top of page

Ο Thierry Frémaux, διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, στη Στέγη

21/01/2016

Ο ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού σινεμά θα παρουσιάσει θα σχολιάσει ειδικά για το ελληνικό κοινό το Lumière!, μια συρραφή 98 αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ.

Το 2015 ο κινηματογράφος έγινε 120 χρόνων. Η τέχνη που γεννήθηκε το 1895, όταν οι αδελφοί Λυμιέρ ανακάλυψαν τον Cinématographe (μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ), ενηλικιώθηκε και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελέτης που τροφοδοτεί τη σκέψη και τη νοσταλγία.

Ο Τιερί Φερμό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» σήμερα της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ινστιτούτου Λυμιέρ της Λυών από το 2004 και γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών από το 2007 είναι ένας από τους καλύτερους γνώστες της ιστορίας και της θεωρίας του σινεμά και θερμός υποστηρικτής της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής την οποία προωθεί με κάθε μέσο μέσα από το φεστιβάλ.

Ο Φερμό θα βρεθεί στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου καλεσμένος προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για να παρουσιάσει συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905. Η συρραφή αποτελείται από σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες, από παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα έως και λιγότερα γνωστά διαμάντια, αποκατεστημένα πλήρως σε 4K, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λυμιέρ: αξέχαστες εικόνες και μια κλεφτή ματιά στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας.

Ο Thierry Frémaux στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση, Λ. Συγγρού 107, Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2016, 20:30.  Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10, 15 €, ΑΜΕΑ & άνεργοι 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ 10 €. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800. Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια της Στέγης, στην ιστοσελίδα https://tickets.sgt.gr/stegi-ww/showProductList.html και στα καταστήματα Γερμανός-Cosmote, Ianos (Σταδίου), Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen).

Please reload

bottom of page