top of page

«Έλαμψαν» τα αστέρια ΑΜΕΑ στη βράβευση των κορυφαίων για το 2017

30/01/2018

Η γιορτή του Παραολυμπιακού Κινήματος πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

 

Παρουσία του Αιδεσιμότατου Πατήρ Αντώνιου Μπεζαΐτη (εκπρόσωπος Αρχιεπισκόπου), της Ελένης Αυλωνίτου (εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής), του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, της αναπληρώτριας τομεάρχη πολιτισμού και αθλητισμού της ΝΔ, Άννας Καραμανλή, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, του εκπροσώπου από «Το Ποτάμι», Βασίλη Χαρόπουλου, τιμήθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2017, καθώς και οι προπονητές τους. 

Την εκδήλωση του ελληνικού Παραολυμπιακού αθλητισμού τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Καμίλ Ζίγκλερ, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως UNESCO και πρόεδρος του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η πρόεδρος του ΠΑΣΓ «Η Καλλιπάτειρα», Κατερίνα Παναγοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Captain Fu Chengqiu, οι πρέσβεις της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Κορέας και της Βραζιλίας, μέλη της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, στελέχη πολιτικών κομμάτων και πλήθος φίλων του αθλητισμού. 

O πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης, δήλωσε πως: «Βραβεύουμε τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού Παραολυμπιακού Κινήματος. Γιορτάζει η Ελλάδα για τις στιγμές δόξας που της χάρισαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του ελληνικού Παραολυμπιακού Κινήματος. Και δεν ήταν λίγες αυτές μέσα στο 2017. 

Ευελπιστούμε για περισσότερες μέσα στα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα πάντα στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού του 2020, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Επιδίωξή μας είναι να ετοιμάσουμε μια ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει και να φέρει στην Ελλάδα ακόμη περισσότερα μετάλλια σε σχέση με το παρελθόν. Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας, των φορέων του αθλητισμού αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο "ευχαριστώ" στους χορηγούς μας, με πρώτο και σπουδαιότερο τον Μέγα Χορηγό μας, ΟΠΑΠ ΑΕ, για την πολύτιμη στήριξή στον ελληνικό παραολυμπιακό αθλητισμό. Χωρίς τη στήριξή τους, θα βρισκόμασταν σε μειονεκτική θέση, ειδικά αυτές τις εποχές που η χώρα μας διανύει δύσκολες καταστάσεις στον οικονομικό τομέα. Τους θέλουμε δίπλα μας, ώστε να μη σβήσει το όνειρο μας για περαιτέρω ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Αθλητισμού». 

Η Ελένη Αυλωνίτου δήλωσε τα εξής: «Από αυτό το βήμα θα ήθελα να μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, Νικολάου Βούτση. Τα αθλητικά επιτεύγματα είναι άξια τιμής και άξια βράβευσης. Τα αθλητικά επιτεύγματα, όμως, των αθλητών με αναπηρία είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο, γιατί δεν έχουν να ξεπεράσουν μόνο την ευγενή άμυλα και τον αθλητικό ανταγωνισμό, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Είναι ζωντανό παράδειγμα για όλα τα άτομα που έχουν ένα σωματικό πρόβλημα και νομίζουν ότι δεν μπορούν. Με το παράδειγμά τους ανοίγουν καινούργιους δρόμους και προοπτικές. Τέλος, στους αθλητές και στις αθλήτριες με αναπηρία θέλω να πω πραγματικά ότι μας τιμάτε και μας δίνετε μεγάλη χαρά. Μας δίνετε πραγματικά ένα μάθημα αντοχής ενάντια σε κάθε αντιξοότητα». 

Ο Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε πως: «Είμαι σημαντικές τέτοιου είδους εκδηλώσεις στο άνοιγμα μιας νέας χρονιάς. Από τη στιγμή που βραβεύονται αθλητές του Παραολυμπιακού αθλητισμού, οι βραβεύσεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά τόσο από την ΕΠΕ όσο και από την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Εμείς προσπαθούμε να είμαστε, στο μέτρο του δυνατού, δίπλα στις ομοσπονδίες. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Όμως με την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας, οι αθλητές μας, οι οικογένειές τους, οι γονείς τους, οι οικείοι τους, καταφέρνουν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Και είναι πολύ σημαντικές αυτές οι επιτυχίες γιατί δίνουν σε όλους εμάς, τους Έλληνες που είμαστε πίσω και τους βλέπουμε, τη δύναμη να συνεχίζουμε και την ελπίδα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας. 

Άρα, κλείνοντας έχω να πω ότι η επόμενη χρονιά, είμαι σίγουρος, θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, με περισσότερες επιτυχίες και με ακόμη περισσότερη υπερηφάνεια για όλους μας». 

Η Άννα Καραμανλή δήλωσε πως: «Στην εκδήλωση αυτή δεν επιβραβεύουμε τους αθλητές μόνο για τα αγωνιστικά τους επιτεύγματα, αλλά κυρίως για το θάρρος και τις ψυχικές τους δυνάμεις. Όλοι αυτοί οι αθλητές και οι αθλήτριες, μας έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, συγκίνησης και χαράς. 

