρ. Πρωτ. 822

Αθήνα, 6/10/2015

 

ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΚΟΙΝ.: ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπ. Οικ. σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 4172/2013»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σε απάντηση της υπ΄αρ. 663/12.06.2015 επιστολής μας, που αφορούσε στη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη μείωση φόρου 200 ευρώ για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του που είναι ΑμεΑ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, μας απέστειλε την υπ΄αρ. ΔΕΑΦ Α 1124417 ΕΞ 2015 επιστολή, σύμφωνα με την οποία ισχύουν τα εξής:

 

 • Με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) προβλέπεται μείωση φόρου διακοσίων (200) ευρώ για το φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον πρόκειται, μεταξύ άλλων για πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία, βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ).  Κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, δε λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.                                                                                                   

 • Με την ΠΟΛ 1088/2015 Απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ. 1132/2015 Απόφαση (*σ.σ. αυτή η ΠΟΛ εκδόθηκε μετά και από την παρέμβαση μας στις 12/6/2015), καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίζονται από τους φορολογούμενους για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας για την παροχή της φορολογικής ελάφρυνσης των διακοσίων (200) ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στην παρ. 9 του άρθρου 5 της πιο πάνω Απόφασης ορίστηκε ότι, πέραν των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ, της ΑΣΥΕ κλπ, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις  πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ΄αόριστον, αν πρόκειται για επ΄αόριστον κρίση ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.                                                                                                                                                                  

 • Σημειώνεται ότι η σχετική φορολογική ελάφρυνση, προβλεπόταν και με τις διατάξεις του ν. 2238/1994, αρχικά με τη μορφή της έκπτωσης ορισμένου ποσού ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, στη συνέχεια ως αυξημένο αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας κατά 2.000 € (χρήσεις 2012 και 2011) και τέλος ως μείωση φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ (χρήση 2013) και με την προϋπόθεση της προσκόμισης των απαιτούμενων, βάσει νομοθετικού πλαισίου, δικαιολογητικών.                                                                             

 • Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την παροχή της φορολογικής ελάφρυνσης του άρθρου 17 του ΚΦΕ απαιτείται η προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι γνωματεύσεις των ασφαλιστικών φορέων (περιλαμβάνονται, ωστόσο, οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών των νομαρχιών, όπως αναλυτικά προαναφέρθηκε).  Περαιτέρω, σας επισημαίνουμε ότι ούτε και με τις διατάξεις του προηγούμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 9, ν. 2238/1994) προβλεπόταν η προσκόμιση γνωματεύσεων ασφαλιστικών φορέων για την εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Εξάλλου, τονίζεται ότι σε περίπτωση έκδοσης πιστοποιητικού από τα ΚΕΠΑ, με το οποίο πιστοποιείται αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% και εφόσον καλύπτεται  το φορολογικό έτος 2014, ο εκάστοτε φορολογούμενος δύναται, βάσει των διατάξεων του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014, συμπληρώνοντας τους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, προκειμένου να τύχει της φορολογικής ελάφρυνσης του άρθρου 17 του ΚΦΕ.                                                                                                                                

 • Τέλος, σας γνωρίζουμε, για την ενημέρωσή σας, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.

 

Την παραπάνω επιστολή υπογράφει η Γενική Γραμματέας της Γ.Γ.Δ.Ε., κ. Α. Σαββαΐδου.

 

Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους γονείς-μέλη των φορέων σας.

 

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

05/10/2015

Κάλεσμα σε κινητοποίηση για τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης Τετάρτη, 7/10/2015, Πλατεία Συντάγματος, στις 18.00

Αρ. Πρωτ. 818

 

Αθήνα, 5/10/2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κάλεσμα σε κινητοποίηση για τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης

Τετάρτη, 7/10/2015, Πλατεία Συντάγματος, στις 18.00

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μαζί με το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Ειδική Εκπαίδευση, που διοργανώνει η ΠΟΣΕΕΠΕΑ μαζί με τους αναπηρικούς φορείς και τους φορείς Ειδικής Εκπαίδευσης, την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, στην Πλατεία Συντάγματος (απέναντι από τη Βουλή), στις 18.00, κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους φορείς μας, όλους τους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία, όλους τους γονείς των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάθε ενεργό πολίτη να παραστεί στη συγκέντρωση, ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

 

 • Άνοιγμα ΤΩΡΑ όλων των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης και των ΚΕΔΔΥ, με διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στις ΣΜΕΕ, Τ.Ε. της Γενικής Εκπαίδευσης και στα ΕΕΕΕΚ της χώρας.

 • Χορήγηση παράλληλης στήριξης στους μαθητές με αναπηρία, βάσει επιστημονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων.

 • Διάθεση σχολικών προσβάσιμων βιβλίων σε κάθε μαθητή με αναπηρία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης στην Ειδική Εκπαίδευση.

 • Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι αναπληρωτών στην Ειδική Εκπαίδευση.

 • Λήψη ειδικών προστατευτικών μέτρων για τους εκπαιδευτικούς-γονείς ατόμων με αναπηρία.

 • Λήψη μέτρων για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους.

 

Το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση είναι κοινό για όλους τους πολίτες της χώρας!

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας!

Σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα μέχρι τη δικαίωσή μας, που δε θα είναι δικαίωση μόνο της αναπηρικής οικογένειας, αλλά δικαίωση για μια κοινωνία για όλους!

01/10/2015

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Από την συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

 

Αθήνα: 01.10.2015

Αρ. Πρωτ.:2304

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Από την συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

 

Μεγάλη συμμετοχή είχε το αναπηρικό κίνημα στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας (Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου) έξω από το υπουργείο Παιδείας, για τα κλειστά σχολεία της Ειδικής Εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ι. Βαρδακαστάνη, της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, συλλόγων φορέων, συλλόγων σχολείων, γονέων, εκπαιδευτικών κλπ. διαμαρτυρήθηκαν για τα κλειστά σχολεία και τα χιλιάδες κενά, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

 

Οι διαμαρτυρόμενοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την ηγεσία του υπουργείου, όπως και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου (βλ. δελτίο Τύπου http://is.gd/n5bND6). Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Σε μια κοινωνία με σχολεία κλειστά, πρέπει να επικρατεί κατάσταση πένθους». Επίσης ανέφερε ότι η ΕΣΑμεΑ ήδη από τον Μάρτιο προειδοποιούσε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και μέχρι και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με αλλεπάλληλα υπομνήματα, προτάσεις και προσπάθειες για συναντήσεις, για τον κίνδυνο τα σχολεία των μαθητών με αναπηρία να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς η Ε.Σ.Α.μεΑ. δικαιώθηκε αφού κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι «η κρίση που διάγουμε είναι σκληρή για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Προσπαθούμε να αναστρέψουμε τα πράγματα με δράσεις κατά προτεραιότητα: προσπαθούμε μέχρι 15 Οκτωβρίου να είναι τα σχολεία Ειδικής Αγωγής  σε πλήρη λειτουργία».

 

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους διορισμούς ειδικής αγωγής και ότι «το όποιο μικρό πλεόνασμα προκύψει από τον προϋπολογισμό θα διατεθεί στην υγεία και την Παιδεία, καθώς τα θέματα Ειδικής Αγωγής συνδυάζουν και τα δύο. Το υπουργείο προσπαθεί να υποστηρίξει όλες τις δομές κατά το δυνατόν και δίνουμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα , να οργανωθούμε όπως πρέπει και του χρόνου να μην είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Του χρόνου τέτοια εποχή δε θα μιλάμε για αυτά». Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «θα συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο για την εφαρμογή σταθερού πλαισίου με προτάσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Μακροπρόθεσμος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο μη  διαχωρισμός των σχολείων σε ειδική και γενική αγωγή. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο οικονομικό κόστος αλλά σε αλλαγή της νοοτροπίας. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει ομαλά και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις».

 

Από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι μετά τις 2 αυτές συσκέψεις, αναστέλλει την κινητοποίηση της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου. Θα αναμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου άμεσα και σε αντίθετη περίπτωση θα κηρύξει και πάλι κινητοποίηση, για τα μέσα Οκτωβρίου. Εδώ το δελτίο Τύπου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ http://is.gd/XWSWHA

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

30/09/2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 813

 

Αθήνα, 30/9/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα Τετάρτη, 30 Σεπτέμβρη 2015, οι φορείς του Αναπηρικού Κινήματος, ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΟΜΚΕ, Σύλλογοι Ειδικών Σχολείων και ΕΕΕΕΚ, φορείς της Ειδικής Εκπαίδευσης, ΠΟΣΕΠΕΑ, ΣΑΤΕΑ, ΕΝΕΛΕΑ, Διευθυντές ΕΕΕΕΚ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η ΔΟΕ και πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων Άτομα με Αναπηρία με τους γονείς τους από το Νομό Αττικής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης και για τη διαρκή υποβάθμιση και απαξίωσή της από πλευράς Πολιτείας.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Ι. Λυμβαίος, κατά την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Φίλη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Αναγνωστοπούλου, τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη άμεσης και επαρκούς στελέχωσης όλων των Δημόσιων Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης για τη λειτουργία τους από αύριο το πρωί». Συνεχίζοντας ο κ. Λυμβαίος, είπε τα εξής: «Είναι όμως αδήριτη ανάγκη η Εκπαίδευση των ΑμεΑ να έχει μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα μεταφορών, αναλυτικά προγράμματα σπουδών, εποπτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των μαθητών με αναπηρία στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Σήμερα, παρά το ότι είναι νομοθετημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των ΑμεΑ στη Δημόσια Εκπαίδευση, είναι τέτοιες οι συνθήκες, που 15 ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016, τα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στην πλειονότητά τους είναι κλειστά, ενώ κάποια ελάχιστα υπολειτουργούν, με ορατό τον κίνδυνο στις Περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας, πολλά από αυτά να μη μπορέσουν να λειτουργήσουν. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί τέλος κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει σήμερα με αιχμή του δόρατος μόνιμη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση».

Ο Υπουργός κ. Φίλης, απαντώντας σε όλους τους παρευρισκόμενους, δήλωσε ότι:

 •  Μέχρι 15 Οκτωβρίου 2015, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα Σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης.

 • Στους διορισμούς των 4.000 αναπληρωτών ένας σημαντικός αριθμός –και κατά προτεραιότητα- θα στελεχώσει Δημόσιες Δομές Ειδικής Εκπαίδευσης.

 • Το όποιο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού θα διατεθεί κατά κύριο λόγο για προσλήψεις αναπληρωτών στην Παιδεία.

 • Στόχος του είναι όχι μόνο η ποσοτική, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης ιδιαίτερα των ΑμεΑ.

 • Άμεσα θα συγκροτηθεί Μόνιμη Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα είναι σε διαρκή διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Εκπαίδευσης των ΑμεΑ και το Αναπηρικό Κίνημα (γονείς και αναπήρους) προκειμένου να δημιουργηθεί και να εφαρμοσθεί ένα σταθερό πλαίσιο για τις προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση, έτσι ώστε από το επόμενο σχολικό έτος να μην υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα που υφίστανται σήμερα.

 • Μακροπρόθεσμος στόχος του Υπουργού, όπως και της κυβέρνησης, είναι να πάψει ο διαχωρισμός των σχολείων σε Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης και αυτό αφορά –κατά κύριο λόγο- στην αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει.

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και όλοι οι επίσημοι φορείς του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος, με την «ομπρέλα» της ΕΣΑμεΑ, στηρίζουμε κριτικά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για ένα σύγχρονο, ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία. Γονείς, Ανάπηροι, Εκπαιδευτικοί, Προσωπικό της Εκπαίδευσης των παιδιών μας, είμαστε σε αναμονή υλοποίησης των δεσμεύσεων του Υπουργού και του χρονοδιαγράμματος των προσλήψεων που έθεσε. Ο αγώνας μας δε σταματά εδώ. Συνεχίζεται και αν μέχρι τις 15 Οκτώβρη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού, τότε τα σχολεία των παιδιών μας και τις αίθουσες διδασκαλίας τους θα τις στήσουμε στους δρόμους της Αθήνας, στις κεντρικές πλατείες των πόλεων όλης της Ελλάδας, έξω και μέσα στο Υπουργείο Παιδείας!

29/09/2015

Κινητοποίηση του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος για την Ειδική Εκπαίδευση

Αρ. Πρωτ. 811

 

Αθήνα, 29/9/2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κινητοποίηση του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος για την Ειδική Εκπαίδευση

 

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε -για μία ακόμα φορά- για όλους τους μαθητές της χώρας την ίδια μέρα, όχι όμως και για τους μαθητές με αναπηρία. Η διαρκής υποβάθμιση από την Πολιτεία της Ειδικής Εκπαίδευσης, φέτος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειές μας για την επίλυση του σοβαρότατου και ζωτικής σημασίας θέματος, καμία θεσμική αλλαγή δεν επετεύχθη, καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, κανένας δε γνωρίζει πότε και αν θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει για τις διαχρονικές ελλείψεις, κανένα απολύτως ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει από το Υπουργείο Παιδείας για τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει τα τελευταία 2,5 χρόνια, ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας, με γνώμονα μόνο την ανάδειξη των παιδιών μας, των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών μας.

Τόσα χρόνια ζητούμε το αυτονόητο:

Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα εξασφαλίζει στα παιδιά μας ΑμεΑ το δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στη Διεθνή Σύμβαση των Ατόμων με Αναπηρία που η χώρα μας κύρωσε με το Ν.4074/2012 και αναφέρει ότι: «…τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαίδευση…».

 

Παρόλα αυτά, σήμερα η κατάσταση στην Ειδική Εκπαίδευση είναι τραγική λόγω:

 

 • της υποχρηματοδότησης της Ειδικής Εκπαίδευσης

 • της υποστελέχωσης των ΣΜΕΑΕ-Τμημάτων Ένταξης-Παράλληλης Στήριξης (τόσο σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό  προσωπικό, όσο και σε ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό

 • της μη ύπαρξης αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης των ΑμεΑ.

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ καλεί όλους τους φορείς της, όλα τα παιδιά με αναπηρία, μαζί με τους γονείς και τις οικογένειές τους σε παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 10.00 στο Υπουργείο Παιδείας, μαζί με την ΕΣΑμεΑ και το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλο το προσωπικό της Ειδικής Εκπαίδευσης, προκειμένου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να διατρανώσουμε τη φωνή μας, με στόχο να τακτοποιηθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ΤΩΡΑ πλήρως όλα τα ειδικά σχολεία της χώρας, ώστε κανένα παιδί με αναπηρία να μη μένει στο σπίτι του και όλοι σαν ισότιμοι Έλληνες Πολίτες να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα το μέγιστο αγαθό της Εκπαίδευσης!!!

22/09/2015

«Αντίσταση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων-μελών της σε κάθε προσπάθεια πατροναρίσματος γονεϊκών φορέων και δομών από αδιευκρίνιστης προέλευσης, σκοπού και δράσης κύκλους»

 

Αρ. Πρωτ.  803

Αθήνα, 22/9/2015

 

ΠΡΟΣ: Φορείς-μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΚΟΙΝ.:-ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ:       «Αντίσταση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων-μελών της σε κάθε προσπάθεια πατροναρίσματος γονεϊκών φορέων και δομών από αδιευκρίνιστης προέλευσης, σκοπού και δράσης κύκλους»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Όπως γνωρίζετε, δεκαετίες τώρα, εμείς οι γονείς των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και οι οικογένειές μας συμμετέχουμε, στηρίζουμε, υποστηρίζουμε και είμαστε μπροστάρηδες στον άοκνο και διαρκή καθημερινό αγώνα που δίνει το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα προκειμένου να γίνει πράξη το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

Το κίνημα στο οποίο μετέχουμε, υπό την θεσμοθετημένη ομπρέλα της τριτοβάθμιας Οργάνωσης, την ΕΣΑμεΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχει δομή, έχει οργάνωση και θεσμοθετημένα εκπροσωπείται μέσω της ΕΣΑμεΑ, σε όλους σχεδόν τους φορείς και τους οργανισμούς της Δημόσια Διοίκησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας απόλυτα τις θέσεις ολόκληρης της Αναπηρικής Οικογένειας, για την προάσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας ΑμεΑ και των οικογένειών μας.

Σε μια Δημοκρατία προφανώς δεν λειτουργούν μόνο θεσμοθετημένοι Φορείς όπως η ΕΣΑμεΑ, οι Ομοσπονδίες-μέλη της (με μεγαλύτερη αυτών την ΠΟΣΓΚΑμεΑ), οι Σύλλογοι Αναπήρων και οι Σύλλογοι Γονέων, Κηδεμόνων και οικογενειών αυτών, αλλά σε αυτή τη Δημοκρατία μπορεί ο καθένας να εκφράζεται και ν’ αυτοπροσδιορίζεται.

Παρατηρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις (ευτυχώς λίγες, γιατί ο αγώνας και η δράση του οργανωμένου Αναπηρικού Κινήματος στη Χώρα μας δεν το επέτρεψαν και δεν το επιτρέπουν πια) εμφανίζονται, ως νέοι «Μεσσίες», ως «Πάτρωνες» των παιδιών μας και των οικογενειών μας, διάφοροι κύκλοι αδιευκρίνιστης προέλευσης, σκοπού και δράσης.

Ένας από αυτούς, αυτοπαρουσιαζόμενος ως πρόεδρος μίας ΚΟΙΝΣΕΠ στον Πολύγυρο και ταυτόχρονα ως εκπρόσωπος ενός υπό σύσταση «Σωματείου» που θα διαβουλεύεται «ίσες ευκαιρίες πρόνοιας» για τα παιδιά μας ΑμεΑ (!), μόλις χθες απέστειλε έγγραφο σε Φορείς μας, προφασιζόμενος μάλιστα και πολιτική βούληση του τ. Υπουργού Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή, την οποία ουδέποτε ο ίδιος εξέφρασε (δηλαδή να διαβουλεύεται με μη θεσμοθετημένους φορείς και όργανα του αναπηρικού κινήματος), προσπαθώντας –μέσω του εγγράφου αυτού- να «πατρονάρει» Γονεϊκούς και Αναπηρικούς Φορείς, στη δύσκολη τούτη συγκυρία που βιώνουμε και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωμένοι, δίνουμε καθημερινές πραγματικές μάχες με το «τέρας» που λέγεται κρίση.

Απαντάμε λοιπόν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ότι, η θεσμοθετημένη εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, γίνεται από τον Αντιπρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, κ. Γρ. Λεοντόπουλο, ο οποίος με σθένος, μαχητικότητα και υπευθυνότητα -και έχοντας την πλήρη στήριξη της ΕΣΑμεΑ και όλων ημών των γονέων και οικογενειών των ΑμεΑ- επάξια μάχεται καθημερινά με σημαντικά αποτελέσματα.

Η συμμετοχή και η διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με άλλους Οργανισμούς της Δημόσιας Διοίκησης για θέματα που αφορούν στα παιδιά μας και τις οικογένειές μας, πραγματοποιείται με οργανωμένο τρόπο και από θεσμοθετημένους Φορείς εκπροσώπησης των ιδίων των Ατόμων με Αναπηρία, των ιδίων των Γονέων και των οικογενειών Ατόμων με Αναπηρία, ανιδιοτελώς και με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των παιδιών μας ΑμεΑ, των οικογένειών μας και των Δομών που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε και στηρίζουμε στην προσπάθεια μας να καλύψουμε την ανεπάρκεια της Πολιτείας να παρέχει στα παιδιά μας ΑμεΑ ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας.

 

Καλούμε λοιπόν κάθε Σωματείο-μέλος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κάθε μέλος της Αναπηρικής Οικογένειας να γυρίσει την πλάτη σε κάθε επίδοξο «Πάτρωνα» και σε κάθε προσπάθεια «πατροναρίσματος» του Αναπηρικού Κινήματος, κάθε Ατόμου και κάθε Οικογένειας Ατόμου με Βαριά και Πολλαπλή Αναπηρία, κάθε Γονεϊκής Δομής.

Τον τριετή αγώνα μας για υπογραφή συμβάσεων των γονεϊκών Δομών με τον ΕΟΠΥΥ στο σημείο που έχουμε καταφέρει να τον φτάσουμε μέχρι σήμερα με τη σύμβαση για τις ΣΥΔ να είναι έτοιμη προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και τις συμβάσεις των υπόλοιπων τύπων Δομών ν’ακολουθούν για διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους Φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κλπ) και τον ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν διάφοροι κύκλοι αδιευκρίνιστης προέλευσης και στοχοθέτησης…

Το «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» είναι τρόπος ζωής κι ας γίνει αντιληπτό απ’όλους…

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με τους Φορείς μέλη της, έχουμε μάθει να μαχόμαστε για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των οικογενειών μας, με αξιοπρέπεια, με συνέπεια, με ενότητα και αλληλεγγύη, με ομπρέλα κι αιχμή του δόρατος τον τριτοβάθμιο Φορέα εκπροσώπησης μας, την ΕΣΑμεΑ, μαζί με όλους τους Φορείς-μέλη του Αναπηρικού Κινήματος, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάθε μάχη μέχρι την τελική νίκη !!! 

  

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

21/09/2015

«Ενημέρωση φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ για ενέργειες της Ομοσπονδίας επί καίριων θεμάτων Αναπηρίας και αποτελέσματα αυτών κατά το τελευταίο τετράμηνο»

Αρ. Πρωτ. 801

Αθήνα, 21/9/2015

 

ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

ΚΟΙΝ: ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ για ενέργειες της Ομοσπονδίας επί καίριων θεμάτων Αναπηρίας και αποτελέσματα αυτών κατά το τελευταίο τετράμηνο»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των παιδιών μας και των οικογενειών μας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, οι οικογένειές μας, οι Δομές που με τόσο κόπο κάναμε εμείς οι γονείς ως αντίδοτο στην ανεπάρκεια της Πολιτείας να υποστηρίξει τα παιδιά μας, αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία του Δημόσιου Προνοιακού και Εκπαιδευτικού Συστήματος για τα ΑμεΑ.

