top of page

Ελλείψεις μειώνουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε παραλίες

06/08/2016

Λευκωσία: Θέματα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) στις παραλίες, τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές υποδομές της Κύπρου, συζήτησαν χθες αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) με τη Διεύθυνση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας 40 περίπου παραλίες εξοπλισμένες με ράμπες, τροχοκαθίσματα παραλίας και χώρους υγιεινής. Σε πέντε απ’ αυτές έχουν εγκατασταθεί αυτόνομα συστήματα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac).

Εντούτοις, μέρος του εξοπλισμού, των υποδομών και των αυτόνομων συστημάτων θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα σε θέματα λειτουργίας και συντήρησης, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερες ελλείψεις, προστίθεται, εντοπίζονται και στις υποδομές φιλοξενίας και εξυπηρέτησης ΑμεΑ. «Ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων δωματίων για εξυπηρέτηση ΑμεΑ στα προσβάσιμα ξενοδοχεία δεν επαρκεί για την ικανοποίηση της ζήτησης από τους ντόπιους και είναι σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας για προσέλευση οργανωμένου / μαζικού τουρισμού ΑμεΑ από τον οποίο θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη ο τόπος μας», σημειώνεται.

Προβλήματα προσβασιμότητας υπάρχουν παράλληλα σε αρκετά κέντρα αναψυχής, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες και άλλα αξιοθέατα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κοινό πρόβλημα αποτελούν οι ράμπες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των οποίων η κλίση είναι ακατάλληλη για τροχοκαθίσματα ΑμεΑ, προστίθεται.

Σταθμευμένα αυτοκίνητα σε πεζόδρομους, ανυπαρξία ειδικών χώρων στάθμευσης, καθώς και ανεξέλεγκτη χρήση τους από μη δικαιούχα άτομα αποτελούν τροχοπέδη στην απρόσκοπτη προσβασιμότητα ΑμεΑ, συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΚ, ο ΚΟΤ, στηρίζει έμπρακτα μέσω σειράς παρεμβάσεων και επιχορηγήσεων τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των τουριστικών υποδομών.

Καλεί δε όλες τις τοπικές Αρχές, τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας και προσβασιμότητας καθώς και τον επιχειρηματικό κόσμο και τους συμπολίτες μας, όπως επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και κινητοποιηθούν άμεσα για επίλυση των πιο πάνω θεμάτων προσβασιμότητας, προς όφελος του τουρισμού, των συνανθρώπων και του τόπου μας.

 

Please reload

bottom of page