top of page

Καταγγελία από τον Σύλλογο ΑμεΑ: Κόβουν επιδόματα αναπήρων για να ικανοποιήσουν τους δανειστές

09/11/2017

Καταγγελία για στοχευμένες περικοπές αναπηρικών επιδομάτων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας έκανε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή έκανε ο Γιώργος Ζουμπουλίδης ,Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως ανέφερε τα Κεντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας δεν έχουν βασικό στόχο την ιατρική διάσταση και γνωμάτευση της αναπηρίας αλλά ως δημοσιονομική επιτροπή.

« Λειτουργούν και κόβουν τα ποσοστά αναπηρίας για να κόψουν τα επιδόματα» τόνισε ο κ.Ζουμπουλίδης ενώ υποστήριξε ότι έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών για περικοπή επιδομάτων μέσω της διαδικασίας των ΚΕΠΑ.

« Από την περίοδο 2015-16 τα επιδόματα που έδινε η πρόνοια μειώθηκαν με την έντεχνη μείωση των ποσοστών αναπηρίας. Κανονικά η εκτίμηση γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς που προχωρούν στη γνωμάτευση,αλλά πλέον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» είπε, ενώ συνέκρινε τον τρόπο λειτουργίας των ανωτάτων υγειονομικών επιτροπών του στρατού οι στις οποίες παραπέμπονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Τα ποσοστά αναπηρίας από αυτές τις υγειονομικές επιτροπές εκτιμούν τη δυσκολία που περνάει ο ανάπηρος και διαφέρουν από τα άτομα που περάσαν από τα ΚΕΠΑ Κάτι στραβό υπάρχει» υπογράμμισε ο κ.Ζουμπουλίδης.

Να επισημανθεί ότι η Τρίτη αξιολόγηση φέρνει περικοπές σε επιδόματα οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ όλων των ΑμεΑ και κυρίως περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών καθώς και περιορισμό των δικαιούχων.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).



 

Please reload

bottom of page