Η Ομοσπονδία μας, με τη νέα της σύνθεση που προέκυψε μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στα πλαίσια του 18ου Εκλογο-απολογιστικού της Συνεδρίου στις 10/5/2015, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τον αγώνα και την προσπάθεια της προηγούμενης Διοίκησής της, κλήθηκε και συνεχίζει να καλείται να αντιμετωπίσει αυτό τον ήδη τεράστιο όγκο προβλημάτων, των οποίων η ένταση δυστυχώς έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, δεδομένης αφενός της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας, αφετέρου λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση λειτουργίας των γονεϊκών δομών με την ταυτόχρονη συνέχιση παροχής των υποστηρικτικών τους υπηρεσιών στα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ήταν η έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 35 του Ν. 4325/2015 για τα ΚΗΦ ΑμεΑ, όπου –παρά τις έγγραφες παρεμβάσεις, πιέσεις και διαμαρτυρίες μας-, παρά τις τουλάχιστον 5 παραστάσεις στη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, την παράσταση μαζί με διακομματική Επιτροπή Βουλευτών, του Προέδρου μας στην τ. Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και την παρέμβαση του Προέδρου μας στο περιθώριο συνάντησης αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ, στον τ. Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, παρά τις διαρκείς πιέσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, παρά τη συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τον τ. Υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή, δυστυχώς η περιβόητη ΚΥΑ κατά παρέκκλιση του Νόμου από το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια Υπουργεία δεν εκδόθηκε, αφήνοντας μετέωρη όχι μόνο τη λειτουργία δεκάδων Δομών, με κάποιες από αυτές να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, να αναγκάζονται να απολύουν το προσωπικό τους, αλλά -το πιο σημαντικό- εκατοντάδες ΑμεΑ και οι οικογένειές τους να μένουν μετέωρες, μιας και η λειτουργία αυτών των ΚΗΦ ΑμεΑ μέσω του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, αποτελεί μοναδική διέξοδο ζωής γι΄ αυτούς.

Καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε τεράστιο αγώνα για την επιχορήγηση των γονεϊκών δομών, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και των Περιφερειών και καταφέραμε από το Μάρτιο που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας για το 2015 οι πρώτες Δομές στην Αττική να λάβουν την επιχορήγηση το δεκαπενταύγουστο και να ακολουθήσουν οι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και των υπόλοιπων Περιφερειών.

Σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με τον τ. Υπουργό κ. Κουρουμπλή και το Γενικό Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη, καταφέραμε να γίνει μισό βήμα ακόμα προς την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού στόχου, της κατάρτισης και υπογραφής συμβάσεων των ΣΥΔ με τον ΕΟΠΥΥ (είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο σύμβασης για να περάσει από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και εγκρίθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 7.000.000 €, προκειμένου να καλυφθεί το ειδικό νοσήλειο για τις ΣΥΔ), ενώ δεν έχουμε σταματήσει λεπτό τις προσπάθειές μας για τη συνέχιση του θεσμού μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με τελευταία αυτή της ευρείας σύσκεψης που διενεργήθηκε τη Δευτέρα, 14/9/2015, υπό τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κα Κουτσούρη, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Ομάδας Υγείας της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Υγείας κ. Διβάνη, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, του Προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εκπροσώπων σχεδόν του συνόλου των υφιστάμενων ΣΥΔ, με θέμα αιχμής τη βιωσιμότητα των ΣΥΔ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση λειτουργίας του θεσμού, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και της διαδικασίας ένταξης και των κριτηρίων επιλογής των διαμενόντων σε αυτές, καθώς και τη γεωγραφική διεύρυνση λειτουργίας του θεσμού. Παράλληλα, τον Ιούλιο καταφέραμε να εξαγγελθεί από τον τ. Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, η εξαίρεση των Προνοιακών Δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το αδιανόητο claw back και rebate του ΕΟΠΥΥ, ενώ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ενημερωθήκαμε ότι, μετά από πρότασή μας και τις συνεχείς οχλήσεις και επαφές μας με την Περιφέρεια Αττικής, που ξεκίνησαν από το Δεκέμβρη του 2014, η Περιφέρεια πρόκειται να ενισχύσει από τον προϋπολογισμό της με 2.000.000 € την επιχορήγηση των Προνοιακών Δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν στην Αττική. Οψόμεθα και παρακολουθούμε! Τέλος, συνεχίζουμε την τριετή (!) πίεσή μας προς τον ΕΟΠΥΥ για την κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων με όλους τους τύπους πιστοποιημένων δομών που λειτουργούν για τα παιδιά μας ΑμεΑ.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» είναι η μόνη έκφραση που μπορεί να χαρακτηρίσει τα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας, όπου –παρά τις συνεχείς ενέργειες και πιέσεις μας προς τον Υπουργό από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα- η ηγεσία του Υπουργείου, εν προκειμένω,  ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ειδικής Αγωγής δεν δέχτηκε ούτε καν να μας συναντήσει, ούτε καν να μας ενημερώσει εγγράφως έστω για ένα από τα προβλήματα ή τα θέματα που επανειλημμένα εγγράφως του θέσαμε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο πέρας του Σεπτέμβρη και να μην λειτουργεί κανένα τμήμα ένταξης, καμία παράλληλη στήριξη, απειροελάχιστα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης να μην μπορεί να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς, στην ουσία δηλαδή να παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία για ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες (οικονομικές και πολιτικές), τις τεράστιες καθυστερήσεις για μια ακόμα φορά των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις οποίες δεν ευθυνόμασταν εμείς, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με δύο σημαντικές κατασκηνώσεις, η μία στον Άγιο Ανδρέα Αττικής και η άλλη στη Νέα Πέραμο Καβάλας, καταφέραμε για μία ακόμη χρονιά να υλοποιήσουμε με επιτυχία το Κρατικό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ, φιλοξενώντας περίπου 2.900 ΑμεΑ με τον ανάλογο αριθμό συνοδών σε κατασκηνώσεις σε 9 Περιφέρειες της χώρας, χωρίς να έχουμε πάρει ευρω-λεπτό μέχρι και σήμερα, να έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεών μας, αλλά ταυτόχρονα λόγω της μη χρηματοδότησής μας, αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία μας να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση για την οποία καταβάλλουμε τιτάνιες καθημερινές προσπάθειες να κινητοποιήσουμε τα «δυσκίνητα γρανάζια» της κρατικής μηχανής, προκειμένου να ανασάνουμε οικονομικά και να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τους συνοδούς του Κ.Π. ΑμεΑ 2015.

Κάναμε πλήθος παρεμβάσεων, τόσο για το φορολογικό και τη διευκόλυνση των ΑμεΑ, των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ για τις φορολογικές δηλώσεις τους, για προβλήματα μεμονωμένων περιπτώσεων γονέων, που αντιμετώπισαν κυρίως με τα ΚΕΠΑ και με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και βέβαια συμμετείχαμε, αλλά είχαμε και την αμέριστη, ενεργό και ουσιαστική συνδρομή σε κάθε μας παρέμβαση για κάθε θέμα της ΕΣΑμεΑ, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά τη μαζικότητα, την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη δυναμικότητα και το αδιαίρετο του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεσθε, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει και θα συνεχίσει το διαρκή αγώνα της, την καθημερινή της δράση σε όλα τα επίπεδα, με δυναμικές, ουσιαστικές και υπεύθυνες παρεμβάσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών μας. Ο αγώνας αυτός, όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές στη χώρα μας, είναι και παραμένει ένας αγώνας δίκαιος, ένας αγώνας ενότητας, μαζικότητας, υπευθυνότητας και αλληλεγγύης για να μπορέσει εν τέλει να είναι ένας νικηφόρος αγώνας των παιδιών μας και των οικογενειών μας για το μέλλον τους.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

02/09/2015

«Ύστατη έκκληση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ προς την Πρωθυπουργό της χώρας για την νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές με αναπηρία»

Αρ. Πρωτ. 788

Αθήνα, 02/9/2015

 

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό της χώρας, κα Β. Θάνου-Χριστοφίλου

 

Κοιν: [Πίνακας Αποδεκτών]

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

ΘΕΜΑ: «Ύστατη έκκληση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ προς την Πρωθυπουργό της χώρας για την νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές με αναπηρία»

 

Αξιότιμη Κυρία Πρωθυπουργέ,

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες-ΠΟΣΓΚΑμεΑ, (είναι η μεγαλύτερη (Ομοσπονδία-μέλος της ΕΣΑμεΑ), εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τα άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down και ανήλικα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, Εγκεφαλική Παράλυση, καθώς και ανήλικα άτομα με κάθε μορφής βαριά αναπηρία, μέσω 200 και πλέον συλλόγων μελών της που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα και έχουν μέλη τους χιλιάδες οικογένειες με τις προαναφερθείσες αναπηρίες.

Παρά το ότι η Ομοσπονδία μας, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έγκαιρα και πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, έτσι και φέτος πολλάκις έχει επισημαίνει τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις παθογένειες, αλλά ταυτόχρονα έχει προτείνει και λύσεις, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες, λύσεις και προτάσεις που έχουν ως μοναδικό τους στόχο ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά μας-άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα τους διασφαλίζει το δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, το οποίο προβλέπεται και στη Διεθνή Σύμβαση των Ατόμων με Αναπηρία, δυστυχώς όμως και η μέχρι πρότινος πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες επίλυσης των προβλημάτων αυτών, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε κάποια έστω από τις επιστολές μας ή να δεχθεί αντιπροσωπεία μας, συνεχίζοντας έτσι την τακτική και των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου.

Η φετινή χρονιά είναι μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και προμηνύεται να είναι μια ακόμα πιο δύσκολη σχολική χρονιά για τα ΑμεΑ, η οποία –αν και θεωρητικά ξεκινά σε 10 μόλις ημέρες- πρακτικά θα είναι μία ακόμα χρονιά που το κουδούνι του σχολείου δεν θα χτυπήσει την ίδια ημέρα για τους μαθητές με αναπηρία με τους μαθητές χωρίς αναπηρία, και αυτό όχι λόγω του ότι η γενική εκπαίδευση είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά γιατί η κατάσταση στην ειδική εκπαίδευση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ λόγω:

 

 • της υποχρηματοδότησης της ειδικής εκπαίδευσης,

 • της υποστελέχωσης των ΣΜΕΑΕ-Τμημάτων Ένταξης-Παράλληλης Στήριξης (τόσο σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό),

 • του ανεπαρκούς και προβληματικού συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία, της μη ύπαρξης αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης των ΑμεΑ,

 • της ανεπάρκειας και της ακαταλληλότητας κτιριακών υποδομών σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής εκπαίδευσης για τη φοίτηση μαθητών με αναπηρία και της έλλειψης εποπτικού υλικού και υλικοτεχνικής υποδομής στις μονάδες αυτές.

Δεδομένου ότι:

Α) Μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό κανένα από τα αιτήματά μας για συνάντηση με τη μέχρι πρότινος ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να παραθέσουμε αναλυτικά τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των παιδιών μας,

Β) η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, πολύ φοβούμαστε ότι θα επαληθεύσει τις αγωνίες μας με τον πιο τραγικό τρόπο αυτή τη σχολική χρονιά 2015-2016,

Γ) το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση ΟΛΩΝ των Ελλήνων Πολιτών, ανεξαρτήτως σωματικής κατάστασης, θρησκείας κλπ, είναι υπεύθυνη η Ελληνική Πολιτεία να το διασφαλίζει για ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους μαθητές της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης,

Δ) η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που η χώρα μας κύρωσε με το Ν. 4074/2012, αναφέρει ότι «…τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαίδευση…»,

 

Παρακαλούμε πολύ για την προσωπική σας παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για την άμεση και επαρκή στελέχωση με εκπαιδευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή, τους εκπαιδευτικούς Π.Σ. και Τ.Ε. στη Γενική Εκπαίδευση για τους μαθητές με αναπηρίες, του συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρίες, ώστε εν τέλει τα παιδιά μας-μαθητές με αναπηρίες την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015 να μπορέσουν να μπουν στις τάξεις τους για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Κυρία Πρωθυπουργέ,

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας και ο τρόπος, τα μέσα και τα μέτρα που λαμβάνονται για τα άτομα με αναπηρία δείχνουν και την ποιότητα του πολιτισμού της χώρας.

Τη χώρα μας, γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τόσο τα μέτρα και οι πολιτικές, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία, δυστυχώς δεν τιμούν ούτε την Ιστορία μας, ούτε το παρόν μας, ούτε και το μέλλον μας.

Αναμένουμε την άμεση και προσωπική σας παρέμβαση επί των ανωτέρω, δεδομένου ότι η ανησυχία όλου του γονεϊκού χώρου του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ο κίνδυνος επιβεβαίωσης αυτής της ανησυχίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Επιτέλους, πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να αφουγκραστεί τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τόσο της Ομοσπονδίας μας, όσο και του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος, για ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και αποδοτικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, διότι αυτά τα άτομα πρέπει να απολαμβάνουν το αγαθό της δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης ως ισότιμοι Έλληνες Πολίτες, όπως το Σύνταγμα, οι Νόμοι του Κράτους και η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ορίζουν.

 

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

 

 

[Πίνακας αποδεκτών]:

 

-Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΙΑΟΥ-ΔΗΜΑΚΟΥ

-Δ/νση Ειδικής Αγωγής

-Μ.Μ.Ε.

-ΕΣΑμεΑ

-Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

29/07/2015

«Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, για κατεπείγουσα άμεση παρέμβαση διάσωσης των ειδικά Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων»

 

Αρ. Πρωτ.   774

Αθήνα,  29/7 /2015

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Α. Τσίπρα

 

ΚΟΙΝ:  Όπως πίνακας αποδεκτών

 

«Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, για κατεπείγουσα άμεση παρέμβαση διάσωσης των ειδικά Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων»

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Αγόγγυστα, δεκαετίες τώρα, αναλάβαμε ως γονείς το βαρύ φορτίο της δημιουργίας προνοιακών δομών υποστήριξης των παιδιών μας (Κέντρα Διημέρευσης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργαστήρια Προστατευμένης Εργασίας, Οικοτροφεία, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, ΣΥΔ), ευθύνη που ανήκε στην Ελληνική Πολιτεία και η οποία «πεισματικά», χρόνια τώρα, μέχρι σήμερα δε λέει να αναλάβει ή έστω να συνδράμει ουσιαστικά για μια ποιοτική ζωή που δικαιωματικά αξίζει και πρέπει να έχει κάθε Έλληνας Πολίτης, κάθε ανθρώπινο ον, ποιοτική ζωή που δικαιούνται τα παιδιά μας, τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες.

Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ειδικά των τελευταίων 3 μηνών, διαφάνηκε κάποιο θεσμικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση στήριξης της λειτουργίας των δομών αυτών, τόσο με την ψήφιση του άρθρου 35 του Ν.4325/2015, όσο και με τις δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας Υπουργού Κοιν. Αλληλεγγύης μετά τη σύσκεψη στο γραφείο της στις 27/5/2015.

Όμως, σήμερα, 29/7/2015, διαπιστώνουμε ότι, αφενός η παραπάνω ΚΥΑ του άρθρου 35 του Ν. 4325/15, είναι «γράμμα νόμου κενό» (αφού δεν έχει εκδοθεί και η προφορική ανεπίσημη ενημέρωση μας, από επίσημα όμως χείλη, είναι ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της παράτασης του Προγράμματος με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), αφετέρου εάν δεν πιστωθούν στους δικαιούχους φορείς μας και τα χρήματα της επί σειράς ετών νομοθετημένης επιχορήγησης μέσω των Περιφερειών, τότε ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ο οποίος, στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζεται σε αυτές τις πιστοποιημένες προνοιακές δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένης αυτής της κατάστασης, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία ούτε η εξαγγελθείσα από τον Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή, επικείμενη άρση του clawback και  rebate, ούτε όμως και η έννοια της φροντίδας στην κοινότητα (community-based care), ούτε η έννοια της διαβίωσης στην κοινότητα (community living), γιατί πολύ απλά θα μιλάμε για πλήρη εγκλεισμό των ατόμων με αναπηρία στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, οικογένειες που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν καταστεί έως και ανήμπορες να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης, πολλώ δε μάλλον, αξιοπρεπούς υποστήριξης και διαβίωσης των ανάπηρων παιδιών τους, των ανάπηρων μελών της οικογένειάς τους, των πιο αδύναμων και πιο ευάλωτων μονάδων μιας κοινωνίας.

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ ,

Όλοι εμείς, γονείς χιλιάδων οικογενειών ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, εκπρόσωποι των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των πιστοποιημένων προνοιακών δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήσαμε και λειτουργούμε καλύπτοντας την ανεπάρκεια του κράτους στον τομέα αυτό για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, απευθύνουμε απέλπιδα έκκληση απόγνωσης και ζητάμε:

 • ΑΜΕΣΑ και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας να εκδοθεί επιτέλους η προβλεπόμενη ΚΥΑ του άρθρου 35 του Ν. 4325/15 για τη συνέχιση του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2015, εναλλακτικά σε συνεργασία το Υπουργείο Εργασίας με το Υπουργείο Υγείας να εκδώσουν ΚΥΑ με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στους  Πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (στην πλειονότητά τους γονεϊκές δομές), που εγκλωβίστηκαν στη διαβεβαιωμένη νομοθετική επιταγή έκδοσης της παραπάνω ΚΥΑ, να μπορέσουν να καταθέσουν και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στα παιδιά μας, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τις 31/7/2015,

 • με άμεση προτεραιότητα για τους Πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, δικαιούχους της κρατικής επιχορήγησης, να τους πιστωθούν εντός των επόμενων ημερών από τις Περιφέρειες τα αναλογούντα χρήματα επιχορήγησης ανά φορέα,

 • σε συνεργασία Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας-Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Διοικητή του ΙΚΑ, να δοθεί άμεση λύση (με νομοθετική ρύθμιση) του προβλήματος των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων, καθώς και των διώξεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τους νομίμους εκπροσώπους των φορέων-μελών μας (Πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), οι οποίοι-όχι γιατί είναι εκπρόσωποι κερδοσκοπικών οργανισμών ή γιατί με δική τους υπαιτιότητα δεν καταβάλλουν μισθοδοσίες ή και τις σχετικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους (συνεπώς είναι έκπτωτοι έναντι του Νόμου και διώκονται ποινικά), αλλά δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους γιατί αντικειμενικά αδυνατούν λόγω του ότι δεν έχουν καμιά απολύτως πηγή εσόδων, πλην της χρηματοδότησης από την επιχορήγηση που δε λαμβάνουν, της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που δε λαμβάνουν, από τα νοσήλεια του ΕΟΠΥΥ που δε λαμβάνουν!!!

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν είναι μόνο η κραυγή απόγνωσης που βγαίνει από τα χείλη μας, η κραυγή απόγνωσης των παιδιών μας, των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, που για να εκφραστούν, εκφράζονται μέσα από τα χείλη τα δικά μας…των γονιών τους, είναι η μη τήρηση του Συντάγματος, των νόμων του ελληνικού κράτους, η μη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που κύρωσε η χώρα μας με τον Ν.4074/2012, είναι η ξεκάθαρη κι έντιμη πολιτική απάντηση και λύση που ζητάμε και δεν υπάρχει ούτε στιγμή περιθώριο καθυστέρησης να δώσετε.

Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τις δομές που σας αναφέραμε και πολλαπλάσιοι είναι στα πρόθυρα της απόλυσης, χιλιάδες άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βρίσκονται πραγματικά στο χείλος του «Καιάδα» και χιλιάδες οικογένειες των ατόμων αυτών βρισκόμαστε σε απόλυτη απόγνωση…

Ζητούμε την άμεση, λυτρωτική σας παρέμβαση!

Πιστέψτε μας ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα ίσως να είναι πολύ αργά…

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ:

 

 

-Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη

-Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση

-Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

-Υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλο

-Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή

-Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη

-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδα

-Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα Θ. Φωτίου

-Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα Ουρ. Αντωνοπούλου  

-Υφυπουργό Εργασίας, κ. Π. Χαϊκάλη

-Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Τ. Κουίκ

-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, κ. Α. Νεφελούδη

-Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσούρη

-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κ. Σ. Κοκκινάκη

-Πρόεδρο ΝΔ, κ. Ε. Μεϊμαράκη

-Πρόεδρο Κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», κ. Στ. Θεοδωράκη

-Πρόεδρο ΑΝΕΛ, κ. Π. Καμμένο

-Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπα

-Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κα Φ. Γεννήματα

-Συνήγορο του Πολίτη

-ΕΣΑμεΑ

-Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

-ΜΜΕ

20/07/2015

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ»

Αρ. Πρωτ. 756

Αθήνα, 20/7/2015

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο

 

 

Κοιν: -Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο

          -Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή

          -Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Αλεξιάδη

          -Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα Φωτίου

          -Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Χαϊκάλη

          -Γ.Γ. Πρόνοιας, κα Κουτσούρη

          -Περιφερειάρχη Αττικής, κα Δούρου

          -Αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Π. Αττικής, κ. Καπάταη

          -Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικού Π. Αττικής, κ. Καραμάνο

          -Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Π. Αττικής, κα Θανοπούλου

          -ΕΣΑμεΑ

          -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

 

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Δεκάδες Φορείς-Μέλη της Ομοσπονδίας μας, ως μη κερδοσκοπικοί Σύλλογοι και Σωματεία Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, λειτουργούν πιστοποιημένα Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας υπηρεσίες σε χιλιάδες παιδιά και νέους με αναπηρίες.

