top of page

Με επιτυχία η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους χωρίς διακρίσεις»

23/02/2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Αστήρ» η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους χωρίς διακρίσεις», την οποία διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Βαρυκόων σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Σύλλογο Κωφών Βαρυκόων και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων.

Στην ημερίδα μίλησε και πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, Ισίδωρος Κούβελος, καθώς και οι, Σιδέρης Γρίλης, Ολυμπιονίκης και αρχηγός της Εθνικής Κωφών μπάσκετ, Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού σωματείου ΑΜΕΑ «Ηφαιστος», Μυρτώ Ρόμπολα, εκπαιδεύτρια και ειδική παραγωγός, Αλεξάνδρα Κατσιμπέρη, υπεύθυνη τμήματος μπάσκετ Ομοσπονδίας Κωφών στην Πάτρα και ο Ανδρέας Ρήγας, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών/Βαρυκόων Ν/Δ Ελλάδας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα αθλητισμού, Δημήτρης Κωσταργιάς και ο σύμβουλος δημάρχου για θέματα Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις είχαν ως εξής:

Ισίδωρος Κούβελος: «Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις. Ζούμε όλοι σε μια παγκόσμια κοινωνία όπου η διαφορετικότητα αποτελεί αντικείμενο τριβής. Και όταν ζητάμε από τους νέους σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εννοούμε εμμέσως σεβασμό στη Διαφορετικότητα. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, πέρα από τις συμβατικές μορφές της, περιλαμβάνοντας επίσης την ηλικία, το φύλο, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνότητα και την ισότητα ευκαιριών».

Μάριος Παπαδόπουλος: «Είναι μύθος ότι όλα είναι καλά. Η Πάτρα δεν είναι φιλόξενη με τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Κάναμε κάποιες δραστηριότητες στην πλατεία Γεωργίου και προτρέψαμε κάποιους ανθρώπους που δεν είχαν πρόβλημα, να παίξουν μπάσκετ σε αμαξίδιο, να μετακινηθούν στην πόλη, να περπατήσουν χωρίς να βλέπουν, για να καταλάβουν όλοι πόσο δύσκολο είναι».

Σιδέρης Γρίλης: «Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Βοηθάει να συνηθίσουμε σε ένα τρόπο ζωής που δεν αφορά μόνο στη σωματική ενδυνάμωση, αλλά και στον τρόπο που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Μας μαθαίνει να νιώθουμε ισότιμοι απέναντι στα μέλη μιας ομάδας, να ακολουθούμε κανόνες και να προσπαθούμε για ένα κοινό στόχο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου».

Ανδρέας Ρήγας: «Ενώ υπάρχουν πολύ καλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία Κωφών και στις σχολικές μονάδες που φιλοξενούν κωφούς μαθητές, οι γονείς είναι πολύ διστακτικοί και πολλές φορές είναι αυτοί που δε θέλουν την επικοινωνία με τη Νοηματική Γλώσσα. Ετσι, απομακρύνουν και το παιδί τους από τη χαρά του αθλητισμού. Ομως, η πρώτη σκέψη τους θα έπρεπε να είναι η εξής: ''Το παιδί μου μπορεί. Μπορεί!''. Μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον Αθλητισμό των Κωφών. Η ζωή μας δεν είναι απομονωμένη. Συνυπάρχουμε Κωφοί με Νοηματική, βαρήκοοι που επικοινωνούν προφορικά, συμβιώνουμε, συνδημιουργούμε, συνεργαζόμαστε και είμαστε ευτυχισμένοι».

Please reload

bottom of page