top of page

Αυτές οι ημέρες καριέρας είναι αφιερωμένες στα άτομα με αναπηρία

10/03/2016

Το πρότζεκτ Career Fair.4all φέρνει σε επαφή τα άτομα με αναπηρία με την αγορά εργασίας αποσκοπώντας στην καταπολέμηση της άγνοιας και των προκαταλήψεων απέναντι στα ΑμΕΑ.

Στον κόσμο της αγοράς εργασίας, το να μην έχεις ίσες ευκαιρίες στη διεκδίκηση μιας θέσηςσε τοποθετεί αυτομάτως σε υποδεέστερη θέση. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) ηδιεκδίκηση των ίσων ευκαιριών στο συγκεκριμένο πεδίο κρύβει εμπόδια όπως ηέλλειψη υποδομών για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, αλλά και αρνητική αντιμετώπιση από τους ίδιους τους συνανθρώπους τους.Προκαταλήψεις, αρνητισμός και άγνοια είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ΑμΕΑ όταν συναντούν τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους.

 

Αυτή η άγνοια οδηγεί, σύμφωνα και με έρευνες, σε κακές επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς εμποδίζει τους εργοδότες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την αξιοποίηση των ΑμΕΑ στο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας

Το Career Fair.4all έρχεται για να καταπολεμήσει την άγνοια που επκρατεί. Πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση που φέρνει την ελληνική αγορά εργασίας κοντά στα άτομα με αναπηρία με σκοπό να κινητοποιήσει το εργοδοτικό περιβάλλον σε θέματα εργασιακής περιθωριοποίησης και να δημιουργήσει συνθήκες επαγγελματικής προοπτικής και απορρόφησης για ένα ενεργό ανθρώπινο δυναμικό. Για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου (11.00-19.00) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εταιρείες, φορείς και ειδικοί σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εμψύχωσης θα συναντηθούν με ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας σαν ένα πρώτο βήμα γνωριμίας και αλληλεπίδρασης. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την GloVo.4all (με επικεφαλής τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση και την head of assistant services, Αντιγόνη Καρνεσιώτη), η οποία ασχολείται με την ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στον εθελοντισμό. Την υποστήριξή του παρέχει kariera.gr. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού).

 

Κωσταπάνος Μηλιαρέσης

Βασικός άξονας του Career Fair είναι η προσωπική επαφή των ατόμωνμε αναπηρία με στελέχη εταιρειών (μέσω της πραγματοποίησης συνεντεύξεων ή της συζήτησης πάνω στο βιογραφικό του υποψηφίου) και η ενδυνάμωση του επαγγελματικού τους προφίλ. Συγκεκριμένα, η ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στο δυναμικό μιας επιχείρησηςβελτιώνει την εργασιακή ηθική και ενισχύει την εργασιακή κουλτούρα ενσωμάτωσης και πολυσυλλεκτικότητας, παράγοντας απτά αποτελέσματα στην αύξηση της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας. Παράλληλα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το εργασιακό προφίλ των ΑμεΑ είναι συνήθως ιδανικό για έναν εργοδότη, καθώς παρά τις προκαταλήψεις που επικρατούν, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα χαρακτηρίζονται ως συνεπείς, αφοσιωμένοι, αποδοτικοί και ενεργοί.

Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων στον σύνδεσμο κοινωνικής ευθύνης για παιδιά και νέους (ΣΚΕΠ), μας εξηγεί ότι η αναπηρία είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο και αυτό επειδή δεν τους βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, το οποίο με τη σειρά του οφείλεται στην περιορισμένη προσβασιμότητα που προσφέρουν οι δημόσιοι χώροι, άλλα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία.

 

Αντιγόνη Καρνεσιώτη

Για την Career Fair.4all αυτό το project έχει στόχο να περάσει την κουλτούρα της ισότητας για όλους και κυρίως να διαδοθεί ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να μη χρειάζονται ειδικές ημέρες καριέρας για τα ΑΜΕΑ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αναπηρία:

- Το 2011, η Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία, που συντάχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, ορίζει πως «η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης - σχεδόν όλοι θα αποκτήσουν μια μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους».

- Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στον κόσμο, αποτελώντας το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σχεδόν το 10% του πληθυσμού είναι ΑμΕΑ.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το παγκόσμιο ποσοστό της αναπηρίας έχει αυξηθεί από το 1970 από 10% σε 15%.

- Στην Ευρώπη, το 52% του εργατικού δυναμικού των ΑμΕΑ παραμένει οικονομικά ανενεργό σε σχέση με το 28% των ανθρώπων χωρίς αναπηρία. 

Info
Career Fair.4all - 10 Μαρτίου, 11.00-19.00


Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, κτίριο Μηχανουργείο


http://www.penna.gr/people/5956-aftes-oi-imeres-karieras-einai-afieromenes-sta-atoma-me-anapiria
 

Please reload

bottom of page