Οι εν λόγω Φορείς μας αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα ως προς τη λειτουργία τους, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 70% της Ετήσιας Τακτικής Επιχορήγησης τα τελευταία έτη, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση -εκτός των άλλων- και της μισθοδοσίας του προσωπικού τους από 5 έως 10 μήνες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της τραπεζικής αργίας,, με αποτέλεσμα να μην εκταμιευθούν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις προς τα Σωματεία μας, η δε εξομάλυνση της κατάστασης και της επαναφοράς της ομαλής λειτουργίας του Δημοσίου μετά το άνοιγμα των Τραπεζών δεν προβλέπεται να είναι άμεση.

Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί το διάστημα των 3 ημερών από το άνοιγμα των Τραπεζών μέχρι και την 15/9/2015, όπου θα διατηρούνται οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν γίνει προς το ΙΚΑ, προκειμένου να μπορούν να εκδοθούν αντίστοιχες ασφαλιστικές ενημερότητες που απαιτούνται για την είσπραξη των πληρωμών προς τους Φορείς μας που δεν προβλέπεται να γίνουν εντός των παραπάνω 3 ημερών, δηλαδή μέχρι αύριο Τετάρτη 22/7/2015.

Σημειώσατε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι απολύτως απαραίτητη για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας των Φορέων μας, που –σε διαφορετική περίπτωση- κινδυνεύουν να βρεθούν τα παιδιά τους κυριολεκτικά στο δρόμο.

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να διευθετηθεί το τόσο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία μας, προκειμένου να αποτραπεί ο φανερός πλέον κίνδυνος επιβίωσης των φορέων αυτών και να συνεχίσουν οι γονεϊκοί φορείς που ιδρύθηκαν και λειτουργούν από γονείς, να προσφέρουν απερίσπαστοι τις υπηρεσίες τους στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και αυτές που πλήττονται περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το «τσουνάμι» των μνημονιακών μέτρων.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ επ΄αυτών.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

09/07/2015

«Έκκληση απόγνωσης φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εξαιρετικά επείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας για άμεση παρέμβαση και επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων»

 

Αρ. Πρωτ. 737

 

Αθήνα, 7/7/2015

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσούρη

 

Κοιν: -Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή

          -Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα Φωτίου

          -Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Στρατούλη

          -Περιφερειάρχη Αττικής, κα Δούρου

          -Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Π. Αττικής, κα Θανοπούλου

          -Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Π. Αττικής, κ. Καραμάνο

          -ΕΣΑμεΑ

          -Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Έκκληση απόγνωσης φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εξαιρετικά επείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας για άμεση παρέμβαση και επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων»

 

Αξιότιμη Κυρία Γενικέ,

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις τραγικές στιγμές που περνάει η χώρα μας, τραγικές στιγμές που έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα και στο μέλλον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, κάθε οικογένειας που έχει την τύχη και την ευλογία να ζει στην Ελλάδα, τραγικές στιγμές όμως που είναι καθοριστικές για το μέλλον όλων μας, όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων με ή χωρίς αναπηρία.

Αυτή τη στιγμή, στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν είμαστε απλοί θιασώτες, αλλά συμμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αλλά και ολόκληρο το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με υπευθυνότητα, με πλήρη επίγνωση των συνθηκών και των καταστάσεων των καιρών, με αξιοπρέπεια και πάντα τεκμηριωμένο λόγο, προσπαθούμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών μας, να προστατεύσουμε δικαιώματα και κεκτημένα των παιδιών μας και των οικογενειών μας, που εδώ και χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο, προσπάθεια και πόνο, προκειμένου να συνεχίσουν τα παιδιά μας και οι οικογένειες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες να ζουν με αξιοπρέπεια, ισότιμα μέσα σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, ευνομούμενη πολιτεία και κοινωνία.

Αγόγγυστα, δεκαετίες τώρα, αναλάβαμε ως γονείς το βαρύ φορτίο της δημιουργίας προνοιακών δομών υποστήριξης των παιδιών μας (Κέντρα Διημέρευσης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργαστήρια Προστατευμένης Εργασίας, Οικοτροφεία, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, ΣΥΔ), ευθύνη που ανήκε στην Ελληνική Πολιτεία και η οποία «πεισματικά», χρόνια τώρα, μέχρι σήμερα δε λέει να αναλάβει ή έστω να συνδράμει ουσιαστικά για μια ποιοτική ζωή που δικαιωματικά αξίζει και πρέπει να έχει κάθε Έλληνας Πολίτης, κάθε ανθρώπινο ον.

Αναγνωρίζουμε μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ειδικά των τελευταίων ημερών, την προσπάθεια που καταβάλλετε προσωπικά, θεσμικά ως Γενική Γραμματέας Πρόνοιας με τις Υπηρεσίες σας, αλλά και τις προσπάθειες της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, τόσο για την έκδοση της περιβόητης ΚΥΑ (άρθρο 15 του Ν. 4325/15), όσο και για την αποδέσμευση της πενιχρής επιχορήγησης των γονεϊκών φορέων-μελών μας (ειδικά Πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που λαμβάνουν μέσω των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

Όμως, Κυρία Γενικέ, επειδή δεν είμαστε αιθεροβάμονες, σήμερα, 7/7/2015, με βεβαιότητα δυστυχώς μπορούμε να πούμε ότι, αφενός η παραπάνω ΚΥΑ του άρθρου 15 του Ν. 4325/15, είναι «γράμμα κενό» (αφού δεν υπάρχει σχετική ΚΑΕ ή σχετικές ΚΑΕ που να μπορούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 11.000.000 € για τη χρηματοδότηση της παράτασης του Προγράμματος με φορέ υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., αφετέρου εάν δεν πιστωθούν στους δικαιούχους φορείς μας και τα χρήματα της επιχορήγησης μέσω των Περιφερειών, τότε μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες θα μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,  ο οποίος, στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζεται σε αυτές τις γονεϊκές δομές.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένης αυτής της κατάστασης, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία ούτε η έννοια της απο-ιδρυματοποίησης/απο-ασυλοποίησης, ούτε όμως και η έννοια της φροντίδας στην κοινότητα (community-based care), ούτε η έννοια της διαβίωσης στην κοινότητα (community living), γιατί πολύ απλά θα μιλάμε για πλήρη εγκλεισμό των ατόμων με αναπηρία στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, οικογένειες που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν καταστεί έως και ανήμπορες να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης, πολλώ δε μάλλον, αξιοπρεπούς υποστήριξης και διαβίωσης των ανάπηρων παιδιών τους, των ανάπηρων μελών της οικογένειάς τους, των πιο αδύναμων και πιο ευάλωτων μονάδων μιας κοινωνίας.

Κυρία Γενικέ,

Σας απευθύνουμε έκκληση και παρακαλούμε να τη λάβετε ως ύστατη έκκληση απόγνωσης εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και μελών οικογενειών ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες της χώρας.

Σας ζητούμε ΑΜΕΣΑ να αναλάβετε πρωτοβουλία μαζί με το Υπουργείο Υγείας, ώστε οι γονεϊκές δομές που εγκλωβίστηκαν στη διαβεβαιωμένη νομοθετική επιταγή έκδοσης ΚΥΑ του άρθρου 15 του Ν. 4325/15 για τη συνέχιση του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2015, να μπορέσουν να καταθέσουν και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στα παιδιά μας, από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς επίσης σας ζητούμε με άμεση προτεραιότητα για τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς μας ως Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, δικαιούχους της κρατικής επιχορήγησης, να τους πιστωθούν εντός των επόμενων ημερών από τις Περιφέρειες τα αναλογούντα χρήματα επιχορήγησης ανά φορέα.

Τέλος, σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε σε συνεργασία Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας-Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Διοικητή του ΙΚΑ, προχωρήσετε σε άμεση επίλυση (με νομοθετική ρύθμιση) του προβλήματος των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων, καθώς και των διώξεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τους νομίμους εκπροσώπους των φορέων-μελών μας, οι οποίοι-όχι γιατί είναι εκπρόσωποι κερδοσκοπικών οργανισμών ή γιατί με δική τους υπαιτιότητα δεν καταβάλλουν τις σχετικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους (συνεπώς είναι έκπτωτοι έναντι του Νόμου και διώκονται ποινικά), αλλά δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους γιατί αντικειμενικά αδυνατούν λόγω του ότι δεν έχουν καμιά απολύτως πηγή εσόδων, πλην της χρηματοδότησης από την επιχορήγηση που δε λαμβάνουν, της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που δε λαμβάνουν, από τα νοσήλεια του ΕΟΠΥΥ που δε λαμβάνουν!!!

Κυρία Γενικέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται απόλυτα αντιληπτή η κραυγή απόγνωσης που βγαίνει από τα χείλη μας, η κραυγή απόγνωσης των παιδιών μας, των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, που για να εκφραστούν, εκφράζονται μέσα από τα χείλη τα δικά μας…των γονιών τους. Αναμένουμε να κατανοήσετε αυτή την κραυγή απόγνωσης και να αντιδράσετε άμεσα ως προς τα ανωτέρω.

Ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι πολύ αργά…

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

02/07/2015

«Έκδοση της ΠΟΛ 1132/29-6-2015 που τροποποιεί την ΠΟΛ.1088/17.4.2015»

Αρ. Πρωτ. 726

Αθήνα, 2/7/2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Έκδοση της ΠΟΛ 1132/29-6-2015 που τροποποιεί την ΠΟΛ.1088/17.4.2015»

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με την υπ΄αρ. 663/12-6-2015 εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, ζήτησε την κατ΄ εξαίρεση αποδοχή γνωματεύσεων ασφαλιστικών φορέων που υποβάλλονται από γονείς ΑμεΑ για δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, διότι ενημερώθηκε από γονείς της Περιφέρειας που έχουν παιδιά με αναπηρία, ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων και συγκεκριμένα του πεδίου του αντίστοιχου πίνακα στο Ε1, που δηλώνεται εάν η φορολογική δήλωση αφορά ΑμεΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%, δεν γινόταν αποδεκτή η συμπλήρωσή του, προφανώς λόγω μη επιβεβαιωμένης  ύπαρξης πιστοποιητικού αναπηρίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.3863/2010 (βλ. ΠΟΛ 1088/2015, ΦΕΚ Β’ 763/30.04.2015).

Ζητήσαμε λοιπόν, να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας ώστε να γίνεται δεκτή από το σύστημα και στις ανωτέρω περιπτώσεις η συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε1 και με την ολοκλήρωση της υποβολής του να στέλνεται ηλεκτρονικό μήνυμα στο φορολογούμενο ότι άμεσα θα πρέπει να προσκομισθεί στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πιστοποίηση-γνωμάτευση αναπηρίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 6 του Ν. 3863/2010.

Στις 29/6/2015, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΠΟΛ 1132, που αποτελεί τροποποίηση της ΠΟΛ.1088/17.4.2015 (Β΄ 763) και αφορά στην απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, όπου ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και γνωματεύσεις εκδοθείσες πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, οι οποίες έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση και μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’αόριστον, αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά το χρόνο έκδοσής τους.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αμεσότητα και μεθοδικότητα συνεχίζει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για τα σοβαρά και δίκαια αιτήματα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους που εκπροσωπεί και πάντα θα αναζητά λύσεις για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, ακόμη και σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όπως είναι η σημερινή.

02/07/2015

«Επιτέλους ! Ξεκινάει και φέτος το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ»

Αρ. Πρωτ.   720  

Αθήνα,   2/7/2015

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Επιτέλους ! Ξεκινάει και φέτος το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ»

 

Υπογράφηκε και αναρτήθηκε 1/7/2015 στο «Διαύγεια» η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας, της ΕΣΑμεΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα -παρά τη δύσκολη συγκυρία- να υλοποιηθεί και φέτος το Κρατικό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία σε κατασκηνώσεις Δήμων σχεδόν σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας, με φορέα υλοποίησης την ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

 

Για μια ακόμη χρονιά παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των προβλεπόμενων εγκυκλίων, Υπουργικών Αποφάσεων, κ.ο.κ., την περαιτέρω μείωση στον προϋπολογισμό υλοποίησης του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ, στην αλλαγή Διοικητικών Συμβουλίων στις περισσότερες κατασκηνώσεις που πρόκειται να υλοποιηθεί και φέτος το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ και βέβαια τις δυσμενέστατες οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες που ταλανίζουν τη χώρα και το λαό μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με τη στήριξη όλων των γονέων και των οικογενειών των Ατόμων με Αναπηρία, με τη στήριξη της ΕΣΑμεΑ και τη δημιουργική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και τις υπηρεσίες της ξεκινάει, από σήμερα 2 Ιουλίου 2015, την υλοποίηση ενός άθλου και ταυτόχρονα μιας σημαντικής κατάκτησης των γονιών του αναπηρικού κινήματος που επί 35 χρόνια αδιάλειπτα υλοποιεί με αίσθημα ευθύνης, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για τα παιδιά μας, τα άτομα με κάθε μορφής και κάθε βαρύτητας αναπηρίας, που ζουν εκτός, αλλά κυρίως εντός των Ιδρυμάτων Κλειστής Περίθαλψης, μιας κατάκτησης που -συν τοις άλλοις- δίνει ανάσα ζωής έστω γι’αυτές τις δέκα ημέρες κάθε κατασκηνωτικής περιόδου σε πάνω από 3.100 άτομα με αναπηρία, σε πάνω από 2.500 οικογένειες που φροντίζουν τα άτομα αυτά, σε περισσότερα από 400 αδέλφια που με τις οικογένειές τους όλο το χρόνο υποστηρίζουν την ή τον ανάπηρο αδελφό τους, αφού οι γονείς έχουν εκλείψει.

 

Και φέτος λοιπόν, σ’αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, αποδεικνύουμε ότι εμείς οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, ολόκληρο το εθνικό αναπηρικό κίνημα, είμαστε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προάσπιση των κεκτημένων μας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας- ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών μας και θα συνεχίσουμε σε πείσμα των καιρών να δίνουμε όρθιοι τη μάχη αυτή, όσο ο ήλιος της ελπίδας θ’ανατέλλει, γιατί η ζωή και η ελπίδα δε σταματάνε ποτέ.

 

Καλή  Κατασκηνωτική Περίοδο !     

30/06/2015

«Σημαντική σύσκεψη ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΟΠΥΥ-Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση σύμβασης ΕΟΠΥΥ με ΣΥΔ»

Αρ. Πρωτ. 710

Αθήνα, 30/6/2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Σημαντική σύσκεψη ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΟΠΥΥ-Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση σύμβασης ΕΟΠΥΥ με ΣΥΔ»

 

Σήμερα, Τρίτη, 30/6/2015, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Λυμβαίος, ο Γ. Γραμματέας, κ. Σπηλιόπουλος, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, κα Ιωάννου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ κ. Λεοντόπουλος, παρευρέθηκαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, υπό το Γενικό Διευθυντή κ. Ι. Βαφειάδη, μαζί με τον Ειδικό Επιστημονικό Σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, κ. Ε. Αυγουλά, καθώς επίσης και αρμοδίων στελεχών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπων 4 ΣΥΔ που είχαν κληθεί από τον Οργανισμό, με αποκλειστικό θέμα τη διατύπωση απόψεων επί σχεδίου Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ΣΥΔ, στα πλαίσια εφαρμογής του νομοθετημένου σχετικού ειδικού νοσηλείου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι στο Σχέδιο Σύμβασης έχουν περιληφθεί τα περισσότερα από τα σημεία παρεμβάσεων της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων-μελών της που λειτουργούν ΣΥΔ, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και την προηγούμενη σχετική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό μεταξύ ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΟΠΥΥ-Υπουργείου στις 17/4/2015.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η δέσμευση ΕΟΠΥΥ δια του Γενικού Δ/ντή του και του Υπουργείου Υγείας δια του συμβούλου του Υπουργού ότι, αφού επεξεργασθούν και προσαρμόσουν τη σύμβαση για τις ΣΥΔ ως προς τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και στη σημερινή σύσκεψη, εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμο και το τελικό κείμενο της Σύμβασης, που θα τεθεί υπόψη μας πριν την έγκρισή του από το Δ.Σ. του Οργανισμού και την άμεση υπογραφή που θα ακολουθήσει αυτής της σύμβασης με τους φορείς που λειτουργούν ΣΥΔ.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, πέρα από το δίκαιο αγώνα της για τη στήριξη και συνέχιση του ύψιστης σημασίας θεσμού των ΣΥΔ που καταβάλλει μαζί με τους φορείς της για το μέλλον των παιδιών μας, των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες -και με την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη της ΕΣΑμεΑ-,  είναι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ακόμα και σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όπως αυτής που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, μπορούν να υπάρχουν και πρέπει να δημιουργούμε ευκαιρίες και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε.

29/06/2015

«ΥΣΤΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΦΑμεΑ»

 

Αρ. Πρωτ.    702

Αθήνα,    29/6/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«ΥΣΤΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΦΑμεΑ»

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29/6/2015, πανελλαδική σύσκεψη φορέων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (στο αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ, στην Ηλιούπολη), που λειτουργούν ΚΗΦΑμεΑ, τόσο αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, όσο και αυτών που αποκλείστηκαν λόγω ανεπάρκειας πόρων από το σχετικό  πρόγραμμα,  με συνολική συμμετοχή τουλάχιστον 70% του συνόλου των άμεσα ωφελουμένων ΑμεΑ.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την Προεδρία του Προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ είχε κληθεί διακομματική αντιπροσωπεία βουλευτών οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν στηρίξει το δίκαιο αγώνα μας και από την οποία συμμετείχε μόνο ο πρώην Υφυπουργός και νυν βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου  ενώ ο κ. Μ. Κριτσωτάκης ενημέρωσε τελευταία στιγμή ότι δεν θα καταφέρει να παραστεί στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Ι. Βαρδακαστάνης, ο κ. Α. Γεωργίου, από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εκπρόσωποι από είκοσι φορείς μέλη της Ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια της διεξοδικής συζήτησης που ακολούθησε ήταν έντονη η ανησυχία των φορέων-μελών που μετέχουν στο Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι στα πλαίσια της νομοθετηθείσας παράτασης με το άρθρο 14 του Ν. 4312/2014 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 4325/2015, συνεχίζουν να απασχολούν προσωπικό για τις ανάγκες του προγράμματος, συνεχίζουν τις αυξημένες λειτουργικές υποχρεώσεις τους για την υλοποίηση των προγραμμάτων, συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να καλύπτουν στο έπακρο τις συμβατικές  υποχρεώσεις τους με την ΕΕΤΑΑ, ενώ από την άλλη δεν έχουν πάρει καμία χρηματοδότηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015, γεγονός που τους έχει φέρει σε αδιέξοδο και απόγνωση. Προκειμένου να δοθεί έντιμη ξεκάθαρη και οριστική λύση στην παρατεταμένη ομηρεία, κυρίως των άμεσα ωφελουμένων -1414 παιδιών μας- ατόμων με αναπηρίες, για ύστατη φορά απαιτούμε την άμεση έκδοση της προβλεπόμενης από την παρ. δ του άρθρου 35 του Ν. 4325/2015 ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των φορέων αυτών και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι αύριο Τρίτη, 30/6/2015 και την Τετάρτη, 1/7/2015, στις 10:00 το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας θα κάνει παράσταση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη και στην αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό, κα Θ. Φωτίου, προκειμένου να λάβουμε το τελικό κείμενο της προβλεπόμενης ΚΥΑ.   

 

Κατανοούμε απόλυτα τη δυσχερή κατάσταση λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της δύσκολης κατάστασης που διέρχεται η χώρα τις τελευταίες ώρες, είμαστε όμως υποχρεωμένοι και ηθικά δεσμευμένοι απόλυτα να διασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τη λειτουργία των γονεϊκών δομών για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Ο αγώνας μας για να μην κλείσει ΚΑΜΙΑ γονεϊκή δομή συνεχίζεται και θα δικαιωθεί γιατί γονείς και άτομα με αναπηρία, ολόκληρο το Εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε μαζί και ενωμένοι σαν μια γροθιά, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές της χώρας!

30/06/2015

«Διευκόλυνση λειτουργίας Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρόνοιας»

 

Αρ. Πρωτ.    701     

Αθήνα,  29 /6 /2015

 

ΠΡΟΣ: -Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη

            -Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή

            -Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κα Ν. Βαλαβάνη

            -Αναπλ. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου

            -Αναπλ. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δ. Στρατούλη

 

ΚΟΙΝ.:- Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσούρη

            -Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κ. Σ. Κοκκινάκη

            -ΕΣΑμεΑ

            -Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Διευκόλυνση λειτουργίας Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρόνοιας»

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Όπως γνωρίζετε το μεγαλύτερο μέρος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ που είναι μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και λειτουργούν  ως πιστοποιημένοι φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω υποχρηματοδότησης ή και καθυστέρησης χρηματοδότησής τους με συνέπεια να καθυστερούν την καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό τους ενώ παράλληλα καθυστερούν την καταβολή και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, όπως αυτά επιτάθηκαν λόγω και της κατάστασης που διερχόμαστε, αλλά και με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, προτείνεται ως απολύτως απαραίτητο να «διατηρείται η ρύθμιση που τυχόν έχουν κάνει οι πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρόνοιας(Φ.Π.Υ.Π.) στο ΙΚΑ και στην περίπτωση που καθυστερήσουν μέχρι και τέσσερες μήνες ασφαλιστικές εισφορές με τις αντίστοιχες δόσεις της ρύθμισης και παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα εκ νέου ρύθμισης των Φορέων αυτών μέχρι την 31/10/2015 και των τυχόν νέων καθυστερούμενων εισφορών αλλά και τη δυνατότητα για αυτοτελή ρύθμιση για καθυστερημένες οφειλές για όποιον Φ.Π.Υ.Π. προκύψει μέχρι την ίδια ημερομηνία δηλαδή 31/10/2015».

