top of page

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σε Ημερίδα για την προστασία των παιδιών ο Ι. Βαρδακαστάνης (video)

18/02/2016

Στην Ημερίδα «H Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης» που διοργάνωσαν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η ευρωβουλευτής Τζιν Λάμπερτ, αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η διεθνής ΜΚΟ LUMOS (ιδρυτής της η συγγραφέας JK Rowling, έχει στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2050), ήταν προσκεκλημένος ομιλητής ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF (European Disability- Forum Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης. 

Η συζήτηση στην Ημερίδα αφορούσε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η φροντίδα των παιδιών και τα συστήματα προστασίας στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ταμείων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την παροχή λύσεων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας του παιδιού και των υφιστάμενων διεθνών νομοθεσιών και της ΕΕ. 

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ελληνικού και ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για την αποιδρυματοποίηση. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες διεκδικήσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ, τόσο στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία στις 4/11/2015 όσο και στις περισσότερες των τελευταίων ετών, ήταν από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα συζήτησης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 3/12/2015. Μέσω του EDF δίνεται μεγάλη μάχη ώστε χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία να μην κατευθύνονται προς κλειστά ιδρύματα. 

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης, με ολοκληρωμένο πλάνο για τη χρηματοδότηση, τις δομές, τον προσωπικό βοηθό, για τη διαμονή στην κοινότητα με ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά επιτακτικά την επιστροφή των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα νοσοκομεία στην Πρόνοια και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, τη συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.), και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ. (Κ.Δ.Α.Π.Α.), την ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), τη θέσπιση νόμου για την δημιουργία Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης ΑμεΑ, με σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν με την οικογένειά τους, προκειμένου να κατακτήσουν το μέγιστο της αυτονομίας τους και να αναπτύξουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινότητα. Τα παραπάνω συνιστούν το πλαίσιο για αξιόπιστη λύση στο μεγάλο ζήτημα του αποϊδρυματισμού και της αποασυλοποίησης. 

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας όπου του ανέφερε ότι τα Λεχαινά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ξεχασμένα από Θεό και άνθρωπο χιλιάδες παιδιά με αναπηρία διαβιούν σε απαράδεκτα κλειστά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.

Παλεύουμε ώστε η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί αποκλειστικά σε δομές και υπηρεσίες που θα προάγουν την ανεξάρτητη διαβίωση μέσα στην κοινότητα- με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικονομική κρίση να πάψει να αποτελεί άλλοθι για κωλυσιεργίες και καταπατήσεις κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Είναι αυτονόητο ότι τα υφιστάμενα ιδρύματα πρέπει να κλείσουν όταν οι άλλες δομές θα έχουν τεθεί σε λειτουργεία. 

Συμμετείχαν με τοποθετήσεις οι κ.κ.: Δ. Καρέλλας, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, ο Γιαν Γιάραμπ, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Γ. Νικολαΐδης, Σύμβουλος Δικτύου της Lumos και Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ο Κ. Παπαϊωάννου, ΓΓ Του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Μάργκαρετ Τουίτ και Γιούλιους οπ ντε Μπέκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Τζορτζέτ Μίλερ, Διευθύνων Σύμβουλος, της Lumos. 

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης η πρόσφατη έρευνα της LUMOS για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών και Επενδυτικών Ταμείων στη χώρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία του παιδιού, την ποιότητα της οικογένειας και τη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας.

 

http://www.patrasevents.gr/article/211128-e-s-a-mea-se-imerida-gia-tin-prostasia-ton-pedion-o-i-vardakastanis

Please reload

bottom of page