top of page

Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ την Ελλάδα με μια… ματιά!

11/03/2016

Τις ημέρες της Αποκριάς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πραγματοποιούνται πολιτστικά δρώμενα και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, γλέντια και χοροί με παραδοσιακή μουσική και αναβίωση εθίμων, που έχουν τοπικό χρώμα, έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον και σε μεγάλο βαθμό έλκουν την καταγωγή τους από τα αρχαία χρόνια και τις διονυσιακές γιορτές.

Ανάμεσα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που κυριαρχούν είναι:

 

Ξάνθη: Καρναβάλι σαν «καλό σινεμά»

Το φημισμένο καρναβάλι στην Ξάνθη φέτος είναι αφιερωμένο στο παλιό καλό ελληνικό σινεμά. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιείται η νυχτερινή παρέλαση των καρναβαλιστών και την Κυριακή στη 1:30 το μεσημέρι ξεκινά η μεγάλη παρέλαση με συνολικά 30 πληρώματα και περισσότερους από 10 χιλιάδες καρναβαλιστές. Όσοι βρεθούν την Κυριακή στην Ξάνθη, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τη Δημόσια Τηλεόραση, και συγκεκριμένα από την ΕΡΤ3, να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε απευθείας σύνδεση.

Γενίτσαροι και Μπούλες στους κεντρικούς δρόμους της Νάουσας.

Έβρος: Αποκριά με «Μπέη και Καμήλα»

Ποικιλία προτάσεων και επιλογών προσφέρει ο Έβρος για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, με αποκριάτικες εκδηλώσεις, καρναβαλικές παρελάσεις και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων. Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών γίνεται στις 3, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Αλεξανδρούπολη. Καρναβαλική παρέλαση γίνεται, το μεσημέρι της Κυριακής, στο Τυχερό και την Καθαρά Δευτέρα στις Φέρες, ενώ τα παραδοσιακά έθιμα του "Μπέη"και της"Καμήλας" θα αναβιώσουν σε πολλά χωριά, κυρίως του βόρειου Έβρου.

Καβάλα: Παράδοση και Καθαρά Δευτέρα

Ο Δήμος Καβάλας τιμά την παράδοση και γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα, τη  Δευτέρα 14 Μαρτίου,  στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» και στο πάρκο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων. Παραδοσιακοί χοροί, ζωντανή λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού, εργαστήριο κατασκευής χαρταετού και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, από τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Πάρκου ΑΜΕΑ στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου».

 

Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Στη Νάουσα, κυριαρχούν οι «Γενίτσαροι και Μπούλες». Σε αντίθεση με την «αταξία» που επικρατεί τις μέρες της Αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας το χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας είναι πραγματική ιεροτελεστία και εντυπωσιάζει τους χιλιάδες επισκέπτες.

Το έθιμο κορυφώνεται, την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, στην πλατεία των Αλωνίων, όπου γίνεται και το γλέντι και συνεχίζεται το ίδιο σκηνικό και την Καθαρή Δευτέρα.

 

Κοζάνη: Παράδοση και φανοί

Το άναμμα των φανών κυριαρχεί στην Κοζάνη, καθώς κάθε βράδυ, έως και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, σε κάθε γειτονιά της πόλης το βράδυ ανάβει εκ περιτροπής ένας ή δύο φανοί, ενώ και η κεντρική πλατεία της πόλης γεμίζει από κόσμο από νωρίς για να συμμετάσχει στα δρώμενα των φανών. Την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων και το βράδυ γίνεται το ταυτόχρονο άναμμα όλων των φανών της πόλης, με το γλέντι να κρατά ως το πρωί.

Γρεβενά: Αποκριά με Μανιταρογλέντι, Φανούς και Καρναβάλια

Με το Μανιταρογλέντι, από τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας και το Μουσείο Μανιταριού Λάβδας, το οποίο πραγματοποιείται την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Γρεβενών, ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη των Γρεβενών. Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο στήνεται η αποκριάτικη παρωδία του παραδοσιακού γάμου από τους μαθητές των λυκείων της πόλης, ενώ θα υπάρχει και ψυχαγωγικό πρόγραμμα και για τους μικρούς καρναβαλιστές.

Το βράδυ της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία Γρεβενών, το γλέντι ανάβει στη χορευτική βραδιά με τοπικές ορχήστρες και συγκροτήματα της πόλης, όπως επίσης και το χορευτικό του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης ο «Αιμιλιανός».

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, όλη την ημέρα θα υπάρχουν φουσκωτά, τραμπολίνα και πίστα αναρρίχησης για τα παιδιά στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, εκεί όπου στις 7:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί παρέλαση συλλόγων και νέων της πόλης, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Κόζα-Μόστρα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου.