Επίσης, είναι αδιανόητο, γονεϊκοί φορείς που λειτουργούν για να καλύψουν την αδυναμία του κράτους για παροχή υπηρεσιών φροντίδας-αποκατάστασης-ειδικής αγωγής-υποστηριζόμενης διαβίωσης, φορείς που δεν λειτουργούν με κέρδος ή με σκοπό το κέρδος (άλλωστε είναι καταχωρημένοι ως Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), φορείς που για όλους τους παραπάνω λόγους, τα έξοδα λειτουργίας τους καλύπτονται μόνο από επιχορήγηση από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω των 13 Περιφερειών και από νοσήλεια του ΕΟΠΥΥ, είναι λοιπόν αδιανόητο επειδή το κράτος δεν καλύπτει την ελάχιστη υποχρέωσή του έναντι των παιδιών μας – ΑμεΑ από την άλλη να μας στέλνει, ως διοικήσεις αυτών των Συλλόγων που λειτουργούν πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, στις αίθουσες των δικαστηρίων, επειδή δεν έχουμε τα χρήματα που το ίδιο μας οφείλει να του καταβάλλουμε λ.χ. για τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις .

Αυτό κύριοι Υπουργοί, είναι  παράλογο, εξωφρενικό, έως και ανήθικο και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση νομοθετική κάλυψη αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, που όλες αυτές οι διοικήσεις αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Ζητάμε την ανταπόκρισή σας σε αυτή την ύστατη κραυγή απόγνωσης και να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες και αναμένουμε την ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας αυτήν, σημειώνοντας ότι τα προτεινόμενα σχετικά με την υπαγωγή ή διατήρηση των ρυθμίσεων για καθυστερούμενες οφειλές στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιό σας ως τροπολογία.    

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, 

  

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

29/06/2015

«ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 του Ν. 4325/15 ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΔΗΦ ΑμεΑ»

Αρ. Πρωτ. 700

Αθήνα, 29/6/2015

 

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη

 

ΚΟΙΝ: [ Όπως Πίνακας Αποδεκτών]

 

ΘΕΜΑ: «ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 του Ν. 4325/15 ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΔΗΦ ΑμεΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι γονεϊκοί φορείς-μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, που παρέχουν αναντικατάστατες και κρίσιμες υπηρεσίες σε παιδιά και ενηλίκους με αναπηρίες δια των πιστοποιημένων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ ΑμεΑ) που λειτουργούν –οι περισσότεροι από αυτούς- υλοποιούν το Πρόγραμμα: «Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», (άρθρο 14, παρ. 3 του Ν. 4312/2014, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4325/15).

Στα πλαίσια αυτά, οι φορείς μας προχώρησαν στη συνέχιση της υλοποίησης των εν λόγω Προγραμμάτων, αναμένοντας την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, καθώς και της Προγραμματικής Σύμβασης (όπως αναφέρεται στο Ν. 4312/2014) προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους.

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία συμμετείχαν 19 φορείς-μέλη μας από όλη την Ελλάδα, που υλοποιούν τα εν λόγω Προγράμματα και συμμετέχουν σε αυτά περί το 70% των ωφελούμενων, συζήτησαν και αποφάσισαν ότι:

 

 • Λόγω μη έκδοσης της ως άνω προβλεπόμενης ΚΥΑ με τους προβλεπόμενους όρους προγραμματικής συμφωνίας, έχουν δημιουργηθεί δυσεπίλυτα προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότησή τους, που καθυστερεί επί εξαμήνου.

 • Προκειμένου να δοθεί έντιμη, ξεκάθαρη και οριστική λύση στην παρατεταμένη ομηρεία, όχι μόνο των φορέων-μελών μας, αλλά κυρίως των άμεσα ωφελουμένων-1414 παιδιών μας-ατόμων με αναπηρίες, απαιτείται η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. δ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 35 ΤΟΥ Ν. 4325/15 ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των φορέων αυτών και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι αύριο Τρίτη, 30/6/2015.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 1/7/2015, στις 10.00, αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, θα σας επισκεφθεί στο γραφείο σας, προκειμένου να μας ενημερώσετε επί των ενεργειών σας αυτών.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Δεδομένης και της μη επιχορήγησης των φορέων αυτών από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω των Περιφερειών, είναι βέβαιη η κατάρρευση όλων αυτών των γονεϊκών δομών ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οποίες καλύπτουν αφενός το τεράστιο κενό που έχει στο χώρο αυτό ο τομέας της Πρόνοιας και «…συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών ειδικότερα στην παρούσα δυσμενή συγκυρία (αποτελεί αυτολεξεί απόσπασμα της ξεκάθαρης δήλωσης της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Φωτίου στη σχετική συνάντηση της 27/5/2015)».

 

Αναμένουμε εναγωνίως τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας επ΄αυτών.

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

                                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

                                                                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

-Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα Ε. Φωτίου

-Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δ. Στρατούλη

-Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη

-Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση

-Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσούρη

 -Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ

- Κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ

- Κοινοβουλευτική ομάδα «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

- Κοινοβουλευτική ομάδα ΑΝΕΛ

- Κοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ

- Κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ

-ΕΣΑμεΑ

-Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

12/06/2015

«Κατ΄ εξαίρεση αποδοχή γνωματεύσεων ασφαλιστικών φορέων που υποβάλλονται από γονείς ΑμεΑ για δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014»

Αρ. Πρωτ. 663

Αθήνα, 12/6/2015

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

             Δ/ΝΣΗ ΗΛ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε., ΤΜΗΜΑ Α΄, κ. Θ. Σαφαρή

 

ΚΟΙΝ: -Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη

             -Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

             -ΕΣΑμεΑ

             -Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Κατ΄ εξαίρεση αποδοχή γνωματεύσεων ασφαλιστικών φορέων που υποβάλλονται από γονείς ΑμεΑ για δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014»

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, που εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Υστέρηση, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, μέσω 200 και πλέον φορέων-μελών της σε πανελλαδική κλίμακα, ενημερώθηκε από γονείς της Περιφέρειας που έχουν παιδιά με αναπηρία, ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων και συγκεκριμένα του πεδίου του αντίστοιχου πίνακα στο Ε1 που δηλώνεται εάν η φορολογική δήλωση αφορά ΑμεΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%, δεν γίνεται αποδεκτή η συμπλήρωσή του προφανώς λόγω μη επιβεβαιωμένης από την υπηρεσία σας ύπαρξης πιστοποιητικού αναπηρίας σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.3863/2010 (βλ. ΠΟΛ 1088/2015, ΦΕΚ Β’ 763/30.04.2015).

Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για να εξεταστούν από Επιτροπές ΚΕΠΑ και επειδή όλα αυτά τα άτομα είναι άτομα με αναπηρίες που εδώ και χρόνια λαμβάνουν τα προβλεπόμενα κατά Νόμο επιδόματα για βαριές αναπηρίες (πχ εξωϊδρυματικό, βαριάς νοητικής αναπηρίας κλπ) με γνωματεύσεις από τους ασφαλιστικούς τους φορείς ή/και τις πρώην Α.Υ.Ε. των Νομαρχιών, παρακαλούμε πολύ όπως, κατ΄εξαίρεση –και μόνο για φέτος- κάνετε αποδεκτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, με την προϋπόθεση ότι μόλις παραλάβουν τις σχετικές γνωματεύσεις από τα ΚΕΠΑ, να τις προσκομίσουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε.

Ελπίζουμε να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα του θέματος, να κάνετε αποδεκτό το αίτημά μας και να προβείτε ΑΜΕΣΑ στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνεται δεκτή από το σύστημα και στις ανωτέρω περιπτώσεις η συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε1 και με την ολοκλήρωση της υποβολής του να στέλνεται ηλεκτρονικό μήνυμα στο φορολογούμενο ότι άμεσα θα πρέπει να προσκομισθεί στην υπηρεσία σας πιστοποίηση-γνωμάτευση αναπηρίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 6 του Ν. 3863/2010.

Όπως καταλαβαίνετε, όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν άμεσα, αφενός για να προλάβουν οι φορολογούμενοι ΑμεΑ και όσοι προστατεύουν ΑμεΑ την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2014 και βέβαια να αποφύγουν την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο αυτοί, όσο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις ΔΟΥ τις οποίες απευθύνονται.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

                                                                         

                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                                                                               ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

29/1/2015

«Προσυνεδριακός διάλογος μεταξύ ΠΟΣΓΚΑμεΑ και φορέων-μελών της»

 

 

Αρ. Πρωτ. 20

Αθήνα, 29/1/2015

 

ΠΡΟΣ: ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Προσυνεδριακός διάλογος μεταξύ ΠΟΣΓΚΑμεΑ και φορέων-μελών της»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, σε συνεδρίασή της στις 7 Νοεμβρίου 2015, ομόφωνα αποφάσισε την πραγματοποίηση προσυνεδριακών συσκέψεων με τους φορείς-μέλη της, σε 6 πόλεις της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που απασχολούν το χώρο και να τεθούν οι βασικοί άξονες της Ημερήσιας Διάταξης του 18ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου, το οποίο -όπως ήδη γνωρίζετε- θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 9 και 10 Μαΐου 2015.

Το πρόγραμμα των προσυνεδριακών συσκέψεων έχει ως εξής:

 • Παρασκευή 27/2/2015, ώρα 17:00, Πάτρα 

 • Σάββατο 28/2/2015, ώρα 9:30, Ιωάννινα

 • Σάββατο 28/2/2015, ώρα 17:00, Θεσσαλονίκη

 • Κυριακή 1/3/2015, ώρα 11:30, Βόλος

 • Δευτέρα 2/3/2015, ώρα 13:00, Αθήνα 

 • Τετάρτη 4/3/2015, ώρα 17:00, Ηράκλειο

 

Παρακαλούμε λοιπόν, μέχρι την Παρασκευή, 6/02/2015, να μας αποστείλετε με φαξ στο 210-5203951 ή με e mail στο posgamea@otenet.gr, τις εισηγήσεις σας σχετικά με τα θέματα του προ-συνεδριακού διαλόγου, ώστε να έχουμε τις θέσεις σας και πιθανόν θέματα που επιθυμείτε να ενταχθούν στο διάλογο που θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, πέραν των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Συνεδρίου που θα βάλει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

                                                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ  

20/01/2015

Προς τα μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α.με.Α

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Προς τα μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α.με.Α

 

 

Σας προσκαλώ να συζητήσουμε για θέματα αρμοδιότητας των Συλλόγων σας την Πέμπτη 22/1/2015 στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο PARNON HOTEL (Χαλκοκονδύλη 21, Ομόνοια)

 

 

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Κοιν. Εκπρόσωπος - Υπ. Βουλευτής Β΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

30/12/2014

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ανακοίνωση Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

 

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ

Επιτέλους, μετά από επίμονες και κοπιαστικές προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ, λήγει με την επισυναπτόμενη ΚΥΑ η ακατανόητη και απαράδεκτη κατάσταση, άτομα με αναπηρία με γνωμάτευση από ΑΣΥΕ να χρειάζεται να περάσουν και από ΚΕΠΑ.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «30.12.2014: Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ»

 

http://www.esamea.gr/legal-framework/ministerial-decisions

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

29/12/2014

Προκηρύξεις για θέσεις στο δημόσιο πανελλαδικά με τον Ν.2643/98

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ανακοίνωση Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

 

Προκηρύξεις για θέσεις στο δημόσιο πανελλαδικά με τον Ν.2643/98

 

Μετά από επίπονες προσπάθειες της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι πλέον γεγονός η προκήρυξη θέσεων στο Δημόσιο για προστατευόμενους του νόμου 2642/1998.

Από τις 30/12/2014 έως και 29/01/2015, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις 14 αρμόδιες Επιτροπές Πανελλαδικά του Ν.2643/98. Οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

 

Τα έντυπα των αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εκδώσει από 30/12/2014 έως 29/01/2015 , αναφέρονται στο Β΄τεύχος ΦΕΚ με αρ. 3408/18-12-2014 που μπορείτε να βρείτε εδώ

http://www.esamea.gr/legal-framework/ministerial-decisions/1837-19-12-2014-kathorismos-ton-dikaiologitikon-poy-katathetoyn-oi-prostateyomenoi-toy-n-2643-1998

 

Για την εξυπηρέτηση των προστατευόμενων, όλα τα έντυπα, οι προκηρύξεις των 14 αρμόδιων επιτροπών όπως και οι διευθύνσεις τους βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ

http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2558&lang=el

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

 

23/12/2014

«Ψήφιση ΣΝ με τίτλο Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»

 

Αρ. Πρωτ. 945

Αθήνα, 23/12/2014

 

ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΚΟΙΝ: ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Ψήφιση ΣΝ με τίτλο Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΕΣΑμεΑ, του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Κεγκέρογλου και της τ. Γ.Γ. Πρόνοιας, κας Μπέκου, πετύχαμε χθες, 22 /12/2014, την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της πολυπόθητης διάταξης για την εφαρμογή του ειδικού νοσηλείου και συγκεκριμένα την ψήφιση ΣΝ με τίτλο «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», στο άρθρο 50 του οποίου έχει ενσωματωθεί διάταξη σχετικά με το ειδικό νοσήλιο-τροφείο των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, ως εξής:

«Το ειδικό νοσήλιο –τροφείο για τα Άτομα με Αναπηρίες τα οποία διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες που θεσπίστηκε με το άρθρο 46 του ν. 3918/2011 (Α’ 31), καταβάλλεται: α) από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τους ασφαλισμένους Ασφαλιστικών Οργανισμών που έχουν ενταχθεί σ’ αυτόν, β) από τους ίδιους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αν αυτοί δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και γ) από την Πρόνοια όταν πρόκειται για ανασφάλιστους – απόρους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048/2014 (Β’ 172) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Ορισμός ειδικού νοσηλίου – τροφείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες».

 

Αναμένουμε τη δημοσίευση του σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η αποτελεσματικότητα όταν δρούμε συντονισμένα και με αλληλεγγύη, πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

 

Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό 2015!

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                   

                                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ 

17/12/2014

«Προτάσεις - παρατηρήσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του τελικού κειμένου Ε.Κ.Π.Υ όπως διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ»

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Χρ. Σαμαρά

 

 

               Αθήνα:  17.12.2014

                 Αρ. Πρωτ.: 4884

 

 

 

Προς: Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ

 

 

 

 

ΚΟΙΝ:

-κ. Ι. Βαφειάδη, Γεν. Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας

-Φορείς -Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ

 

 

Θέμα: «Προτάσεις - παρατηρήσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του τελικού κειμένου Ε.Κ.Π.Υ όπως διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ»

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριες/Κύριοι Μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ,

 

 

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καταθέτει τις προτάσεις -παρατηρήσεις της επί του τελικού κειμένου ΕΚΠΥ όπως διαμορφώθηκε  μετά τη δημόσια διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Οι προτάσεις που καταθέτουμε βασίζονται στο υπ’ αριθ. πρωτ. 4162/17.10.2014 εγγράφου της Ε.Σ.ΑμεΑ., το οποίο κατατέθηκε στην πρώτη φάση διαβούλευσης του ΕΟΠΥΥ για το νέο ΕΚΠΥ.

 

Οι προτάσεις μας κατά άρθρο έχουν ως εξής:  

 

Άρθρο 2: «Εννοιολογικοί προσδιορισμοί»

 

α)Το εδάφιο της ειδικής αγωγής θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής: «Ως Ειδική Αγωγή, νοούνται οι ειδικές θεραπείες για παιδιά ασφαλισμένων σε ειδικά εκπαιδευτήρια, ιδρύματα περίθαλψης, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, εργαστήρια φυσικοθεραπείας.»

 

 

 

 

Άρθρο 6: «Πρόληψη και προαγωγή υγείας»

 

α) Να εφαρμοστεί ο προγεννητικός έλεγχος σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και για τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική).

 

Για το σκοπό αυτό προτείνεται η ακόλουθη τροποποίηση συμπλήρωση της δρεπανοκυτταρικής νόσου στην περ. β ως εξής :

 

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου………………

 • Αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φερριτίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

 • Εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και κάλυψη…..»

 

γ) Για την πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, εξετάσεις γλυκόζης αίματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c) κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Οι προαναφερθείσες εξετάσεις κάθε δύο χρόνια ειδικά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη όπως :α) συγγενείς α΄ βαθμού με διαβήτη (κληρονομικότητα), β) παχυσαρκία (BMI>30), γ) γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δ) γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ε) άντρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, στ) ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

 

δ) PCR, κάθε έξι μήνες για προσδιορισμό του υϊκού φορτίου της ηπατίτιδας C στους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αιμορροφιλία -συγγενή αιμορραγική διάθεση. 

 

Τα τεστ PCR είναι απαραίτητα για την ανίχνευση της νόσου και παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας με τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων μάλιστα οι Περιλήψεις Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧΠ) συνιστούν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές την διενέργεια της εξέτασης.  Ωστόσο, ο ΕΟΠΠΥ δεν αποζημιώνει τις εξετάσεις αυτές ή τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ΠΧΠΧ. Το επιθυμητό θα ήταν να αποζημιώνονται 100% το σύνολο των απαιτούμενων εξετάσεων. 

 

ε) Σε ότι αφορά την Κυστική Ίνωση στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας  και συγκεκριμένα σχετικά με τις  εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου θεωρούμε άκρως απαραίτητο να παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής υποχρεωτικά και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για την Κυστική Ίνωση,  όπως προβλέπεται και για το νόσημα της Μεσογειακής Αναιμίας, διότι η Κυστική Ίνωση είναι ένα σοβαρότατο πολυσυστηματικό και θανατηφόρο νόσημα και αποτελεί πλέον το πιο συχνό κληρονομικό νόσημα στην χώρα μας με περισσότερους από 500.000 φορείς του παθολογικού γονιδίου.

 

ζ) Πρόληψη στον τομέα του HIV/AIDS: 

 

α) Στον τομέα της πρόληψης είναι προκριματικό ζητούμενο η πρόσβαση σε εξετάσεις διάγνωσης HIV και Ηπατιτίδων, με τρόπο που να διαφυλάσσεται η ανωνυμία και χωρίς την οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου, ως μέσο πρόνοιας και προστασίας του πολίτη και της Δημόσιας Υγείας,

 

β) Στον τομέα του Προγεννητικού ελέγχου,  επίσης θα πρέπει να ενταχθεί η δωρεάν εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων HIV και Ηπατιτίδων, για τους προαναφερόμενους λόγους. Πέραν όμως αυτών αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών η πρόσβαση σε Κέντρα Αναφοράς AIDS ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται, ιδιαίτερα οι μετερχόμενοι σε πρακτικές υψηλού κινδύνου. Ο έλεγχος αυτός με όσες δυσκολίες και αν γίνεται σήμερα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί. Αντίθετα δε, οφείλει η Πολιτεία να τους επαυξήσει.

 

Σημείωση: Γνωρίζουμε ότι η ένταξη των ανωτέρω προληπτικών εξετάσεων στον ΕΚΠΥ απαιτεί την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (νόμοι, Π.Δ). Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει στην υιοθέτηση των προτάσεων μας.

 

 

ΑΡΘΡΟ  8: «Διαγνωστικές - Ιατρικές Πράξεις»  

 

Να προστεθούν στο τέλος της 5ης παραγράφου του 8ου άρθρου τα εξής εδάφια:

 

«α) Ο οργανισμός αποζημιώνει τα κρατικά νοσοκομεία με βάση τα παραστατικά τους για μη κοστολογημένες πράξεις, με γνωμάτευση ιατρού που υπηρετεί σε αυτά και  εφόσον αυτές διενεργούνται στα κρατικά νοσοκομεία, για τις ομάδες χρόνιων πασχόντων που είναι ενταγμένοι σε κέντρα αναφοράς αυτών, όπως νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση), θαλασσαιμικοί (μεσογειακή αναιμία δρεπανοκυταρρική νόσος), αιμορροφιλία κ.λπ. 

 

β) Οι ασφαλισμένοι (άμεσα και έμμεσα) άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες, ενταγμένοι σε κέντρα αναφοράς κρατικών νοσοκομείων, δεν καταβάλουν το ποσοστό συμμετοχής 15% για κοστολογημένες διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα κρατικά νοσοκομεία, είτε λόγω έλλειψης υποδομών και τεχνογνωσίας, είτε λόγω σημαντικής καθυστέρησης πραγματοποίησης της εξέτασης που βάσει των διατάξεων συνταγογράφησης  διαγνωστικών εξετάσεων που είναι εν ισχύ, κρίνεται επείγουσα. Απαιτείται γνωμοδότηση από την ΑΥΕ του Οργανισμού.

 

γ) Η αποζημίωση των μη κοστολογημένων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων που δεν διενεργούνται αποδεδειγμένα σε δημόσιο νοσοκομείο εξετάζεται κατά περίπτωση από την ΑΥΣ ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 9:  «Φαρμακευτική περίθαλψη»

 

α) Να προστεθεί το πρώτο εδάφιο του τροποποιηθέντος ΕΚΠΥ  «Φαρμακευτική περίθαλψη περιλαμβάνει τα αναγκαία φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας και της ικανότητας προς εργασία των ασθενών ή για ανακούφιση από τη νοσηρή τους κατάσταση…», και να προστεθεί η φράση «Ειδικά για τους χρόνια πάσχοντες η φαρμακευτική περίθαλψη περιλαμβάνει και τα φάρμακα για την πρόληψη επιπλοκών της κύριας πάθησης»

 

β) Να προβλεφθεί με διακριτό τρόπο ότι οι χρόνια πάσχοντες αποζημιώνονται για φάρμακα που εμπεριέχονται στην αρνητική λίστα, εφόσον αυτό αιτιολογείται πλήρως με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού τους. 

