top of page

Βιβλίο μαγειρικής για ΑμεΑ

22/05/2017

Από το ΚΕΜΑΕΔ Βέροιας για όλη την Ελλάδα-Το βιβλίο θα τυπωθεί με το σύστημα που διαβάζεται και από τυφλούς, ενώ οι συνταγές θα δίνονται με φωτογραφίες, ακόμη και για άτομα που δεν γνωρίζουν ανάγνωση.

Βιβλίο μαγειρικής για ΑμεΑ, το οποίο θα τυπωθεί με το σύστημα που διαβάζεται και από τυφλούς, ετοιμάζει το Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του δήμου Βέροιας (ΚΕΜΑΕΔ). Οι συνταγές δίνονται με φωτογραφίες, βήμα βήμα, ακόμη και για ΑμΕΑ που δεν γνωρίζουν ανάγνωση και είναι επιλογές από όσα διδάσκουν εδώ και έναν χρόνο στα παιδιά του Κέντρου ο σεφ Αντώνης Μουστάκας και η καθηγήτρια των ΔΙΕΚ Αρτοζαχαροπλαστικής Βέροιας Χριστίνα Μάλλιου.

Στο βιβλίο θα υπάρχουν και συνταγές αφιερώματα σε συνεργασίες με αξιόλογους συλλόγους (όπως Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Σύλλογοι Βλάχων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, Αρτοποιών κ.ά.) και η κάθε συνεργασία θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.

Στόχος του ΚΕΜΑΕΔ Βέροιας, που εργάζεται για την υλοποίηση του βιβλίου από το 2014, είναι η χρηματοδότηση της εκτύπωσης 1.000 αντιτύπων, για να σταλούν σε αντίστοιχα Κέντρα ανά την Ελλάδα. Η φωτογράφηση και η πραγματοποίηση των συνταγών έχει ήδη γίνει. Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη δόθηκε δείπνο στο ρεστοράν ΕΛΙΑ της Βέροιας με στόχο την οικονομική ενίσχυση της εκτύπωσης αυτού του βιβλίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρωτοπορία στον τομέα του. Το μενού μαγείρεψαν εθελοντικά μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, που προσφέρθηκε να συμβάλει στην προσπάθεια του ΚΕΜΑΕΔ Βέροιας.

Το ΚΕΜΑΕΔ Βέροιας

Το Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του δήμου Βέροιας φιλοξενεί άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες, ηλικίας 16 – 50 ετών (νοητική υστέρηση, σπαστική τετραπληγία, σύνδρομο Down κ.ά.). Λειτουργεί σε πενθήμερη βάση, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Παραχωρήθηκε από το δήμο Βέροιας προς χρήση και λειτουργία στο Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες και διαθέτει γυμνάστρια ειδικής φυσικής αγωγής και αίθουσα εξοπλισμένου γυμναστηρίου, ζωγράφο και εξοπλισμένο ατελιέ ζωγραφικής, ψυχολόγο – λογοθεραπεύτρια, διακοσμήτρια και αίθουσα κατασκευών, φυσικοθεραπεύτρια και αίθουσα φυσικοθεραπείας, επιστημονικό διευθυντή ιατρό νευρολόγο, μαγείρισσα και αίθουσα μαγειρικής και εθελοντές: κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, καθηγήτρια μουσικής και καθηγήτρια χορού.

«Στα εργαστήρια του Κέντρου κατασκευάζουμε κατά αποκλειστικότητα προϊόντα τουριστικής προβολής του τόπου, μαγειρεύουμε καθημερινά για δεκαοκτώ άτομα ΑμΕΑ, τηρούμε φακέλους και καρτέλες των παιδιών με ιατρικό ιστορικό και άλλα χρήσιμα, οργανώνουμε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις», περιγράφουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

Please reload

bottom of page