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, στις 3:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων στην Κιβωτό, ενώ, στις 9 το βράδυ, στην πόλη των Γρεβενών θα ανάψει ο παραδοσιακός φανός στο Βαρόσι. Το ίδιο βράδυ, θα ανάψουν οι φανοί σε αρκετά χωριά των Γρεβενών, όπου γύρω από τη φωτιά θα στηθεί γλέντι μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα Κούλουμα στην πόλη των Γρεβενών θα γιορταστούν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Δεσκάτη: «Μπούρμπουλος και Ανακατωσιά»

Με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού «Πλάλα βρε του» ξεκινούν, την Παρασκευή  11 Μαρτίου 2016, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις «Μπούρμπουλος και Ανακατωσιά» του Δήμου Δεσκάτης. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων της Δεσκάτης, στις δυο πλατείες της πόλης. Την ίδια ώρα, στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Καρπερού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κλόουν, ενώ στις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το μασκέ πάρτι του ΕΜΟΔ στο «EGOMIO».

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 8:30, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία Δεσκάτης, εκεί όπου την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για παιδιά με κλόουν και το γαϊτανάκι. Στις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση της Αποκριάς, με άρματα, ομάδες καρναβαλιστών και μουσική η οποία θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία, εκεί όπου το αργά το βράδυ θα καεί ο «Μπούρμπουλος», ο Καρνάβαλος  της Δεσκάτης.

Την Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα θα γιορταστούν με προσφορά φασολάδας και άλλων σαρακοστιανών εδεσμάτων στο ΚΑΠΗ και τον Άγιο Αχίλλειο της Δεσκάτης, όπως επίσης και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου.

 Φλώρινα: Το Καρναβάλι στο Ξινό Νερό

Η αυλαία για το Καρναβάλι ανοίγει στο Ξινό Νερό Φλώρινας, με πάρτι για τα παιδιά. Κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία, οι παραδοσιακές ορχήστρες θα δίνουν τον τόνο της γιορτής, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, με έμφαση στη σάτιρα.

Λάρισα: Αποκριά στον Τύρναβο

Με το Καρναβάλι του Τυρνάβου να κρατά τα σκήπτρα, σε ρυθμούς Αποκριάς έχει μπει και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Το Σάββατο στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας θα ξεχυθούν τα μπουλούκια για να καταλήξουν στην  κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί λαϊκό γλέντι

Διαφημιστική καταχώρηση

Διαφημιστική καταχώρηση

Καρδίτσα: Καρναβάλι στις Σοφάδες

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με τον Δήμο Σοφάδων να έχει τα πρωτεία με το μεγάλο Καρναβάλι της Κυριακής.

Γιάννενα: «Τζαμάλες» στην πόλη, Καρναβάλι στον Κατσικά

Με τις πατροπαράδοτες «τζαμάλες», που θα ανάψουν σε όλες τις μεγάλες συνοικίες την Κυριακή το βράδυ, θα κορυφωθούν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Ιωαννίνων. Εκτός της πόλης μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλά χωριά των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης. Το Καρναβάλι του Κατσικά είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται από το 1978 έως σήμερα με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων. Το Σάββατο, στις 4 το απόγευμα, αναβιώνει ο παραδοσιακός γάμος στην πλατεία του Κατσικά και στη συνέχεια μασκέ πάρτι σε ρυθμούς Αποκριάς, νωρίς το απόγευμα για μικρούς, και το βράδυ για μεγάλους! Αποκορύφωμα η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στην κεντρική λεωφόρο Κατσικά την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και ο Τρανός Χορός, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου και  φυσικά το παραδοσιακό γλέντι γύρω από την «τζαμάλα».

 

Κέρκυρα: Ο «Σιορ Καρνάβαλος» στην πυρά

Στην Κέρκυρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Το Σάββατο, στις 11:30 το πρωί, παρέλαση και χορό των μεζορετών και την Κυριακή, στις 2:30 το μεσημέρι, την «Πομπή του Σιορ Καρνάβαλου» με την κουστωδία πολλών καρναβαλιστών από τη Σπηλιά μέχρι το Πεντοφάναρο, όπου εκεί ο Καρνάβαλος ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων θα υπαγορεύσει τη δημόσια διαθήκη του και μετά θα παραδοθεί στην πυρά.

Ζάκυνθος: Βενετσιάνικο Καρναβάλι

Στη Ζάκυνθο κυριαρχεί το βενετσιάνικο Καρναβάλι, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Βενετσιάνικο Γάμο, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, έθιμο που μας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές, και τη Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, με τον Κόντε Καρνάβαλο και όλα τα καρναβαλικά γκρουπ να ξεκινούν από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την πλατεία Δημοκρατίας.