 

γ) Να συμπληρωθούν οι ακόλουθοι παράγραφοι ως εξής:

 

Στο τέλος της 5ης παραγράφου του προσχεδίου «Κάθε φάρμακο………..ν. 4172/2013» να συμπληρωθεί το ακόλουθο εδάφιο: Οι ιατροί των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου μπορούν να συνταγογραφούν όλα τα σκευάσματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών αυτής ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

 

Ομοίως στο τέλος της 10ης παραγράφου του προσχεδίου «Στους δικαιούχους…….του δικαιούχου» να συμπληρωθεί το ακόλουθο εδάφιο: Οι ιατροί των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου μπορούν να συνταγογραφούν όλα τα σκευάσματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών αυτής ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους

 

δ)Υγειονομικό Υλικό: Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το υγειονομικό υλικό:

Στην περίπτωση Δ. (ινσουλινοθεραπευόμενοι τύπου 2 και με αντιδιαβητικά δισκία) να προστεθούν στη μηδενική συμμετοχή  και οι σκαρφιστήρες

 

ε)ΙΙ. Συσκευές έγχυσης φαρμάκων και συσκευές σίτισης:

Στην περ. α. της παρ. ΙΙ τίθεται ως ανώτατο ποσό αποζημίωσης για την αντλία έγχυσης ινσουλίνης το ποσό 2.370,00. Σας επισημαίνουμε ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει αντλίες υψηλής  τεχνολογίας, οι οποίες αυτή τη στιγμή διατίθενται  στην ελληνική αγορά και το κόστος ανέρχεται περίπου στο ποσό των 2.700,00€.

 

Προτείνουμε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το κόστος της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο προσχέδιο του ΕΚΠΥ, να καλύπτεται σε ποσοστό 100% επί της τιμής αγοράς.

 

ζ) Στην παρ. ΙΙΙ δ. προτείνεται στο απλό υγειονομικό υλικό για τη διενέργεια περιτοναϊκής κάθαρσης μέχρι 150€ να συμπεριληφθεί το  χειρουργικό σαπούνι surgical scrub το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα ΕΚΠΥ.

 

η) Συμπλήρωση του Κανονισμού με αναλώσιμα υλικά για άτομα με κινητικές αναπηρίες. 

 

 • Να προβλεφθεί χορήγηση αναλωσίμου υγειονομικού υλικού περιποίησης κατακλίσεων  όπως γάζες, λευκοπλάστ,  πάνες ακράτειας, υποσέντονα, χαρτοβάμβακας, γάντια κ.λ.π.

 

 • Να προβλεφθεί έγκριση δαπάνης ποσού 300€ για τη χορήγηση υπερηβικού καθετήρα: Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπερηβικό καθετήρα ζητούμε να εγκρίνετε μηνιαία δαπάνη 300 ευρώ η οποία αντιστοιχεί στην αγορά ειδικών καθετήρων και ειδικών ουροσυλλεκτών (ο αριθμός των προαναφερόμενων ασφαλισμένων είναι ελάχιστος).

 

θ) Συμπλήρωση του Κανονισμού με αναλώσιμα υλικά για τους πάσχοντες από κυστική ίνωση ως εξής: «Οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση για την δαπάνη αγοράς των παρακάτω ειδών αναλωσίμου υγειονομικού υλικού: συστήματα έγχυσης ορού, βελόνες, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες, στατώ ορού, λευκοπλάστ, γάζες, επίδεσμο που είναι αναγκαία  για την πραγματοποίηση της κατ’ οίκον ενδοφλέβιας αγωγής».

 

 

ι) Προτάσεις σχόλια παρατηρήσεις για την περ. θ. «Ειδικά για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία……»

 

Ζητούμε να συμπεριληφθούν ειδικά για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο τα παρακάτω υλικά

• Water for injection ανάλογα με την ποσότητα που ορίζει ο γιατρός

Βαμβάκι 1 bt/μήνα

 

κ)  Να προβλεφθεί η χορήγηση αναλωσίμου υλικού για την πραγματοποίηση της κατ’ οίκον ενδοφλέβιας αγωγής στους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση. Προτείνεται η συμπερίληψη της ακόλουθης παραγράφου: «Οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση για τη δαπάνη αγοράς των παρακάτω ειδών αναλωσίμου υγειονομικού υλικού: συστήματα έγχυσης ορού, βελόνες, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες, στατώ ορού, λευκοπλάστ, γάζες, επίδεσμο που είναι αναγκαία  για την πραγματοποίηση της κατ’ οίκον ενδοφλέβιας αγωγής».

 

 

ΑΡΘΡΟ 10: Νοσοκομειακή Περίθαλψη

 

ΙΖ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ/ΤΗΣ:

 

γ) Παρ. ΙΖ. Αποκλειστική νοσηλεύτρια:

 • Να δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία και βαριές πολλαπλές αναπηρίες που έχουν ανάγκη αποκλειστικής νοσηλεύτριας, να τη χρησιμοποιούν ημέρα ή νύχτα (δυνατότητα επιλογής) για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία σε κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

 

Ως εκ τούτου ζητούμε η πρώτη παράγραφος της περ. ΙΖ να γραφτεί ως εξής:

 

«Η αναγνώριση απόδοσης δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσηλεύτριας/τη, ανά νοσηλεία, είναι δυνατή  σε κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές σε βαριά περιστατικά, για τα οποία απαιτούνται ιδιαίτερες φροντίδες, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή νύκτας και μέχρι 8 νύκτες. Σε ασθενείς με βαριά αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον  80%, που κρίθηκαν από Ειδικές Επιτροπές (ΚΕΠΑ) ή άλλες Υγ/κές Επιτροπές και ορίζουν το ποσοστό, εγκρίνονται μέχρι 12 νύκτες»

 

Προσοχή: Επισημαίνουμε ότι το ποσοστό από «άνω του 80%» πρέπει να διορθωθεί και να αναγραφεί «ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%» διότι βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία -τετραπληγία βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και κατηγορίες βαριά χρονίως πασχόντων κρίνονται από τις ΑΥΕ ΚΕΠΑ με ποσοστό 80%.

 

δ) Στην παρ. ΙΗ. «Μεταμοσχεύσεις Ανθρωπίνων Ιστών και Οργάνων» στο τέλος της 3ης  παραγράφου «Διαγνωστικές ……….χωρίς συμμετοχή» ζητούμε να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο : «Ο οργανισμός αποζημιώνει πλήρως τις εξετάσεις  προμεταμοσχευτικού ή μεταμοσχευτικού ελέγχου στα κρατικά νοσοκομεία όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Για το σκοπό αυτό, οι μη κοστολογημένες διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικές θεραπείες που διενεργούνται για προμεταμοσχευτικό ή μεταμοσχευτικό έλεγχο στα κρατικά νοσοκομεία με βάση τα παραστατικά τους και μετά από γνωμάτευση ιατρού που υπηρετεί σε αυτά, αποζημιώνονται μετά από αίτηση στην ΑΥΣ του ΕΟΠΥΥ» 

 

 

ΑΡΘΡΟ 12 «Οδοντιατρική - στοματολογική περίθαλψη»

 

α) Στο εν λόγω άρθρο προτείνουμε να ενταχθεί και η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, η οποία νόσος επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση του σακχάρου. 

 

Αιτιολογική Έκθεση: Όπως αναφέρει στην υπ’ αριθ. πρωτ. 672/22.9.2014  επιστολή του προς τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η περιοδοντίτιδα επιδρά αρνητικά στο γλυκαιμικό έλεγχο των ασθενών με διαβήτη. Υπάρχει επίσης σχέση μεταξύ βαρύτητας της περιοδοντίτιδας και των επιπλοκών του διαβήτη όπως και της εμφάνισης διαβήτη σε ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα.

Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δείχνουν μείωση των τιμών της γλυκοζυλιομένης αιμοσφαιρίνης 0,4% τρεις μήνες μετά τη συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας, ασθενών που έπασχαν από διαβήτη, ισοδύναμο αποτέλεσμα της προσθήκης ενός δεύτερου αντιδιαβητικού φαρμάκου σε αυτούς τους ασθενείς.  

 

Για τους παραπάνω λόγους καθίσταται απαραίτητη η αποζημίωση της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

 

β) Πλήρη αποζημίωση των οδοντιατρικών πράξεων στους πάσχοντες από ΣκΠ δεδομένου ότι οι φλεγμονώδεις καταστάσεις προκαλούν ώσεις για τις οποίες απαιτείται νοσηλεία, θεραπεία με κορτιζόνη, φυσιοθεραπείες κ.λπ. Για την αποφυγή δυσμενών και κοστοβόρων καταστάσεων απαιτείται η αποζημίωση των οδοντιατρικών πράξεων στους πάσχοντες από ΣκΠ.

 

 

 

ΆΡΘΡΟ 14: «Φυσικοθεραπείες - εργοθεραπείες - λογοθεραπείες»

 

α) Ο τίτλος στο άρθρο 14 περιορίζεται αποκλειστικά στα ενήλικα άτομα, χωρίς να δηλώνεται πρόδηλα και η δυνατότητα συμμετοχής των ανηλίκων στις ανωτέρω θεραπείες (Φυσικοθεραπείες-λογοθεραπείες-εργοθεραπείες-ψυχοθεραπείες ενηλίκων»).

 

β) Να συμπεριληφθούν στην περ. δ με διακριτό τρόπο:

 

 • οι πάσχοντες από αιμορροφιλία για τη  χορήγηση τουλάχιστον 12 συνεδριών φυσικοθεραπευτικών πράξεων το εξάμηνο ή και περισσότερων εφόσον αυτό κρίνεται από το θεράποντα ιατρό, μετά από πλήρη αιτιολόγηση και να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις Υγειονομικές Μονάδες  Ε.Ο.Π.Υ.Υ και λοιπών φορέων παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη στους αιμορροφιλικούς λόγω των δυσκαμψιών και αρθροπαθειών που επιφέρει η πάθηση. 

 • οι πάσχοντες από κυστική ίνωση: Για τους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση ζητούμε τη χορήγηση έως 10 συνεδριών το μήνα για απεριόριστο χρονικό διάστημα, διότι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση υποβάλλονται καθημερινά και εφόρου ζωής σε αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η συνδρομή φυσικοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη ειδικά στις μικρές ηλικίες και σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων ή σε βαριά περιστατικά της νόσου.

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 15 «Πρόσθετη περίθαλψη - Θεραπευτικά μέσα»

 

α) Να προβλεφθεί η αντικατάσταση εξαρτημάτων των τεχνητών μελών (γόνατος, πέλματος, θήκης και τα αντίστοιχα των άνω άκρων) που έχουν υποστεί βλάβες λόγω φθοράς, στην πενταετία.

 

δ) Να καταργηθεί η συμμετοχή σε ποσοστό 25% για την χορήγηση ορθοπεδικών ειδών, κηδεμόνων και προθέσεων άνω ή κάτω άκρων για άτομα με κινητική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας  67% και άνω.   

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Δ. «Διάφορες Συσκευές»

 

α) περ. γ : Προτείνουμε για λόγους ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων χρονίως πασχόντων, να καλυφθεί εξολοκλήρου η δαπάνη αντλίας αποσιδήρωσης

 

Προτείνουμε η περ. γ της παρ. Δ. «Διάφορες Συσκευές» να τροποποιηθεί ως εξής: Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο την κάλυψη της δαπάνης αντλίας αποσιδήρωσης (ή έκχυσης δεσφεροζαμίνης)  σε ποσοστό 100%, κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και την αντικατάστασή της  ανά 5ετία.

 

β) Χορήγηση «Πρότυπου  φορητού συστήματος  για την ασφαλή εφαρμογή της περιτοναϊκής κάθαρσης». 

Το Πρότυπο φορητό σύστημα για την ασφαλή εφαρμογή της περιτοναϊκής κάθαρσης αποτελείται από χώρο μεταφοράς και θέρμανσης διαλυμάτων, πεδίο αλλαγής που αποστειρώνεται, θερμαντικό σώμα, γάντζους ανάρτησης διαλυμάτων, ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, ηλεκτρονικό ζυγό βάρους σώματος, ηλεκτρονικό ζυγό διαλυμάτων, ο οποίος ελαχιστοποιεί τη χρονική διάρκεια κάθε περιτοναϊκής αλλαγής κατά 50%, δοχεία ψεκασμού αντισηπτικών και ειδικές θέσεις αναλωσίμων (γάζες, γάντια, λαβίδες κλπ).

Η εν λόγω συσκευή σε καμία περίπτωση δεν ζημιώνει τον οργανισμό, καθώς απευθύνεται σε συγκεκριμένους ασθενείς οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Άλλωστε σε διάστημα 6-7 ετών μέσω ασφαλιστικών ταμείων έχουν χορηγηθεί περίπου 76 συσκευές. Τα οφέλη δε που έχουν οι πάσχοντες από την αυτονομία που απολαμβάνουν μέσω της συσκευής είναι πολλαπλάσια.  

 

 γ) Πρόβλεψη χορήγησης τεχνικών βοηθημάτων υγείας για κωφούς/βαρήκοους  και άτομα με τύφλωση/προβλήματα όρασης

 

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τεχνικά βοηθήματα υγείας είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση βασικών καθημερινών αναγκών που προέρχονται από τις αισθητηριακές αναπηρίες της τύφλωσης και της κώφωσης. Η παροχή βοηθημάτων της σύγχρονης τεχνολογίας δεν αποτελεί πολυτέλεια για τα τυφλά και κωφά άτομα. Τα βοηθήματα αυτά διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων και την ένταξή τους στις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

 

Οι πιο κάτω προτάσεις είναι προϊόν προσεκτικής επιλογής και προτεραιοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη την κάλυψη των αναγκών της κάθε αναπηρίας.

 

Ζητούμε τη χορήγηση τεχνικών μέσων υγείας με απόφαση του Δ.Σ. ως εξής:

 

 • Οι τυφλοί ασφαλισμένοι να δικαιούνται την παροχή:

 

 • 2 λευκών μπαστουνιών ανά έτος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ έκαστο.

 • Ένα ομιλούν θερμόμετρο ετησίως μέχρι του ποσού των 17 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 • Ένα ομιλούν πιεσόμετρο ανά τριετία μέχρι του ποσού των 200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, μετά από γνωμάτευση ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας που θα βεβαιώνει την αναγκαιότητα της προμήθειας.

 • Μία ομιλούσα συσκευή μέτρησης σακχάρου ανά τριετία μέχρι του ποσού των 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ μετά από γνωμάτευση ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας που θα βεβαιώνει την αναγκαιότητα της προμήθειας. 

 

2)         Οι κωφοί ασφαλισμένοι να δικαιούνται :

 

 • Πλήρη κάλυψη αναλωσίμων των ακουστικών βαρηκοΐας

 • Ασύρματο σύστημα φωτεινής ειδοποίησης (πομπός κουδουνιού, τηλεφώνου, ειδοποίησης για κλάμα μωρού)

 • Πομπός συναγερμού

 • Δέκτης φωτεινών σημάτων

 • Ρολόγια - ξυπνητήρια (φορητά & ψηφιακά)

 • Φάρος πόρτας

 • Τηλέφωνα με δυνατότητες βιντεοκλήσεων

 • Κάμερα Η/Υ

 • Νeckloop-επαγωγικός ενισχυτής για μουσική

 • Ενισχυτής για κινητά τηλέφωνα

 • Στατικός ενισχυτής τηλεφώνου

 • Τηλέφωνο με ενίσχυση και φωτεινή ειδοποίηση

 • Ενισχυτής για παρακολούθηση τηλεόρασης και ραδιοφώνου

 • Κινητά τηλέφωνα-Τηλεομοιοτυπία (Φαξ)

 

Επίσης, προτείνουμε να προβλεφθούν τα παραπάνω 4 βοηθήματα, τα οποία παρείχε ο ΟΠΑΔ και περιλαμβάνονται στην απόφαση Υ9/146801/Φ.ΟΠΑΔ/3-4-2008.

 

 • Έγκριση κάλυψης ποσού 1.100 ευρώ έκαστη για την τοποθέτηση πλαστικών οφθαλμικών προθέσεων και αντίστοιχα 800 ευρώ για τοποθέτηση γυάλινων οφθαλμικών προθέσεων.

 • Ελάχιστη αποδιδόμενη τιμή για την προμήθεια γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής για την μυωπία 100 ευρώ και την πρεσβυωπία 90 ευρώ, ενώ για τα πολυεστιακά και διαπλαστικά γυαλιά και φακούς αποδιδόμενο ποσό 180 ευρώ ανά έτος το ζεύγος, χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.

 • Για άτομα με μερική απώλεια όρασης, οθόνη μεγέθυνσης χαρακτήρων CCTV.

 • Μία ομιλούσα ζυγαριά σώματος ανά τριετία μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

 

.

Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα όσα σας θέτουμε με το παρόν υπόμνημά μας, διότι το οικονομικό βάρος που επωμίζονται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι  δυσβάστακτο.

 

 

Άρθρο 16: Μετακινήσεις

 

α) Στο σημείο Δ. αναφέρεται ότι «Για την αποζημίωση μετακινήσεων νεφροπαθών και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία απαιτείται, η προσκόμιση από αυτούς σχετικής μηνιαίας ιατρικής γνωμάτευσης Διευθυντή, της εκάστοτε υγειονομικής μονάδας αιμοκάθαρσης ή μετάγγισης, από την οποία θα πιστοποιείται η πάθηση και ο αριθμός των πραγματοποιούμενων μηνιαίων αιμοκαθάρσεων ή μεταγγίσεων αντιστοίχως.»

 

H γνωμάτευση του ιατρού, σε ότι αφορά την αποζημίωση μετακινήσεων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία ζητούμε να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού το νόσημα δεν αλλάζει. Π.χ. για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία θα προσκομίζεται απλά ο αριθμός των μεταγγίσεων για το διάστημα που αιτείται ο ασφαλισμένος τη δαπάνη και σαφώς όχι πέραν του ενός έτους.

 

β) Ζητούμε οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική νόσο που χρήζουν μετάγγισης να αποζημιώνονται αντιστοίχως.

 

γ)  Να προβλεφθεί αποζημίωση οδοιπορικών σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας σε εκείνες τις περιπτώσεις που απαιτείται περιοδική νοσηλεία και ενδονοσοκομειακή θεραπεία. Αναφερόμαστε σε πάσχοντες από ΣκΠ, οι οποίοι πρέπει μηνιαίως να μεταβαίνουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για τη θεραπεία τους.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15

 

α) Ζητούμε να αρθεί η επιβολή ηλικιακού κριτηρίου για την χορήγηση κάποιων ειδών. Έχουν αναφερθεί κάποια είδη που χορηγούνταν με τον προηγούμενο ΕΚΠΥ όπως χειροκίνητο νοσοκομειακό κρεβάτι τροχήλατο, νοσοκομειακό κρεβάτι ηλεκτροκίνητο (πλήρες), απλό χειροκίνητο αμαξίδιο για τετραπληγικούς. 

 

β) Ο  όρος ολοκληρωτική φθορά για την αποκατάσταση αμαξιδίων και άλλων ειδών πρέπει να διαγραφεί.

 

γ) Να προβλεφθεί η μη καταβολή συμμετοχής σε ποσοστό 25% για την χορήγηση ορθοπεδικών ειδών, κηδεμόνων και προθέσεων άνω και κάτω άκρων στους έχοντες κινητική αναπηρία με ποσοστό  67% και άνω.      

 

 

δ) Πρόταση για τους νεφελοποιητές σε ότι αφορά την Κυστική Ίνωση:

 

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση κάνουν χρήση νεφελοποιητή καθημερινά για πολλές ώρες. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να αναγνωριστεί η δαπάνη για την αγορά νεφελοποιητή ειδικού τύπου για την Κυστική Ίνωση, αξίας 1.000 ευρώ περίπου, ο  οποίος πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρία χρόνια. Να προβλεφθεί στον Κανονισμό η αντικατάσταση των αναλωσίμων του, ήτοι σωλήνες, δοχείου φαρμάκου, ηλεκτρονική γεννήτρια/κεφαλή αερολύματος, φίλτρα συνολικής αξίας 160 ευρώ, όπως και να προβλεφθεί καταστατικά ο χρόνος αντικατάστασης των αναλωσίμων περιοδικά, ανά εξάμηνο για λόγους πρόληψης διαμόλυνσης.

 

Επίσης, ζητούμε να εξεταστεί η κάλυψη του κόστους για την αγορά συσκευών φυσικοθεραπείας (όπως flutter, pep mask, cornet κ.α.) τα οποία χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση καθημερινά για την αναπνευστική φυσικοθεραπεία, όπως και στατώ ορού, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων (π.χ. ασθενείς που κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση) διότι οι περισσότεροι ασθενείς με Κυστική Ίνωση νοσηλεύονται κατ’ οίκον ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να λάβουν πολυήμερη ενδοφλέβια αγωγή.

Τέλος,  ζητούμε την τροποποίηση του κανονισμού ώστε η φιάλη υγρού ή αερίου  οξυγόνου να χορηγείται χωρίς συμμετοχή στους ασφαλισμένους βάσει του τιμολογίου, διότι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση στα τελικά στάδια της νόσου χρειάζονται πολλές φιάλες υγρού/αερίου οξυγόνου και το κόστος της συμμετοχής για την αγορά του είναι δυσβάστακτο.

 

ε) Για τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα Διαβήτη : Με κύριο γνώμονα ότι ανήκουμε στους  χρήστες του ΕΚΠΥ που η επιβίωση τους εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία  του, σας παραθέτουμε τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας.

