ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Α.με.Α.
Η επιμελεια των κειμένων γίνεται από τον
Κατεβάτη Μανώλη
Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα από το 1996.
Οι διακοπές ΑμεΑ γίνονται πιο εύκολες στην Κέρκυρα
22/05/2017
Πέρυσι ήταν διαθέσιμα εννέα πλωτά αμαξίδια στις παραλίες, ενώ φέτος αναμένεται η παραλαβή τεσσάρων ακόμα. Η Κέρκυρα φιλοδοξεί να χρισθεί η πιο φιλική για ΑμεΑ πόλη της Μεσογείου, ενώ την άλλη εβδομάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό «Bravo! Sustainability Awards».
Δεν είναι μόνον το Αχίλλειο και το Μον Ρεπό οι λόγοι για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα. Χρόνο με τον χρόνο το Νησί των Φαιάκων γίνεται πόλος έλξης για ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους, στους οποίους προσφέρει τη δυνατότητα να χαρούν τη θάλασσα. Ιθύνων νους του εν λόγω εκσυγχρονισμού είναι ο κ. Ανδρέας Σκούπουρας, αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του νησιού και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κέρκυρας. «Οσο ήμουν παιδί έμπαινα με τη βοήθεια των γονιών μου στη θάλασσα, μεγαλώνοντας, όμως, κατέστη αδύνατο», εξομολογείται στην «Κ» ο κ. Σκούπουρας, που είναι άτομο με αναπηρία. Για τους ίδιους λόγους είχαν αποστερηθεί τη θάλασσα χιλιάδες ΑμεΑ, ακόμα και στην Κέρκυρα με την τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή.
Ο ενθουσιασμός, επομένως, ήταν μεγάλος όταν το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησαν δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους τα περίφημα «πλωτά αμαξίδια», καθώς πολλοί δεν είχαν κολυμπήσει για 25 ή ακόμα και 30 χρόνια. Την αρχή έκανε ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ το 2014 και εν συνεχεία ο δήμος ανέλαβε δράση. Ετσι, το περυσινό καλοκαίρι οι λουόμενοι είχαν στη διάθεσή τους εννέα πλωτά αμαξίδια, τα οποία ονομάζονται «αμφίβια», καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση, να μπουν στη θάλασσα αλλά και να κάνουν ηλιοθεραπεία. «Ο συνοδός τον τοποθετεί πάνω στο κάθισμα, όπου δένεται και με τη ζώνη ασφαλείας, αλλά μέσα στη θάλασσα είναι μόνος».
Υπεύθυνοι φύλαξης
Πέρυσι, επτά από τα εννέα «νοικιάζονταν» καθημερινά. «Εχουμε μοιράσει τα διαθέσιμα αμαξίδια όσο το δυνατόν πιο δίκαια σε όλη την Κέρκυρα, σε κάθε μια παραλία καθιστούμε κάποιον επιχειρηματία ή τοπικό πρόεδρο υπεύθυνο για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την παραχώρησή τους στους ενδιαφερόμενους», σημειώνει ο αντιδήμαρχος, που φέτος ετοιμάζεται να παραχωρήσει στο κοινό άλλα τέσσερα αμαξίδια. «Και αντίστοιχα τα επόμενα δύο καλοκαίρια από άλλα 4 αμφίβια», προσθέτει ο ίδιος. «Ταυτόχρονα, μαζί με την εθελοντική ομάδα “όλοι μαζί για την Κέρκυρα” έχουμε τοποθετήσει οκτώ ράμπες, που οδηγούν τον εξυπηρετούμενο μέσα στη θάλασσα, στο σημείο που μπορεί να κολυμπήσει», περιγράφει, «ωστόσο αυτό προϋποθέτει ένα μίνιμουμ αυτονομίας».
Η στροφή επί το φιλικότερον δεν σταματάει στις παραλίες – στο δημοτικό θέατρο λειτουργεί πλατφόρμα ανύψωσης, στο κλειστό κολυμβητήριο αναβατόριο πισίνας, ενώ το περίφημο seatrac φιλοξενείται επίσης σε μια παραλία του νησιού.
Πολλοί επιβάτες κρουαζιερόπλοιου κατά την 7ωρη παραμονή τους στο νησί ζητούν να πάνε στις εν λόγω παραλίες, «ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλα τουριστικά γραφεία από τη Μ. Βρετανία, που έχουν πελατεία ΑμεΑ, αλλά και πράκτορες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία». Ωστόσο, αυτό που συγκινεί τους πρωτεργάτες είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας. «Προσέχουν και καμαρώνουν τα αμαξίδια, τα οποία μάλιστα κάθε παραλία διεκδικεί με πάθος», αναφέρει, «ένα δείγμα πολιτισμού των κατοίκων, Ελλήνων και ξένων, του νησιού μας».