Πάτρα: Ο «Βασιλιάς Καρνάβαλος»

Η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπά στην Πάτρα. Το Σάββατο, στη 1:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος, ενώ η νυχτερινή παρέλαση θα ξεκινήσει, στις 6:30, στην οδό Κορίνθου. Η Μεγάλη Παρέλαση Πατρινού Καρναβαλιού θα ξεκινήσει, στις 2 το μεσημέρι, στην οδό Κορίνθου, στις 9 το βράδυ στον μόλο του Αγίου Νικολάου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα παραδοθεί στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και το γλέντι θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας. Η ΕΡΤ2 μεταδίδει απευθείας την παρέλαση από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μεσσηνία: Αποκριές σε κάθε γωνιά

Κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις για την Αποκριά σε όλη τη Μεσσηνία.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:
Το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία, θα επιχειρηθεί να σπάσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness, με ομαδικό χορό Bachata, στον οποίο αναμένεται να λάβουν μέρος εκατοντάδες ζευγάρια.
H μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση 2016 θα γίνει την Κυριακή στις 2.30 μ.μ. και αμέσως μετά η τελετή λήξης του 4ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, απονομή βραβείων και συναυλία με τους Otherview στην Κεντρική Πλατεία.
Στις κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι η αναβίωση του αρχαίου δρώμενου της «Ευετηρίας» στη Νέδουσα του Ταΰγετου την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού στις δημοτικές κοινότητες Αρφαρά, Πλατύ, Αιθαία, Αρις, Σπερχογεία, Μ. Μαντίνεια και Βέργα-Πάρκο Αλμυρού.

ΜΕΣΣΗΝΗ:
Τα 156 χρόνια ζωής του γιορτάζει φέτος το Καρναβάλι της Μεσσήνης, με εκδηλώσεις που εκτείνονται σε όλα τα διαμερίσματα και τα χωριά του δήμου, οι οποίες και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με την αναπαράσταση της «δίκης της γριάς Συκούς» στη θέση Κρεμάλα της Μεσσήνης στις 11 το πρωί, τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. και συναυλία το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

ΜΕΘΩΝΗ:
Το Σάββατο, θα γίνει το προγαμιαίο γλέντι για τον πολυαναμενόμενο «Γάμο του Κουτρούλη» στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Μπούρτζι» και την Κυριακή ακολουθεί η έκθεση και το ράντισμα προικιών – νυφικό κρεβάτι, στις 6 μ.μ., στον δρόμο της αγοράς.

Την Καθαρά Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, αρχίζει η παρέλαση αρμάτων και στη 1 μ.μ. η αναβίωση του Γάμου και το γλέντι στην πλατεία παραλίας (φασολάδα – σαρακοστιανά – κρασί).

Καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί, επίσης, για την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κορώνη, Βαλύρα και σε άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις της Μεσσηνίας.

 

Αργολίδα: Αργείτικο καρναβάλι

Όλα έτοιμα είναι για το Αργείτικο Καρναβάλι και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Η παρέλαση θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και αναμένονται πολλές εκπλήξεις. Στο Καρναβάλι θα συμμετάσχουν πολλοί σύλλογοι, σωματεία, σχολεία, ομάδες, ενώ θα υπάρχουν και ουκ ολίγα άρματα.

Νάξος: Αποκριάτικες εκδηλώσεις με λαμπαδηφορίες

Στη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων η αποκριά περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το Σάββατο στις 9 το βράδυ τις λαμπαδηφορίες, στο Κάστρο Χώρας Νάξου, με αφετηρία το Ενετικό Κάστρο και την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην παραλία θα έχουμε την παρέλαση Καρναβαλιού βασισμένη στον μύθο του Διόνυσου και της Αριάδνης.

Κως: Αποκριάτικο Καρναβάλι

Στον ρυθμό του Καρναβαλιού και του κεφιού με μουσική, χορό, παραδοσιακά έθιμα θα κινηθούν μικροί και μεγάλοι σε όλες τις κοινότητες της Κω, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη στήριξη των τοπικών συλλόγων και του δημοτικού οργανισμού πολιτισμού του δήμου.

Το φετινό καρναβάλι διοργανώνεται στην Αντιμάχεια, στον χώρο του παραδοσιακού σπιτιού στην Κέφαλο, θα ξεκινήσει από το δημοτικό σχολείο, στην Καρδάμαινα, θα περάσει από τον παραλιακό δρόμο και στο Πυλί θα καταλήξει στην Πλατεία Αγίου Νικολάου.

Ρέθυμνο: 102 χρόνια Καρναβάλι

Στο Ρέθυμνο, το πρόγραμμα του 102ου Καρναβαλιού περιλαμβάνει εκτός των άλλων, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 5:30 το απόγευμα, την παιδική παρέλαση και στις 9 το βράδυ τη νυχτερινή παρέλαση, ενώ την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, στις 2 το μεσημέρι, τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων.

Πηγή: http://www.ert.gr

 

Please reload

bottom of page