top of page

Δράσεις για τα ΑμεΑ στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό

22/03/2016

Από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του Μήνα για την Αναπηρία.

Μια σειρά από δράσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους στην πόλη θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό του Δήμου Αθηναίων, που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στους Αμπελόκηπους στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΑΠΑΨ (πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών) σε συνεργασία με φορείς της πόλης.

 

Συγκεκριμένα το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα παραμύθι για πολλά ταλέντα», για παιδιά ηλικίας 5-8 χρόνων. Οι ήρωες ενός παραμυθιού ζωντανεύουν με κουκλοθέατρο, με στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα των ανθρώπων αλλά και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους. Δημιουργούν ένα ομαδικό κολάζ με πρωτότυπα υλικά που παρουσιάζει τα ταλέντα όλων των παιδιών της ομάδας.

 

Η δράση αυτή θα γίνει στην παιδική βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ώρες 9:15-10:30 και 10:45-12:00.

 

Επίσης ο «σύνδεσμος κοινωνικής ευθύνης για παιδιά και νέους» διοργανώνει το εργαστήρι νοηματικής «Δώσε νόημα στην επικοινωνία», με τη Θάλεια Κιούση,εκπαιδευόμενη διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο «Μύρτιλλο» καφέ 18:00-19:00. Ενώ στον ίδιο χώρο από τις 19:00-20:00 ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, άτομο με κινητική αναπηρία, θα μιλήσει για τα «extreme sports» με τα οποία ασχολείται καθημερινά στις μετακινήσεις του στο κέντρο της Αθήνας με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

 

Η Ελληνική Εταιρεία προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) διοργανώνει μπαζάρ βιβλίων και περιοδικών σχετικά με την αναπηρία στις 11:00- 20:00, παιχνίδι που στον χώρο του Πάρκου (ποδόσφαιρο ή παιχνίδι στην παιδική χαρά) στις 11:00-20:00. Επίσης τις ίδιες ώρες στο καφέ «Μύρτιλλο» άτομα με αυτισμό θα συζητήσουν με πολίτες.

 

Παράλληλα, η ΕΕΠΑΑ διοργανώνει δημιουργική απασχόληση με τη συμμετοχή εργαζομένων και εκπαιδευτών του Κέντρου Ημέρας «Σείριος» και της δομής ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» στις 11:00-13:00 και δημιουργική απασχόληση των παιδιών με τη συνδρομή εθελοντών Εργοθεραπευτών που συμμετέχουν στη δράση «Σχολεία Ανοιχτά» (17:00 - 19:00). Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον αυτισμό θα υπάρξει προβολή σχετικά με τον Αυτισμό από το Κέντρο Ημέρας «Σείριος» και το Οικοτροφείο Στέγης Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» (18:00 - 20:00) καθώς και προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η ρουτίνα» στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (20:15).

 

Τέλος, η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων ΑΜΕΑ (Very Special Arts Hellas) διοργανώνει έκθεση έργων των μελών της. Παράλληλα παρουσιάζει έργα τηςΧριστίνας Βασίλογλου και της Χριστίνης Γεωργανά, μελών της μουσικοθεατρικής ομάδας της VSA Hellas, οι οποίες ταυτόχρονα ασχολούνται με τη ζωγραφική ατομικά. Η έκθεση θα διαρκέσει από Κυριακή 20 έως Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στο «Μύρτιλλο» καφέ. Επίσης η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της VSA με συντονίστρια την Αριστέα Κοντραφούρη διοργανώνει το θεατρικό εργαστήρι «Πώς γεννιέται μια ιδέα από ένα παπούτσι». Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρίες, ηλικίας 7-20 ετών. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων έχει οριστεί στα 12 άτομα και η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 90 λεπτά. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα. Η δράση αυτή θα γίνει στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στις 13:00- 14:30

 

Ο Δήμος Αθηναίων, θεσμοθετώντας τον Μάρτιο ως Μήνα Δράσεων για την Αναπηρία, παράλληλα με τις τακτικές δράσεις που υλοποιεί, αποσκοπεί στην ενίσχυση και διευκόλυνση της ενσωματώσης των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

 

Κέντρο για το Παιδί & τον Πολιτισμό Δήμου Αθηναίων, Τριφυλίας & Λάκωνος 9, Στάση Μετρό: Πανόρμου

Please reload

bottom of page