 

1. Περιορισμός της συνταγογράφησης μόνο στους πάσχοντες που έχουν ένδειξη και όχι σε όλους τους ανθρώπους με διαβήτη

 

Τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη πρέπει να χορηγούνται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό, με στόχο τη μείωση των ακρωτηριασμών και την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι σε όλους πάσχοντες, διότι τότε η δαπάνη καθίσταται ασύμφορη για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει πίνακας για τη χορήγηση υποδημάτων και λοιπών μέσων αποφόρτισης στο σύνδρομο του διαβητικού ποδιού ανά κατηγορία βαρύτητας, για να διευκρινίζεται σε ποια άτομα με διαβήτη  χορηγούνται αυτά τα προϊόντα. Επιπλέον θα πρέπει να χορηγούνται με τον τρόπο που χορηγούνται τα αναλώσιμα διαβήτη, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να επιβαρύνεται μόνο με τη συμμετοχή του. Αυτό θα αυξήσει την συμμόρφωση και θα οδηγήσει σε λιγότερους ανάπηρους και ακρωτηριασμένους πολίτες.

2. Απόδοση δαπάνης μόνο σε προϊόντα με άδεια κυκλοφορίας για τη χρήση που προορίζονται

 

Θα πρέπει να αποδίδεται δαπάνη αυστηρά και  μόνο σε υποδήματα  που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΕΟΦ και έχουν άδεια κυκλοφορίας για χρήση σε άτομα με διαβήτη με περιφερική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια για τη μείωση των εξελκώσεων και ακρωτηριασμών. Για τα υποδήματα που γίνονται παρεμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες συγκεκριμένου ατόμου, θα απαιτείται επιπλέον δήλωση συμμόρφωσης του κατασκευαστή, όπου θα αναγράφεται ότι το προϊόν  κατασκευάστηκε  σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 

Στη χώρα μας προωθούνται και πωλούνται πολλά ανατομικά και επικίνδυνα για διαβητικό πόδι υποδήματα σαν διαβητικά, καλύπτονται δε από τον ΕΟΠΥΥ διότι δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου. Η διαδικασία που αναφερόταν στην από 21/1/2013 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία  ο ιατρός έπρεπε να ελέγχει την καταλληλότητα των προϊόντων μετά την αγορά, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα διότι ο έλεγχος των προϊόντων δεν γίνεται με το μάτι, αλλά με βάσει τις άδειες κυκλοφορίας τους και τις κλινικές τους μελέτες.

 

Η Ομοσπονδία μας έχει διαμαρτυρηθεί με πολλές επιστολές προς εσάς, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Το ίδιο άκαρπες απέβησαν και οι προσπάθειες της ΕΜΕΔΙΠ, του αρμόδιου για το διαβητικό πόδι επιστημονικού φορέα της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας εξαπατούνται και αντί για θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη προμηθεύονται απλά ανατομικά/ελαστικά υποδήματα και επικίνδυνα για τα πόδια τους προϊόντα.

 

Τα προϊόντα αυτά στις χώρες τις Ευρώπης χορηγούνται με barcodes και κωδικούς συνταγογράφησης. Μέχρι εφαρμογής κωδικών συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αυτών των προϊόντων και στη χώρα μας θα πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος με άλλον τρόπο. Γι’ αυτό και προτείνουμε μαζί με την απόδειξη να χορηγείται και  βεβαίωση του προμηθευτή ότι τα υποδήματα που έχουν αγοραστεί με την απόδειξη λιανικής νούμερο... έχουν άδεια κυκλοφορίας  για τη  χρήση σε διαβητική νευροπάθεια /αγγειοπάθεια και συνοδεύονται από κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη εξελκώσεων.

 

 

 

3. Προσαρμογή της συχνότητας χορήγησης στις πραγματικές ανάγκες και του αποδοτέου ποσού στις πραγματικές τιμές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η μείωση των ακρωτηριασμών και λιγότεροι ανάπηροι πολίτες.

 

Α. Οι άνθρωποι με διαβήτη που ανήκουν στην κατηγορία 3 και 4 του πίνακα ταξινόμησης  έχουν πόδια ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου σε σχέση με την κατηγορία 1. Ο κυριότερος παράγοντας για να τον αποφύγουν είναι η αποφόρτιση μέσω αποκλειστικής χρήσης  θεραπευτικών υποδημάτων και γι’ αυτό, για παράδειγμα στην Γερμανία, τους χορηγούνται 2 υποδήματα και μια παντόφλα, κάθε έτος. Πρέπει λοιπόν να τους χορηγείται τουλάχιστον ένα υπόδημα κάθε χρόνο όπως και στην κατηγορία 1, διότι :

 

-είναι πολύ υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό και το βασικό τους όπλο για να τον

 αποφύγουν είναι να αποφορτίζουν τα πόδια τους φορώντας θεραπευτικά υποδήματα   

 διαβήτη

-τα πόδια τους αλλάζουν συνέχεια σχήμα με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάζουν σχήμα και τα υποδήματα τους

-τα πόδια τους δεν εισέρχονται σε υποδήματα του εμπορίου λόγω των παραμορφώσεων που έχουν.

 

Β. Τα υποδήματα αποφόρτισης και τα εξατομικευμένα cast αποφόρτισης, δίνονται σε ανοιχτά έλκη και κατάγματα σαρκώ, καταστάσεις δηλαδή που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμό.  Θα πρέπει να χορηγούνται κάθε φορά που υπάρχει νέο έλκος ή κάταγμα και όχι να μην υπάρχει αντικατάσταση, διότι

 

-Οι πάσχοντες που έχουν κάτι από τα παραπάνω μπορεί να  υποτροπιάσουν και όχι απαραίτητα στο ίδιο σημείο, οπότε και κάθε φορά χρειάζονται διαφορετικά κατασκευασμένο υπόδημα ή cast..

-τα πόδια αυτών των ατόμων αλλάζουν σχήμα, επομένως υπόδημα που τους έκανε στο παρελθόν όχι μόνο να μην είναι κατάλληλο πλέον για τα πόδια τους, αλλά να είναι και επικίνδυνο

 

Να τονίσουμε ότι τα προϊόντα αυτά με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι πρώτης επιλογής για την αποτροπή του ακρωτηριασμού

 

Γ. Το κόστος των υποδημάτων με άδεια κυκλοφορίας για χρήση σε διαβητική νευροπάθεια/αγγειοπάθεια όλων των εταιρειών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη είναι 250-300 ευρώ. Όταν το υπόδημα γίνεται εξατομικευμένο για σοβαρές παραμορφώσεις/σαρκώ/ακρωτηριασμό μπορεί να φτάσει και 500-900 ευρώ, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα τηρηθούν.

 

 

 

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δαπάνη για θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη εξασφαλίζει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχει αποδειχθεί και από οικονομοτεχνικές μελέτες. Τα νευροπαθητικά και αγγειοπαθητικά πόδια έχουν υποστεί αλλαγές στην δομή και λειτουργικότητα τους, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται στα κοινά υποδήματα του εμπορίου και να κινδυνεύουν από εξελκώσεις και τραύματα, οι οποίες σε ποσοστό 15% καταλήγουν σε ακρωτηριασμό. Εδώ πρέπει να σας τονίσουμε ότι για το 90% των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη, αιτία είναι η χρήση ακατάλληλου υποδήματος. Τα υποδήματα με άδεια κυκλοφορίας για χρήση σε διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια είναι ειδικά χειροποίητα κατασκευασμένα για τα πόδια αυτά, τα αποφορτίζουν τουλάχιστον 50%, σταματούν τις παραμορφώσεις στα δάχτυλα, στα μετατάρσια, στην ποδοκνημική, σταματούν τις τριβές διότι γίνονται στα μέτρα των ποδιών και έχουν αποδείξει μέσα από κλινικές μελέτες ότι μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση εξελκώσεων. Να τονίσουμε ότι το κόστος αντιμετώπισης ενός έλκους ανέρχεται στις 16.700-27.000 ευρώ και ενός ακρωτηριασμού στις 30.000-60.000 ευρώ.

 

 

Πίνακας χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και λοιπών μέσων αποφόρτισης ανά κατηγορία βαρύτητας.

 

Στα άτομα με διαβήτη και πόδια υψηλού κινδύνου και αυτοί είναι όσοι εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας ή και περιφερική αρτηριοπάθεια,  με ενεργό έλκος στα κάτω άκρα, ή έλκος στο παρελθόν, ή ανατομικές βλάβες (παραμορφώσεις)  που οδηγούν σε τοπικά αυξημένες πιέσεις, χορηγούνται τα είδη που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα

 

 

 

ΕΙΔΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΘΗΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΠΟΔΟΤΕΟ ΠΟΣΟ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1.

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με ένθετα πέλματα

Σακχαρώδης Διαβήτης με απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα λόγω πολυνευροπάθειας ή/και περιφερικής αγγειοπάθειας

250 ευρώ (ζεύγος)

Κάθε χρόνο ένα ζεύγος

 

2.

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με εξατομικευμένα πέλματα

Σακχαρώδης διαβήτης με επουλωμένο έλκος

250 ευρώ ζεύγος υποδήματος

68 ευρώ ζεύγος πελμάτων

Κάθε χρόνο ένα ζεύγος

 

3.

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη εξατομικευμένα

κατόπιν γύψινου προπλάσματος

με εξατομικευμένα πέλματα

 

Σακχαρώδης διαβήτης με πολυνευροπάθεια ή/και αγγειοπάθεια και

Σοβαρές παραμορφώσεις στο σχήμα του ποδιού

Ή Διαβητική οστεαρθροπάθεια CHARCOT

330 ευρώ ζεύγος υποδήματος

-με προσαύξηση 80 ευρώ στις περιπτώσεις επιπλέον στήριξης της ποδοκνημικής

-με προσαύξηση 250 σε περίπτωση κατασκευής ανόμοιων σολών, σύμφωνα με το σχήμα του ποδιού

 

100 ευρώ ζεύγος πελμάτων

Κάθε χρόνο ένα ζεύγος

 

4.

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη εξατομικευμένα

κατόπιν γύψινου προπλάσματος

με εξατομικευμένα πέλματα ειδικά διαμορφωμένα για αντικατάσταση της ακρωτηριασμένης περιοχής με θερμοπλαστικά υλικά

 

Σακχαρώδης διαβήτης με απώλεια αίσθησης λόγω πολυνευροπάθειας και αγγειοπάθειας με μερικό ακρωτηριασμό

330 ευρώ ζεύγος υποδήματος

-με προσαύξηση 100 σε περίπτωση προσθήκης ανθρακονήματος

-με προσαύξηση 80 ευρώ στις περιπτώσεις επιπλέον στήριξης της ποδοκνημικής

-με προσαύξηση 250 σε περίπτωση κατασκευής ανόμοιων σολών, σύμφωνα με το σχήμα του ποδιού

150 ευρώ ζεύγος πελμάτων

Κάθε χρόνο ένα ζεύγος

 

5.

Yπόδημα αποφόρτισης (halfshoes)

38,00 ευρώ

(τεμάχιο)

38,00 ευρώ

(τεμάχιο)

Όποτε εμφανίζεται έλκος ή σαρκώ

6.

Εξατομικευμένος νάρθηκας (cast)

261,00 ευρώ

(τεμάχιο)

261,00 ευρώ

(τεμάχιο)

Όποτε εμφανίζεται έλκος ή σαρκώ

7.

Μπότα αποφόρτισης

(aircast)

69,00 ευρώ (τεμάχιο)

69,00 ευρώ (τεμάχιο)

Όποτε εμφανίζεται έλκος ή σαρκώ

 

 

Για την απόδοση της δαπάνης απαιτείται ιατρική γνωμάτευση παθολόγου εξειδικευμένου στον διαβήτη ή ενδοκρινολόγου, ή αγγειοχειρουργού ή φυσιάτρου ή ορθοπεδικού και σφραγίδα ελεγκτή. Όταν πρόκειται για θεραπευτικά υποδήματα βεβαίωση του προμηθευτή ότι το προϊόν έχει άδεια κυκλοφορίας σε διαβητική νευροπάθεια/αγγειοπάθεια και συνοδεύεται από κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του (η βεβαίωση είναι απαραίτητη  μέχρι εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του κωδικού συνταγογράφησης και των barcodes).

 

 

 

Με εκτίμηση

 

                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

 

 

            

 

17/12/2014

Παράταση Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι 30/9/2015 με την ψήφιση Σ/Ν με τίτλο «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις»

 

Αρ. Πρωτ. 938

Αθήνα, 17/12/2014

ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΚΟΙΝ: ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: Παράταση Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι 30/9/2015 με την ψήφιση Σ/Ν με τίτλο «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (και έχει δρομολογηθεί ήδη η διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ), το σχέδιο νόμου που αφορά ένα πάγιο αίτημά μας, ήτοι την παράταση του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι τις 30/9/2015.

Συγκεκριμένα, στην παρ. 3 του άρθρου 14 αναφέρονται τα εξής:

«Η ισχύς των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Θεματικός Άξονας 4, κατηγορία Παρεμβάσεων 3 «Ενέργειες στήριξης ατόμων που χρήζουν βοήθειας») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, μεταξύ της Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε. ως δικαιούχου αυτής και των αναδόχων που αναδείχθηκαν από το σχετικό ανοικτό διαγωνισμό, παρατείνεται από τη λήξη τους μέχρις τις 30.9.2015. Η χρηματοδότηση για το παραπάνω χρονικό διάστημα προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2014 και εθνικούς πόρους και ιδιαίτερα για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και από πόρους του άρθρου 159 του ν. 3852/2010, οι οποίοι αποδίδονται στον δικαιούχο. Το ύψος της χρηματοδότησης, η διαδικασία απόδοσης στον δικαιούχο, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών.

Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού στους αναδόχους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή της Πράξης της προηγούμενης παραγράφου παρατείνονται από τη λήξη τους ομοίως μέχρι τις 30.9.2015. Οι ανωτέρω συμβάσεις του προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, κατά τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι φορείς μας (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί και λειτουργούν στα πλαίσια του Προγράμματος που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ) θα επικοινωνούν απευθείας με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

          

                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ 

09/12/2014

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Τάνια Κατσάνη

 

Αθήνα: 09.12.2014

Αρ. Πρωτ.:4814   

 

 

Προς: Φορείς μέλη ΕΣΑμεΑ και μέλη αυτών

Θέμα: Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ζητά από τους φορείς και τα μέλη της τις προτάσεις και τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, ώστε να επεξεργαστεί την παρέμβασή της επ’ αυτού. Ζητάμε από κάθε φίλο της ΕΣΑμεΑ που θέλει να παρέμβει, μέχρι την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, να στείλει στο pressofficer@esaea.gr  την πρότασή του.

Ο χρόνος είναι λιγοστός διότι το υπουργείο μόλις χθες έδωσε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση και μόνο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2168

Με εκτίμηση

 

                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                               Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                                                          ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

 

 

04/12/2014

Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 3η Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ημέρα Διεκδίκησης και Αγώνα! Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεν χαρίζονται, δεν απεμπολούνται, δεν χάνονται στη δίνη των προαπαιτούμενων

 

Μεταδίδουμε σε όλη την επικράτεια το μήνυμα του αναπηρικού κινήματος της φετινής 3ης Δεκέμβρη

 

 

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την αλλαγή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

 

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους:

 

 • Πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

 

 • Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

 

 • Στην πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων παίρνουμε θέση και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

 

 • Για να μη χαθούν οι νίκες του αναπηρικού κινήματος  μεταξύ προαπαιτούμενων και νέων μέτρων: 

 

 • Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

 

 • Παλεύουμε για τη διαμόρφωση των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης, με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση.

 

Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν μέτρα προστασίας!

 

 

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

 

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αγωνιζόμαστε για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα και να μην χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών.  Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2014, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

 

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη αγωνιζόμαστε για Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα σε όλους και όλες που αγωνίζονται ενάντια:

 

 • Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από τις άδικες και οριζόντιες πολιτικές.

 • Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.

 • Στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

 • Οι εργαζόμενοι με αναπηρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Δεν έχει υπάρξει για αυτούς καμιά απολύτως προστασία ούτε από τις μειώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν, ούτε από τις απολύσεις: είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

 • Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και αφανισμό σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.

 • Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

 • Στην έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, που οδηγεί στην αύξηση των προσωπικών μας δαπανών, την ώρα που το εισόδημά μας καταρρέει.

 • Στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου συστήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μέσω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων, της κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων και του κλεισίματος των Μονάδων.

 • Στη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.

 • Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

 • Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.

 • Στο σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που δεν έχει αξιολογηθεί, ώστε να διασφαλίσει την αντικειμενική απόδοση ποσοστών αναπηρίας, με απόλυτο σεβασμό στο άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του.

 • Στη μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ή ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.

 

 • Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής. Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση. Να δοθεί ξανά το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία.

 • Κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης. Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

 • Να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κ.λπ.).

 • Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός των ΣΥΔ (Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), να ανοίξουν και πάλι οι Στέγες που έκλεισαν, να σβηστεί αυτή η ντροπή για ευρωπαϊκή χώρα!

 • Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.

 • Να αξιολογηθεί άμεση η λειτουργία των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας με απόλυτο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

 • Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών κλειστών ιδρυμάτων.

 • Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.).

 • Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να ιδρυθούν νέα Κέντρα Αποκατάστασης στην περιφέρεια.

 • Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.

 • Η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές- οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και όχι τα Χριστούγεννα (και αν). Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.

 • Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας.

 • Να σχεδιαστούν διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:

 

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί… ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2013, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιούμε αλλά και αγωνιζόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας!

 

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

04/12/2014

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Διακήρυξη ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2014

Αθήνα: 02.12.2014

Αρ. Πρωτ.: 4748

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διακήρυξη ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2014

 

Την διακήρυξή της για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, προωθεί σήμερα η ΕΣΑμεΑ, με στόχο και ευχή να φτάσει το μήνυμά της σε όλη την επικράτεια. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, που τα δικαιώματά μας απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας, εμείς, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους:

 

 • Πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

 

 • Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

 

 • Στην πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων παίρνουμε θέση και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

 

 • Για να μη χαθούν οι νίκες του αναπηρικού κινήματος  μεταξύ προαπαιτούμενων και νέων μέτρων: 

 

 • Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

 

 • Παλεύουμε για τη διαμόρφωση των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης, με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση.

 

Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν μέτρα προστασίας!

 

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Στηρίζει και καλεί όλα τα μέλη της να λάβουν μέρος σε κάθε κίνηση και διαμαρτυρία, φορέων, μελών της και καθενός που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μέσα σε αυτή τη φοβερή οικονομική συγκυρία.

 

Ειδικότερα στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί καλεί η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών Ελλάδας, στα γραφεία της Βερανζέρου 31 Ομόνοια, για πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων καλεί επίσης στις 3 Δεκέμβρη στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

 

Πλήθος εκδηλώσεων και διαμαρτυριών έχουν οργανωθεί σε όλη την Ελλάδα.

 

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα αγώνα και αξιοπρέπειας για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους!

 

Προωθούμε την Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2014, να φτάσει το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της χώρας!

 

Το κείμενο της διακήρυξης επισυνάπτεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

03/12/2014

3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014

Αρ. Πρωτ. 918

Αθήνα, 2/12/2014

 

 

Κάθε χρόνο, την τελευταία 15ετία, κάμερες και φωτογραφικοί φακοί παίρνουν φωτιά, ενώ στα μικρόφωνα και στις σελίδες των έντυπων ΜΜΕ συνωστίζονται οι συνεντευξιαζόμενοι και περισσεύουν οι λέξεις και οι εκφράσεις συμπόνοιας, πλασματικού θαυμασμού και κολακευτικού λαϊκισμού για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στη χώρα μας.

Αλήθεια, πόσοι και ποιοι απ΄ όλους αυτούς που μιλούν μόνο αυτή την ημέρα, πόσοι και ποιοι απ΄ όσους θεωρούν τη μέρα αυτή ως ημέρα γιορτής, που διοργανώνουν ή μετέχουν σε «φανφάρες» την 3η Δεκέμβρη και τις υπόλοιπες 364 ημέρες σιωπούν ή ασχολούνται με άλλα πιο σπουδαία, δήθεν, θέματα για τα οποία παίρνουν φωτιά τα πάνελ των «τηλεδικαστηρίων» ή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πόσοι και ποιοι από όλους αυτούς σκέφτονται, μιλούν, δρουν και αντιδρούν μαζί με τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στον πολιτισμό.

Εκατοντάδες δομές γονέων ΑμεΑ που λειτουργούν για να καλύψουν το κενό και την αδυναμία, έως και την ανικανότητα της Πολιτείας για ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες ολιστικής προσέγγισης των αναπηριών των παιδιών τους, κοντεύουν να κλείσουν.

Δεκάδες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που φτιάχτηκαν για να αποτρέψουν την ιδρυματοποίηση και την ασυλοποίηση των ΑμεΑ, ξεκίνησαν να βάζουν λουκέτο και τα άτομα που ζουν ή ζούσαν σε αυτές να σπρώχνονται σε ένα σύγχρονο ιδιότυπο «Καιάδα».

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές με αναπηρία (αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί) να αντιμετωπίζονται ως «τσουνάμι» ως «έκτακτη φυσική καταστροφή», αλλά και ως «βαρίδι» για την Πολιτεία, η οποία με σχεδόν μηδαμινή πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, με έκτακτες  χρηματοδοτήσεις από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μοιάζει να αντιμετωπίζει την «καρκινοπαθή εκπαίδευση» των ΑμεΑ ως ασπιρίνη, στερώντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από χιλιάδες ΑμεΑ, τα οποία χωρίς αυτό το εφόδιο-αγαθό ωθούνται στην περιθωριοποίηση, την απομόνωση και τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό σύνολο.

Δεκάδες χιλιάδες γονείς και οικογένειες, υπό το βάρος της αναπηρίας  κάποιου ή κάποιων μελών των οικογενειών αυτών, καθημερινά «συνθλίβονται» ηθικά, ψυχικά, οικονομικά, ελλείψη διακριτών πολιτικών και μέτρων υποστήριξης των ΑμεΑ, των γονέων και των οικογενειών τους.