Και γι` αυτό η Πολιτεία οφείλει έμπρακτα να στηρίζει αυτά τα παιδιά στη δύσκολη προσπάθειά τους. Θα ήθελα να πω απευθυνόμενοι στους αθλητές, ότι έχετε κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό μας. Μας δείχνετε το δρόμο ότι με σκληρή δουλειά, προσπάθεια και πίστη, μπορούμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας». 

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως: «Με ιδιαίτερη χαρά παραβρεθήκαμε σήμερα στη γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες. Αθλητές και προπονητές που βραβεύτηκαν. Μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι σε πολύ δύσκολες στιγμές. 

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Φυσικά και στις οικογένειές τους που τους στηρίζουν. Συγχαρητήρια και στον πρόεδρο της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργο Φουντουλάκη, για τη δουλειά που κάνει στο Παραολυμπιακό Κίνημα». 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως: «Οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι ζωντανά παραδείγματα αγωνιστικότητας, αποφασιστικότητας, δυναμικής θέλησης για δράση και νέες επιτυχίες, ατομικά και ομαδικά. Μέσα σε δύσκολες, αναμφίβολα, συνθήκες και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η υποτυπώδης κρατική χρηματοδότηση, η οποία πρέπει άμεσα να αυξηθεί. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν επιτυχίες, μετάλλια και νίκες. Εκτός από τα μετάλλια που είναι πάρα πολύ σημαντικά, αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην πατρίδα μας που βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς δεν μπορούν να αθληθούν και να μορφωθούν σωστά λόγω της έλλειψης δομών ειδικής αγωγής και λόγω της ελλιπούς κρατικής μέριμνας. 

Ζητήματα που θα πρέπει όλοι να τα αναδείξουμε και στο κοινοβούλιο και στους καθημερινούς αγώνες, με βάση τα αιτήματά τους». 


Οι αθλητές/ήτριες που τιμήθηκαν ήταν οι εξής: 
ΣΤΙΒΟΣ: Μιχάλης Σεΐτης (προπονητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος), Μανώλης Στεφανουδάκης (Ιπποκράτης Σκαντζάκης), Χρήστος Κουτούλιας (Θανάσης Σιούντρης), Μαρία Σταματουλά (Χρυσούλα Ορφανού), Ζωή Μαντούδη (Χρήστος Μητσιόπουλος), Ανθή Λιάγκου (Σταύρος Στραγάλης), Δημήτρης Ζησίδης (Νικόλαος Σόμπατζης), Ιωάννης Σεβδικαλής (Νεκτάριος Γιαλλουράκης). Βραβεύθηκαν επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές Σπύρος Βασδέκης και Λένα Ανουσάκη 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Τάσος Καλλιτσάρης), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Τάσος Χατζηγεωργίου), Γεράσιμος Λιγνός (Αλεξάνδρα Μωραίτου), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Μιχάλης Νικόπουλος), Δημήτρης Καρυπίδης (Γεώργιος Τυλιγαδάς), Μαρία Τσάκωνα (Γιάννης Μαχίλης-ομοσπονδιακός προπονητής), Αντώνης Τσαπατάκης (Γιάννης Νάτσιος), Απόστολος Τσαούσης (Χαρίκλεια Αλεξίου), Ευθυμία Γκουλή (Νικόλαος Βέζος), Γιάννης Κωστάκης (Παναγιώτης Παϊπέτης-ομοσπονδιακός προπονητής), Κωνσταντίνος Καραούζας. Βραβεύτηκε, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Αλεξάκης. 

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ: Δημήτρης Μπακοχρήστος, Κώστας Δήμου. Βραβεύτηκε, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιωαννίδης. 

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: Βασίλης Ντούνης. Βραβεύτηκε, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης. 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ελένη Καλατζή/Αργυρώ Μηλάκη. Βραβεύτηκε, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Βαρβεράκης. 

ΓΚΟΛΜΠΟΛ: Γρηγόρης Τάτσης, Αντώνης Καραμήτσος, Ιωάννης Σκουρμπούτης, Μιχάλης Αλεξίου, Αθανάσιος Χατζηπάντου, Χαράλαμπος Κορδάκης (εθνική ομάδα). Βραβεύτηκαν, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Ανάστος και βοηθός ομοσπονδιακού προπονητή Χριστόφορος Σιζόπουλος 

ΜΠΟΤΣΙΑ: Παναγιώτης-Προκόπιος Σουλάνης, Χρήστος Κυπριώτης, Αλέξανδρος Παπαδάκης (ομαδικό BC1/2). Γρηγόρης Πολυχρονίδης με Sports Assistant την Κατερίνα Πατρώνη (ατομικό BC3 - προπονητής Ανδρέας Κεραμιδάς). Βραβεύτηκε, επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Τζίμας. 

Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο διεθνές Παραολυμπιακό Κίνημα έλαβε και το απερχόμενο μέλος της IPC, Μιγκέλ Σαγκάρα. 
Με το βραβείο Fair Play τιμήθηκε ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης, δια χειρός της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στους αθλητές του προγράμματος Agitos (Najip Al Hajali, Rajab Rajab, Wisam Sami, Ibrahim Al Hussein) της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και αφορά στους πρόσφυγες αθλητές. Το βραβείο στους αθλητές της Agitos παρέδωσαν οι Καμίλ Ζίγκλερ, Μιγκέλ Σαγκάρα και Γιώργος Φουντουλάκης.

Please reload

bottom of page