Σήμερα, λοιπόν, 3 Δεκέμβρη 2014, καλούμε όλους όσους εσφαλμένα θεωρούν τη σημερινή ημέρα γιορτή όπως το «Halloween», όσους από «μόδα» ή από «συνήθεια» ή από «best marketing time”, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, να συνταχθούν με όλους εμάς, τα μέλη της αναπηρικής οικογένειας, τους γονείς και τα άτομα με αναπηρία της χώρας μας, όλους όσους ζουν και υποστηρίζουν με τη δράση τους τα άτομα και τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή και να γίνουμε –αν είναι δυνατόν- όλη η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο διεκδικητές, αλλά ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, τη διαβίωση.

Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της σημερινής ημέρας, αυτό είναι και το ζητούμενο που πρέπει να καταφέρουμε, που πρέπει να επιτύχουμε.

Τότε και μόνο τότε, όταν θα έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι πραγματικά ίσοι, θα είμαστε και πραγματικά «θωρακισμένοι», δυνατοί και ακλόνητοι ως άτομα, ως πολίτες, ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ως λαός.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

          

                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                   

 

                                                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ 

03/12/2014

Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 3η Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ημέρα Διεκδίκησης και Αγώνα! Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεν χαρίζονται, δεν απεμπολούνται, δεν χάνονται στη δίνη των προαπαιτούμενων

 

Μεταδίδουμε σε όλη την επικράτεια το μήνυμα του αναπηρικού κινήματος της φετινής 3ης Δεκέμβρη

 

 

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την αλλαγή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

 

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους:

 

 • Πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

 

 • Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

 

 • Στην πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων παίρνουμε θέση και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

 

 • Για να μη χαθούν οι νίκες του αναπηρικού κινήματος  μεταξύ προαπαιτούμενων και νέων μέτρων: 

 

 • Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

 

 • Παλεύουμε για τη διαμόρφωση των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης, με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση.

 

Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν μέτρα προστασίας!

 

 

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

 

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αγωνιζόμαστε για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα και να μην χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών.  Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2014, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

 

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη αγωνιζόμαστε για Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα σε όλους και όλες που αγωνίζονται ενάντια:

 

 • Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από τις άδικες και οριζόντιες πολιτικές.

 • Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.

 • Στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

 • Οι εργαζόμενοι με αναπηρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Δεν έχει υπάρξει για αυτούς καμιά απολύτως προστασία ούτε από τις μειώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν, ούτε από τις απολύσεις: είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

 • Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και αφανισμό σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.

 • Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

 • Στην έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, που οδηγεί στην αύξηση των προσωπικών μας δαπανών, την ώρα που το εισόδημά μας καταρρέει.

 • Στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου συστήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μέσω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων, της κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων και του κλεισίματος των Μονάδων.

 • Στη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.

 • Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

 • Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.

 • Στο σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που δεν έχει αξιολογηθεί, ώστε να διασφαλίσει την αντικειμενική απόδοση ποσοστών αναπηρίας, με απόλυτο σεβασμό στο άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του.

 • Στη μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ή ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.

 

 • Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής. Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση. Να δοθεί ξανά το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία.

 • Κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης. Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

 • Να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κ.λπ.).

 • Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός των ΣΥΔ (Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), να ανοίξουν και πάλι οι Στέγες που έκλεισαν, να σβηστεί αυτή η ντροπή για ευρωπαϊκή χώρα!

 • Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.

 • Να αξιολογηθεί άμεση η λειτουργία των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας με απόλυτο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

 • Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών κλειστών ιδρυμάτων.

 • Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.).

 • Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να ιδρυθούν νέα Κέντρα Αποκατάστασης στην περιφέρεια.

 • Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.

 • Η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές- οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και όχι τα Χριστούγεννα (και αν). Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.

 • Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας.

 • Να σχεδιαστούν διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:

 

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί… ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2013, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιούμε αλλά και αγωνιζόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας!

 

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

03/12/2014

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Διακήρυξη ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2014

 

Την διακήρυξή της για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, προωθεί σήμερα η ΕΣΑμεΑ, με στόχο και ευχή να φτάσει το μήνυμά της σε όλη την επικράτεια. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, που τα δικαιώματά μας απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας, εμείς, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους:

 

 • Πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

 

 • Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

 

 • Στην πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων παίρνουμε θέση και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

 

 • Για να μη χαθούν οι νίκες του αναπηρικού κινήματος  μεταξύ προαπαιτούμενων και νέων μέτρων: 

 

 • Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

 

 • Παλεύουμε για τη διαμόρφωση των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης, με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση.

 

Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν μέτρα προστασίας!

 

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Στηρίζει και καλεί όλα τα μέλη της να λάβουν μέρος σε κάθε κίνηση και διαμαρτυρία, φορέων, μελών της και καθενός που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μέσα σε αυτή τη φοβερή οικονομική συγκυρία.

 

Ειδικότερα στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί καλεί η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών Ελλάδας, στα γραφεία της Βερανζέρου 31 Ομόνοια, για πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων καλεί επίσης στις 3 Δεκέμβρη στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

 

Πλήθος εκδηλώσεων και διαμαρτυριών έχουν οργανωθεί σε όλη την Ελλάδα.

 

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα αγώνα και αξιοπρέπειας για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους!

 

Προωθούμε την Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2014, να φτάσει το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της χώρας!

 

Το κείμενο της διακήρυξης επισυνάπτεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

14/11/2014

Προκήρυξη του 18ου Εκλογο-απολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στις 9 & 10 Μαΐου 2015 στην Αθήνα

 

Αγαπητoί Συvάδελφoι,

 

Σας γvωρίζoυμε ότι, μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 7ης/11/2014,  τo Γεvικό Συμβoύλιo της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ,  σε συνεδρίασή του στις 7 Νοεμβρίου 2014, απoφάσισε ομόφωνα τηv πρoκήρυξη τoυ 18ου Τακτικού-Εκλoγoαπoλoγιστικoύ Συvεδρίoυ της, σύμφωvα με τo άρθρo 20 τoυ Καταστατικoύ της Ομoσπovδίας (το Καταστατικό της ΠΟΣΓΚΑμεΑ υπάρχει στο δικτυακό μας τόπο: www.posgamea.gr).

Τo Συvέδριo θα πραγματoπoιηθεί  στις 9 και 10 Μαΐου  2015, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, ο αριθμός των αντιπροσώπων των Σωματείων-μελών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφισάντων στις αρχαιρεσίες τους, που γίνονται ειδικά για το σκοπό αυτό ως εξής:

Σε κάθε τριανταπέντε (35) ψηφίσαντα μέλη Σωματείου αντιστοιχεί και ένας (1) αντιπρόσωπος, δηλαδή, Σωματείο με είκοσι ένα (21) ή πάνω από είκοσι ένα (21) και λιγότερα από τριανταπέντε (35) ψηφίσαντα μέλη μετέχει με έναν (1) αντιπρόσωπο.

Σε κάθε δεκαοκτώ (18) επιπλέον ψηφίσαντα μέλη Σωματείου αντιστοιχεί και ένας (1) επιπλέον αντιπρόσωπος, δηλαδή, Σωματείο με έως και πενήντα τρία (53) ψηφίσαντα μέλη Σωματείου μετέχει με δύο (2) αντιπροσώπους. Επίσης, δύνανται να εκλέγονται αναπληρωματικά μέλη - σύνεδροι, ισάριθμα των τακτικών.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των αντιπροσώπων που θα εκλέξει κάθε Σωματείο-μέλος για το 18ο Εκλογο-απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, υπολογίζεται ως εξής:

 

Έως 52 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγεται 1 αντιπρόσωπος,

Από 53 έως 87 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 2 αντιπρόσωποι,

Από 88 έως 122 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 3 αντιπρόσωποι,

Από 123 έως 157 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 4 αντιπρόσωποι,

Από 158 έως 192 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 5 αντιπρόσωποι,

Από 193 έως 227 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 6 αντιπρόσωποι,

Από 228 έως 262 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 7 αντιπρόσωποι,

Από 263 έως 297 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 8 αντιπρόσωποι,

Από 298 έως 332 ψηφίσαντα μέλη, εκλέγονται 9 αντιπρόσωποι  κ.ο.κ.

 

Η ψήφος των μελών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ασκείται προσωπικά, μόνο από γονείς ή κηδεμόνες ή από ΑμεΑ υποστηριζόμενης εκπροσώπησης, και όχι σε περισσότερα του ενός Σωματείου-μέλους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.  Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διπλοψηφία λαμβάνεται υπ΄όψιν μόνο η προηγηθείσα χρονικά ψήφος σε Σωματείο-μέλος.

Κάθε αντιπρόσωπος Σωματείου-μέλους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του Γονέα ή του Κηδεμόνα Ατόμου με: Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Πολλαπλές Αναπηρίες ή του Γονέα ή Κηδεμόνα Ανηλίκου Ατόμου με Αισθητηριακές Αναπηρίες ή να είναι ο ίδιος Άτομο με μία από τις πέντε (5) κατηγορίες Αναπηρίας: Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Πολλαπλές Αναπηρίες. 

Τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων-Συνέδρων σε κάθε Σωματείο-μέλος παρακολουθεί και επικυρώνει Δικηγόρος.

Σας παρακαλoύμε όπως πρoβείτε σε όλες τις απαραίτητες εvέργειες για τηv έγκαιρη εκλoγή τωv αvτιπρoσώπωv τoυ φoρέα σας και με μεταγεvέστερo έγγραφό μας θα σας ζητήσoυμε τα ovόματά τoυς. Οι αρχαιρεσίες σας να έχουν διεξαχθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015, ούτως ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Ε.Ε. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για τον πλήρη έλεγχο των δικαιολογητικών σας και για επισήμανση τυχόν ελλείψεων-λαθών σε αυτά και ανάγκη επαναποστολής τους εμπρόθεσμα στην Ομοσπονδία.

 

Τα Σωματεία-μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μετά τις αρχαιρεσίες ανάδειξης αντιπροσώπων τους στο 18ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, υποβάλλουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, τα εξής δικαιολογητικά:

 

 • Πρακτικό της Γενικής τους Συνέλευσης, από το οποίο να προκύπτει η απαρτία και η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπή, για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ανάδειξης εκπροσώπων, υπογεγραμμένο από το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης και υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον παριστάμενο δικηγόρο.

 • Πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής των αρχαιρεσιών τους, υπογεγραμμένο από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον παριστάμενο δικηγόρο.

 • Κατάσταση ψηφισάντων με τις υπογραφές των μελών που ψήφισαν, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον παριστάμενο δικηγόρο.

 • Κατάσταση με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στην οποία, ανά αντιπρόσωπο, να αναγράφεται: το όνομα και το επώνυμο του, η ιδιότητά του (γονέας ή κηδεμόνας), η ηλικία του τέκνου του ΑμεΑ ή του κηδεμονευομένου Ατόμου με Αναπηρία.

 

Τέλος, παρακαλoύμε όλους τους φορείς, να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία και συγκεκριμένα να επικοινωνούν καθημερινά, κατά τις ώρες 09.00-15.00, με την κα Μαρία Ιωακειμίδου στο 210-5236501 (Γραμματεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ), προκειμένου να ενημερωθούν για τις εκκρεμότητές τους, διότι βάσει του Καταστατικού μας, μόνο οι ταμειακά ενήμεροι φορείς μπορούν να λάβουν  μέρoς στo Συvέδριo.

 

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

 

                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                                                            ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                             ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ  

06/11/2014

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014

 

Αθήνα / Athens: 21/10/2014

                                                                        Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 4198

 

 Πληροφ: Χριστίνα Σαμαρά

 

 ΠΡΟΣ: Φορείς – Μέλη της ΕΣΑμεΑ και  Φορείς – Μέλη αυτών

 

 

ΘΕΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,         

 

Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η ημέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε οργανωμένη πολιτεία και αναπηρικό κίνημα της χώρας, συντονισμένοι, να κάνουμε πράξη τη συμμετοχή, τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο.

 

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και προώθηση ζητημάτων σχετικών με την αναπηρία, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος. Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια και τα Άτομα με Αναπηρία, υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Σε τοπικό επίπεδο ο κάθε φορέας μπορεί να αναδείξει σημαντικά θέματα στον χώρο της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, τα οποία έχουν προκύψει από τις αλλαγές σε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό και, κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του δημοσιονομικού συστήματος.    

Στόχος μας θα είναι η ανάδειξη κατευθύνσεων και εναλλακτικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.  

Για την Ε.Σ.Α.μεΑ θεωρείται επιβεβλημένη και αυτονόητη η σύμπραξη των αναπηρικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους  με τους φορείς της Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στη διεκπεραίωση των εκδηλώσεων της 3ης Δεκέμβρη.

 

Έχουμε απευθύνει σε όλες τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους της χώρας σχετική επιστολή, με την οποία τους ενημερώνουμε για την 3η Δεκέμβρη και τους καλούμε να συνεργαστούν μαζί σας για την υλοποίηση εκδηλώσεων, ώστε η 3η Δεκέμβρη να είναι και στην πράξη αυτό που προορίζεται να είναι, δηλαδή μια μέρα συμμετοχής, προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και άσκησης κοινωνικού ελέγχου.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

 

 http://www.esamea.gr/legal-framework/symbasn-ohe

 

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

 

 

                                    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                              ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

06/11/2014

Πρόσκληση σε Συνέδριο για την Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και τα Άτομα με Αναπηρία, Αθήνα 24-25 Νοεμβρίου 2014

        

Θέμα: «Πρόσκληση σε Συνέδριο για την Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και τα Άτομα με Αναπηρία, Αθήνα 24-25 Νοεμβρίου 2014»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες όπως:

1.       ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

2.       ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

3.       ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

4.       ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

5.       ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Το Συνέδριο έχει σκοπό την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων στον χώρο της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, τα οποία έχουν προκύψει από τις αλλαγές σε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό και, κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών στη δημοσιονομική πολιτική.     

Ως Ε.Σ.Α.μεΑ., μέσω του Συνεδρίου, στοχεύουμε στο να αναδειχθούν κατευθύνσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Μέσα από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της Πολιτείας, των επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία θα δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο στα θέματα της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Θα ήταν χαρά και τιμή για την Ε.Σ.Α.μεΑ να συμμετάσχετε στις εργασίες του Συνεδρίου.

Παρακαλούμε για τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που σας αποστέλλουμε συνημμένα μέχρι τις 10.11.2014.  

6/11/2014

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου θα επαναληφθούν οι παραστάσεις των τεσσάρων μονολόγων που βραβεύτηκαν από κοινό και επιτροπή στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Το θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διεξήχθη το Μάιο του 2014.


Πρόκειται για την παράσταση θεατρικών μονολόγων σε μουσειακούς χώρους που αποτελούν ταυτόχρονα και το σκηνικό των παραστάσεων. Τους μονολόγους αυτούς έχουν γράψει και προετοιμάσει θεατρικές ομάδες/καλλιτέχνες, γύρω από τις θεματικές που πραγματεύεται το μουσείο.

 

Μεταξύ των δύο παραστάσεων κάθε ημέρας, θα πραγματοποιηθεί 30λεπτο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και να παρακολουθήσουν τη δεκαπεντάλεπτη ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Σταύρακα, «Το Γκάζι», που προβάλλεται στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου.

Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 8€
Προπώληση: viva.gr, public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Reload Stores

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα συνημμένα και στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

http://www.technopolis-athens.com/web/guest/museum/news

 

 

 

 

Καλή θέαση!

 

Από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

 

 

 

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

"Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων

τηλ. 210 3475535, 210 3475518

fax. 210 3413228

gasmuseum@athens-technopolis.gr

www.technopolis-athens.com  

27/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κοντά σε λύση για τις ΣΥΔ

Αθήνα: 25.09.2014

Αρ. Πρωτ.: 3876

 

Το αναπηρικό κίνημα επαγρυπνεί

 

Ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων μελών που έχουν στην ευθύνη τους Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) φαίνεται ότι οδεύει σε θετική εξέλιξη, μετά και την χθεσινή (24/9/14) ενημέρωση από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου: «Ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε την πρόταση του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και θα εντάξει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα τη διάταξη για το σύστημα καταβολής των ειδικών νοσηλίων - τροφείων, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.  Η καταβολή των ειδικών νοσηλίων τροφείων θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που τα άτομα με αναπηρίες είναι ασφαλισμένα, ενώ στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων - άπορων ατόμων η καταβολή των σχετικών κονδυλίων θα πραγματοποιείται από την Πρόνοια».

 

Οι Στέγες είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των γονέων και του αναπηρικού κινήματος: στις ΣΥΔ διαμένουν συνήθως άτομα με νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όπου με το κατάλληλο εξειδικευμένο υποστηρικτικό προσωπικό μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν μόνοι τους την καθημερινότητά τους, να χτίσουν το μέλλον τους και να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, όταν οι γονείς τους ή η οικογένειά τους δεν θα μπορούν να είναι κοντά τους για να τους φροντίζουν. Πρόκειται για την πλέον πρωτοποριακή μέριμνα, που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, την κοινωνική αποκατάσταση και ένταξη, ενάντια σε λογικές ασυλοποίησης και κοινωνικού απομονωτισμού.

 

Σκοπός και στόχος της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων μελών τους είναι η καθιέρωση ουσιαστικών προϋποθέσεων βιωσιμότητας και ενίσχυσης αυτού του θεσμού, παρά την οικονομική κρίση και τα συνεχή εμπόδια. Από τις αρχές του 2014, όπου και έληξε η χρηματοδότηση των Στεγών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» αναζητούνται λύσεις.

 

Το αναπηρικό κίνημα θα παρακολουθεί και θα επαγρυπνεί ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση της διάταξης, η εφαρμογής της και η ένταξή της στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που επανασχεδιάζεται αυτές τις ημέρες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

 

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

17/09/2014

ΘΕΜΑ: Κινητοποίηση - Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή

 

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ελ. Μπαρμπαλιά                                                                               

Αθήνα:  27/08/2014
                                                                                      

Αρ. Πρωτ.: 2954
                        
               

Προς: κ. Αν. Λοβέρδο,
 Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: Κινητοποίηση - Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή
Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί

Πάρτε αποφάσεις τώρα
Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας
Τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτα

Κύριε  Υπουργέ,
Η Ε.Σ.ΑμεΑ από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας στην κρίσιμη θέση του Υπουργού Παιδείας απευθύνθηκε σε εσάς ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις, έτσι ώστε οι μαθητές με αναπηρία να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τα εμπόδια  της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και όχι μόνο.
Ουδεμία όμως απάντηση είχαμε από μέρους σας για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων και κρίσιμων προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Αντιθέτως και όπως όλα δείχνουν, αντί να συρρικνώνονται τα προβλήματα, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία, οι οποίοι θα φοιτήσουν σε σχολεία άδεια από εκπαιδευτικό προσωπικό.
Και ενώ απαιτούνταν από μέρους σας δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, η κατάργηση του Πίνακα Α΄ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία σε συνδυασμό με την αθέτηση συμφωνίας που είχαμε με τον προκάτοχό σας αλλά και με τον παρόντα Υφυπουργό κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο  για την άμεση ψήφιση  διάταξης για την κατά προτεραιότητα ένταξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 10%,  οδηγεί σε οικονομική απόγνωση τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Κύριε Υπουργέ,
Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015  προμηνύεται ότι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία θα ζήσουν ξανά τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους, τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, το βοηθητικό προσωπικό, κάθε πολίτη ευαισθητοποιημένο απέναντι στα θέματα αναπηρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας την άμεση και ταχύτατη ικανοποίηση των παρακάτω κρίσιμων αιτημάτων:
Άμεση επανεξέταση της άκριτης κατάργησης του Πίνακα Α΄, χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία της πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ. Εάν αυτό εξεταστεί σε συνδυασμό με ρατσιστικές ρυθμίσεις της εγκυκλίου 131370/41 για τις προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, τότε η κατάργηση του Πίνακα Α΄ αποκτά χαρακτηριστικά τιμωρίας. Απαιτείται η διασφάλιση της πρόσληψης κατά προτεραιότητα ανά κλάδο και ειδικότητα των εκπαιδευτικών με αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ,  σε συγκεκριμένο ποσοστό.
Να καταργηθεί η προαναφερθείσα εγκύκλιος με την οποία ζητούνται ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου και ψυχιάτρου μόνο από τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση. Με την ίδια εγκύκλιο αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία από την πρόσληψή τους στα  ΚΕΔΔΥ και στην παράλληλη στήριξη με τρόπο άκριτο και ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου. Είναι εμφανές ότι η ανωτέρω εγκύκλιος συνιστά άνιση και διακριτική μεταχείριση για τα άτομα με αναπηρία.  
Να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα και για το σχολικό έτος 2014-2015, η διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 10%. Η ψήφιση της διάταξης αναμένονταν στις αρχές Αυγούστου του παρόντος έτους. Όμως αυτή τη στιγμή αναζητείται στα συρτάρια των υπηρεσιών του Υπουργείου! Οι φήμες που  κυκλοφορούν για τη μείωση του ποσοστού πρόσληψης από 10%, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί,  σε 5% και φήμες που αναφέρουν ότι αυτή η διάταξη δεν θα ισχύσει την παρούσα χρονιά, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας για τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Να αρθεί η διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία που ίσχυσε με το ν. 4172/2013, θέτοντας εκτός εργασίας εκπαιδευτικούς με αναπηρία που υπηρετούν στην εκπαίδευση χρόνια, και δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά στις δομές της ειδικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ). Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι αδιανόητη, ειδικά όταν οι υπάλληλοι δημοσίου λοιπών Υπουργείων, ΝΠΔΔ κ.λπ., που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή έχουν ένα μέλος με αναπηρία στην οικογένειά τους έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρο της διαθεσιμότητας. Το όλο θέμα δημιουργεί άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των  ατόμων με αναπηρία.
Να γίνει επιτέλους ο διαγωνισμός ειδικής αγωγής από το ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται με το ν. 3848/2010. Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους για ευνόητους λόγους.  
Να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΕΔΥΥ της χώρας με εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες και σημαντικές θεσμικές αρμοδιότητες τους και να εφαρμοστεί ο νέος σημαντικός θεσμός των ΕΔΕΑΥ.
Το νέο νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση, το οποίο αναμένονταν να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών με αναπηρία, και όχι ως προκρούστεια κλίνη της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό, απαιτείται να αρθούν διατάξεις αποκλεισμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία  από τα ΚΕΔΔΥ και την παράλληλη στήριξη. Με το νέο νομοσχέδιο απαιτείται η αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία για να μην παραμείνουν οι παρίες της εκπαίδευσης και μετέπειτα της ίδιας της ζωής. Η μη προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και η σιγή που παρατηρείται για το εν λόγω θέμα δείχνει την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται η ειδική εκπαίδευση.   
Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους.  Το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των οικογενειών τους.
Να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για την ειδική εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η αναζήτηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για τις προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομίσθιων ή για την  παράλληλη στήριξη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιοτική παροχή εκπαίδευσης σε κανένα πολίτη της χώρας.
Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τους ¨αιώνιους φοιτητές¨ οι οποίοι αποδεδειγμένα για λόγους αναπηρίας και χρόνιας πάθησης έχουν καθυστερήσει την αποφοίτησή τους από το τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο οποίο φοιτούν, και να  εξαιρεθούν φοιτητές με αναπηρία και χρόνια πάθηση από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων τους και συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις των προηγούμενων περιόδων οφείλεται σε λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης τους.  
Να ισχύσει ένα δίκαιο σύστημα μετεγγραφών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις αντικειμενικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και εκείνων των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Δυστυχώς, και όπως έχει αναγνωριστεί από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ειδικά οι  φοιτητές που έχουν αδελφό με βαριά αναπηρία δεν έχουν έως και σήμερα ενταχθεί στο σύστημα μετεγγραφών.  Επίσης διαχρονικά το σύστημα μετεγγραφών διέπεται από ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν αδόκιμη και αναχρονιστική ορολογία για την αναπηρία και αποκλείουν σημαντικές κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί και πολλές άλλες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης).  
Να τροποποιηθεί επιτέλους το Π.Δ. 50/1996 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια των μεταθέσεων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών –γονέων ατόμων με αναπηρία. Η αναγκαιότητα τροποποίησής του Π.Δ. έχει αναγνωριστεί από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας χωρίς αποτέλεσμα.  
Κύριε Υπουργέ,
Το αναπηρικό κίνημα και ο χώρος της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει χορτάσει από υποσχέσεις που συνήθως αποδεικνύονται κούφιες.
Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που ορίζει η εθνική νομοθεσία και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012 για να εφαρμοστεί και μην μείνει, ως είθισται, κενή περιεχομένου.
Είναι θέματα που αφορούν την παρούσα και μελλοντική  ζωή παιδιών και νέων ανθρώπων, αφού η μόρφωση και η εκπαίδευση ανοίγει το δρόμο στην μετέπειτα ζωή. Είναι θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ατόμων με αναπηρία ως μαθητών ως γονιών και ως εκπαιδευτικών.
Γι’ αυτούς του λόγους το αναπηρικό κίνημα θα είναι έξω από το Υπουργείο Παιδείας  την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 αναμένοντας άμεση συνάντηση μαζί σας και συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν θα μείνουν κούφιες υποσχέσεις.  
Τα σχολεία ανοίγουν σε δύο εβδομάδες και απαιτούμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία την ίδια ημέρα και ώρα για όλους τους μαθητές με ή χωρίς αναπηρία.
Με εκτίμηση,
                                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                                 ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Πίνακας Αποδεκτών:

- Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά
- Γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
- κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
- κ. Κ. Κουκοδήμο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
- κ. Κυριαζή Θανάση, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- κ. Κ. Λολίτσα, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής
- ΟΛΜΕ
- ΔΟΕ
- Π.Ε.Σ.Ε.Α
- ΠΟΣΕΕΠΕΑ
- ΣΑΤΕΑ
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

 

17/09/2014

«ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 2/9/2014 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

 

 

Πάγια θέση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και του εθνικού αναπηρικού κινήματος, στο διαρκή αγώνα μας, κυρίως ως γονείς ατόμων με αναπηρία, είναι να μην υπάρξει στην Ελλάδα ούτε ένας μαθητής με αναπηρία που θα είναι αποκλεισμένος από το υπέρτατο δημόσιο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, που δεν θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν θα του παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση, βάσει των ειδικών εκπαιδευτικών του αναγκών.

 

Δυστυχώς όμως, για ακόμη μια χρονιά, οι προειδοποιήσεις και οι ανησυχίες των μαθητών με αναπηρία και των οικογενειών τους επιβεβαιώνονται, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προς τους ιθύνοντες της Ελληνικής Πολιτείας για την ύπαρξη ενός πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους μαθητές με αυτισμό, νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση και πολλαπλές αναπηρίες που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

 

Έντονη είναι η ανησυχία και η αγανάκτηση όλων των γονέων για το εάν η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά για την Ειδική Εκπαίδευση με αυτή της Γενικής Εκπαίδευσης, σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, αγωνία επικρατεί για το εάν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης της χώρας είναι επαρκώς στελεχωμένες με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό παράλληλης στήριξης, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθούν τους μαθητές με αναπηρία; 

 

Είναι επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση των πιστώσεων για την ειδική εκπαίδευση να προβλέπεται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, διότι είναι εξοργιστικό κι αδιανόητο, το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία να χρηματοδοτείται από προγράμματα του ΕΣΠΑ, λες και πρόκειται για κάτι έκτακτο ή πρόσκαιρο…  (ή μήπως σαν κάτι τέτοιο θεωρείται και αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια;;;)

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ μαζί με το εθνικό αναπηρικό κίνημα, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών με αναπηρία σε ένα ποιοτικό σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, όπως δικαιωματικά και συνταγματικά πρέπει να έχουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι Πολίτες.

 

Την Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014, στις 11:00, έξω από το Υπουργείο Παιδείας (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι) ΟΛΟΙ οι γονεϊκοί φορείς, ΟΛΕΣ οι οικογένειες και ΟΛΟΙ οι μαθητές με αναπηρία θα ενώσουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας με όλα τα άτομα με αναπηρία, ώστε κανένας μαθητής με αναπηρία να μην τίθεται εκτός σχολείου, εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης, στον αγώνα μας για μία σύγχρονη ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας!

 

 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 ή με το Γ. Γραμματέα κ. Χ. Νάστα στο 6936-577898.                        

17/09/2014

ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η Οδοντιατρική Φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Νοσοκομεία Γ.Ν. Σερρών και Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης »

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Μαυρουδή Βορίδη

 

ΚΟΙΝ: -Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Α. Σαμαρά

            -Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλο

            -Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Λ. Γρηγοράκο

            -Υφυπουργό Υγείας, κα Αικ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου

            -Γενικό Γραμματέα Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη

            -ΕΣΑμεΑ

            -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η Οδοντιατρική Φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Νοσοκομεία Γ.Ν. Σερρών και Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης »

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά στο σημαντικότατο θέμα της Οδοντιατρικής Αγωγής, Φροντίδας και Περίθαλψης των Ατόμων με Αναπηρία που αφορά την ατομική τους υγεία, αλλά και την καθημερινή σίτιση και διαβίωσή τους.

 

Επισημαίνουμε ότι για τα άτομα με βαριές αναπηρίες όπως Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση το θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης, δεδομένων των ιδιαίτερα σοβαρών δυσκολιών κίνησης, μάσησης και κατάποσης που προκαλούνται από την αναπηρία τους, είναι εξόχως σημαντική για αυτή καθεαυτή την επιβίωσή τους.

Είναι γνωστό ότι το σύστημα Α/θμιας και Β/θμιας νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας νοσεί. Παρόλα αυτά, αναφορικά με το κομμάτι της Οδοντιατρικής Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά οδοντιατρικά ιατρεία, εξειδικευμένα στη φροντίδα, αγωγή και παρακολούθηση ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (όπου σε κάποια, όπως στο Γ.Ν. Σερρών, το κόστος του εξοπλισμού έχει καλυφθεί από τους κατά τόπους Συλλόγους Γονέων Ατόμων με Αναπηρία).

Τα εξειδικευμένα οδοντιατρικά τμήματα στα συγκεκριμένα Δημόσια Νοσοκομεία καλύπτουν οδοντιατρικές ανάγκες σχεδόν του 80% του συνολικού πληθυσμού ατόμων με βαριές αναπηρίες, όλων των ηλικιών, όλης της χώρας. Δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους που έχει στον ιδιωτικό τομέα η οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη των ατόμων με βαριές αναπηρίες, η σπουδαιότητα των Οδοντιατρικών Τμημάτων σε αυτά τα  Νοσοκομεία είναι τεράστια.

 

Το τελευταίο διάστημα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών, αλλά κυρίως της αγωνίας δεκάδων γονέων παιδιών με αναπηρία αναφορικά, τόσο με την αναστολή λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος που εξυπηρετεί ΑμεΑ στο Γ.Ν. Σερρών, λόγω μη ύπαρξης αναισθησιολόγου, όσο και με την για μια ακόμα φορά αναστολή οδοντιατρικών πράξεων και επεμβάσεων σε άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές αναπηρίες σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων που εξυπηρετεί εκατοντάδες παιδιά με βαριές αναπηρίες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, επίσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

 

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση ενίσχυση του Γ.Ν. Σερρών και του Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης με την τοποθέτηση τουλάχιστον 2 αναισθησιολόγων ανά Νοσοκομείο, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία και για οδοντιατρικές πράξεις και επεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους ασθενείς που είναι άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης και τη γενικότερη διατήρηση των οδοντιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.   

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε ότι το αίτημά μας είναι ουσιαστικό και αφορά στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και στην υποχρέωση αντίστοιχα της Πολιτείας για τη δικαιωματική ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των Πολιτών, δηλαδή και των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, στο αγαθό της ιατρικής πρόληψης και φροντίδας που πρέπει να παρέχεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

Αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, καθώς και την ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας επί του θέματος.

 

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                                             ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

 

                                   

 

 

                      

02/07/2014

Σύμβαση μεταξύ Υπουργού Εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ανακοινώνει ότι εχθές, 2/7/2014, υπεγράφη η Τριμερής Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργού Εργασίας-ΕΣΑμεΑ-ΠΟΣΓΚΑμεΑ, για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ 2014.

 

Ως προς το θέμα των Συνοδών του Κ.Π. ΑμεΑ, θα ισχύσει τελικά η διαδικασία του εργοσήμου, όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερες ανακοινώσεις μας.

 

Οι Συνοδοί που έχουν Κάρτα Ανεργίας ή λαμβάνουν Επίδομα Ανεργίας, θα πρέπει να απευθυνθούν στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ και να ρωτήσουν για το αν θα υπάρξει πρόβλημα για την απασχόλησή τους με εργόσημο. Οι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πρέπει να λάβουν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από τις υπηρεσίες τους.

 

Οι δε συνοδοί που θα εργαστούν στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ 2014, θα πρέπει κατά την είσοδό τους στην κατασκήνωση να έχουν απαραιτήτως τα παρακάτω δικαιολογητικά (διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή τους) :

 

-Φωτοτυπία Ταυτότητας

-Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) (φωτοτυπία από έγγραφο της Εφορίας)

-Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) (φωτοτυπία από έγγραφο του ΙΚΑ)

-Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Εθνικής Τράπεζας που να φαίνεται καθαρά ο αριθμός ΙΒΑΝ του λογαριασμού

-Πλήρη Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλέφωνο επικοινωνίας

 

ΠΟΣΓΚΑμεΑ

13/06/2014

«Διασφαλίστε τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ)»

Κύριοι Υπουργοί,

 

Με την παρούσα επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) και των άλλων κοινωνικών δομών της τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και ενώνει τη φωνή της με την ΚΕΔΕ και με τους εργαζομένους των Κέντρων και των άλλων κοινωνικών δομών.

 

Με τη λήξη της συγχρηματοδότησής τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013 και τους πόρους για τη λειτουργία τους να έχουν ήδη περιοριστεί, υπάρχει μεγάλος φόβος για λουκέτο στα Κέντρα και στις κοινωνικές δομές  σε όλη τη χώρα!

 

Όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, τα ΚΗΦΗ και οι άλλες κοινωνικές δομές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι, αφενός συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και των άλλων πολιτών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, αφετέρου στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, ο περιορισμός του αριθμού των παιδιών, η μείωση του αριθμού των Δομών ή η παύση της λειτουργίας αυτών των ίδιων των Δομών, θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στον αποκλεισμό από την κοινωνική ζωή και στη διάλυση της οικογενειακής τους συνοχής.  

 

Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική και τη συνταγματική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τόσο για το επόμενο σχολικό έτος, με τη σωστή χρηματοδότηση και δίχως καμία μείωση στον αριθμό των ωφελουμένων - ατόμων με αναπηρία, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Έχει την υποχρέωση να προστατέψει όλες τις κοινωνικές δομές, ΧΩΡΙΣ καμία επιβάρυνση των οικογενειών που έτσι κ αλλιώς αδυνατούν να ανταποκριθούν.

 

Για αυτό το λόγο η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά:

 

 • να διασφαλιστεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας αυτών των Δομών - που απευθύνονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού -  για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, μέσω δηλαδή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και των Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2014-2020», που θα διατεθούν στη χώρα στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας αναπτυξιακής προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 είτε μέσω της διάθεσης αποκλειστικά και μόνο εθνικών πόρων.

 

 • συντασσόμενη πλήρως με την πρόταση της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμου Δανιηλίδη, ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών. Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφηκε στον Τύπο, είναι αδιανόητο και η κυβέρνηση πρέπει να πει ένα γενναίο ΟΧΙ! Δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιβάρυνση,  η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τι βιώνουν οι πολίτες.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες για την ικανοποίηση των προαναφερθέντων εύλογων και δίκαιων αιτημάτων μας.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Βαρδακαστάνης      Χρ. Νάστας 

                                                                      

 

 

                                                                                            

07/03/2014

«Αίτημα άμεσης και οριστικής λύσης για τη συνέχιση και διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)»

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Β. Κεγκέρογλου ΚΟΙΝ.:-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα -Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση -Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη -Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κα Ευτ. Μπέκου -Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Κοκκόρη -Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Ζερβό -ΕΣΑμεΑ -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΘΕΜΑ: «Αίτημα άμεσης και οριστικής λύσης για τη συνέχιση και διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)» Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, Επανερχόμαστε με την παρούσα για ακόμη μια φορά εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας (που πολλάκις έχουμε διατυπώσει ως Δευτεροβάθμιο, αλλά και Τριτοβάθμιο όργανο μέσω της ΕΣΑμεΑ) για τη συνέχιση λειτουργίας και δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και οι Φορείς- μέλη της (μέσω και των ψηφισμάτων που εκδίδουν ) ζητάει την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας όλων των ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία, που λειτουργούν μέχρι σήμερα στη χώρα και να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του θεσμού αυτού. Όπως γνωρίζετε, η μακρόχρονη καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του νοσηλείου- τροφείου των ΣΥΔ (που προβλέφθηκε με το άρθρο 46 του Ν.3918/2011 και υπεγράφη τελικώς τον Ιανουάριο του 2014 με την υπ’αριθ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048/14/ΦΕΚ 172 Β/30-01-2014) οδήγησε πολλές ΣΥΔ ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς η χρηματοδότησή τους από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» είχε καταληκτική ημερομηνία το 2012. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε απόφαση παράτασης χρηματοδότησής τους από το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που δυστυχώς όμως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδοθεί στις ΣΥΔ (υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι σε μερικές ημέρες συμπληρώνεται ο επιπλέον χρόνος παράτασης για την πρώτη ΣΥΔ που λειτούργησε ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στην Ναύπακτο, με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιη η αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης ΣΥΔ και ακολουθούν μια σειρά άλλων ΣΥΔ Γονεϊκών Συλλόγων, από τις δεκαέξι που λειτουργούν αυτή τη στιγμή). Παράλληλα τραγική είναι και η καθυστέρηση της κατάρτισης και υπογραφής συμβάσεων από μέρους των Ασφαλιστικών Οργανισμών με τις ΣΥΔ, όπως προβλέπεται στο πρόσφατο ΦΕΚ 172 Β /30-01-2014. Κύριε Υφυπουργέ, Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ΣΥΔ (μέσα από το πλήθος όλων αυτών των καθυστερήσεων) απαιτεί την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται η άμεση εκταμίευση της χρηματοδότησης για τις ΣΥΔ από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και ταυτόχρονα η άμεση υπογραφή συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τις ΣΥΔ, σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ καθορισμού του ύψους νοσηλείου- τροφείου για τις ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία. Εν αναμονή των ενεργειών σας και της άμεσης παρέμβασή σας, σας επισημαίνουμε (όπως σας γνωστοποιήθηκε και από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Ι. Λυμβαίο στη συνάντηση που είχατε στις 24 Φεβρουαρίου 2014) τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο αυτών των Στεγών και η μη συνέχιση του εν λόγω θεσμού, τόσο για τα ίδια τα άτομα με Νοητική Αναπηρία και άλλες Βαριές Αναπηρίες, όσο και για τις οικογένειές τους, καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες προσπάθειες εξάλειψης της ιδρυματοποίησης και περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

13/02/2014

Εγκύκλιος Γενικής Γραμματείας Εσόδων για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου μισθών, συντάξεων πάγιας αντιμισθίας ατόμων με αναπηρία τουλάχιστον 80%

 

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ Πληροφορίες: Υπηρεσία Διεκδικούμε μαζί Αθήνα/Athens: 12-2-2014 Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 1012 Προς: Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ. & Φορείς Μέλη Αυτών Θέμα: Εγκύκλιος Γενικής Γραμματείας Εσόδων για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου μισθών, συντάξεων πάγιας αντιμισθίας ατόμων με αναπηρία τουλάχιστον 80% Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με θέμα: Απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών, συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013, δικαιώνεται με επιτυχία πολύχρονος αγώνας της ΕΣΑμεΑ για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία από το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από το φόρο μισθών συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας. Με αυτή την εγκύκλιο, η οποία επισυνάπτεται για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ορίζεται ότι οι μισθοί συντάξεις, πάγια αντιμισθία, πάσης φύσεως επιδόματα (εξωϊδρυματικό προνοιακά κ.λπ) απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου. Το σημαντικό είναι ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι για την απαλλαγή από το φόρο αναγνωρίζεται ως δικαιολογητικό γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τις υγειονομικές επιτροπές Νομαρχιών που έχουν καταργηθεί μετά την 1/9/2011 εφόσον ισχύουν ή έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον, καθώς και αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία ασφαλιστικών φορέων, όπως και οι γνωματεύσεις στρατού ΑΣΥΕ, ναυτικού ΑΝΥΕ και αεροπορίας ΑΑΥΕ. Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής. Τα πιο πάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των ενδιαφερομένων, με σκοπό την απόδειξη της ιδιότητας αυτών ως ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στα καταβαλλόμενα ποσά μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας. Παρακαλούμε ενημερώστε τα μέλη σας για την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες (γραφείο μισθοδοσίας κ.λπ) για την εφαρμογή του μέτρου. Η Ε.Σ.ΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα της για τη δικαίωση και άλλων φορολογικών οικονομικών αιτημάτων της για την προστασία των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

02/02/2014

Στην Νέα Υόρκη από τις 3 Φεβρουαρίου ο Ι. Βαρδακαστάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στην Νέα Υόρκη από τις 3 Φεβρουαρίου ο Ι. Βαρδακαστάνης

 

 

Στην Νέα Υόρκη θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), με την ιδιότητά του ως προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance - IDA) , όπου και θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων σε πολλές Μόνιμες Αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και θα πάρει μέρος σε συνεδριάσεις και εκδηλώσεις για την Αναπηρία.

 

Ενδεικτικά ο κ. Βαρδακαστάνης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Ε.Ε., της Κύπρου, του Ισραήλ, του Καναδά, της Ελβετίας, της Δανίας, της Αιγύπτου, του Βιετνάμ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας, της Αργεντινής κ.α.

 

Στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα είναι κύριος ομιλητής ως πρόεδρος της IDA μαζί με τους: Ivan Simonovic, βοηθό Γ.Γ. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Thomas Mayr-Harting, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, Μιχαήλ Σπινέλλη, Πρέσβη της Ελλάδα στον ΟΗΕ, στην εκδήλωση «Ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αειφόρο ανάπτυξη». Διοργανώνεται από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, την IDA, και τη Διεθνή Σύμπραξη για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (Disability and Development Consortium).

 

Το τελικό έγγραφο της Διάσκεψης του Ρίο+20 αναγνώρισε ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν όχι μόνο σημαντικούς περιορισμούς σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και να ενταχθούν ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τον καθορισμό των στόχων για την ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015, αναγνώρισε την Αναπηρία ως ένα από τα διατομεακά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό και τελικών στόχων. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που το αναπηρικό κίνημα διεθνώς ζητά να επιτευχθεί: η αναγνώριση του εγκάρσιου χαρακτήρα της αναπηρίας μέσα από την Ανάπτυξη και η χρησιμοποίηση των δεικτών και των στόχων χωρίς αποκλεισμούς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

19/12/2013

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΠ ΑμεΑ 2013