ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Α.με.Α.
Η επιμελεια των κειμένων γίνεται από τον
Κατεβάτη Μανώλη
Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα από το 1996.
Ευ. Τσακαλώτος: Ο Τσίπρας δεν είναι ο πρωθυπουργός των πλειστηριασμών – Σκληρές κόντρες στη Βουλή
19/11/2015
Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι ο Α. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός των πλειστηριασμών, προειδοποιώντας ότι τέτοιες δηλώσεις τρομοκρατούν τους πολίτες και δημιουργούν προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο υπουργός αντέτεινε ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
“Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του “κουαρτέτου” ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον”, επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα σημείωσε ότι στο θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, ενώ ήταν αμείλικτοι αρχικά, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει πλέον ο κώδικας δεοντολογίας και να φορολογηθεί κάποιος μόνο όταν τα εισπράξει.
“Δεν στέκουν αυτά που λέτε ότι δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Υπήρχε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Κερδίσαμε κάποια πράγματα χάσαμε κάποια άλλα”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί δραματικής αλλαγής. “Στο 25% των δανειοληπτών υπάρχει απόλυτη προστασία, και το κράτος έρχεται κράτος να πληρώσει ακόμα και όταν δεν μπορούν πληρώσουν. Υποστηρίξατε ότι για πάνω από το 61% με χαμηλό εισόδημα δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικία. Πόσες είναι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα; Και πόσες είναι πολύ πάνω από τις 35.000 ευρώ;” επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε: “Εμείς, προστατεύουμε μέχρι τις 23.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που είναι το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ που είναι το 90% και μέχρι 35.000 ευρώ που εκπροσωπεί το 94%. Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο καθεστώς. Μην λέτε ότι δεν προστατεύουμε τη μεσαία τάξη. Με το 94% που καλύπτουμε με το αυτό το νόμο, όχι μόνο οι μεσαίες αλλά και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπορούν μπουν στη ρύθμιση του νόμου”.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στον νόμο για την πρώτη κατοικία και τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν αυτοί που δεν προστατεύονται, αλλά αφορά αυτούς που έχουν χρήματα. “Ποια είναι ποιο σημαντικά; Η ανθρωπιστική κρίση; τα νοσοκομεία; οι πρόσφυγες; ή ακόμα περισσότερη προστασία σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. “Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράσει αναλογικότερα και καλύτερα το βάρος. Να το αναπροσαρμόσει ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και στους φορολογούμενους. Για πρώτη φορά η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών συνδυάζεται με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Άρα είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική που προσπαθεί να μπορεί ο κόσμος να ξαναβάλει τα χρήματα στις τράπεζες, οι επενδυτές να ξαναεπενδύσουν, και να δώσει χώρο και χρόνο να ξεδιπλωθεί η στρατηγική μας για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσουμε τον Μάρτιο του 2016”, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι “θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες”. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για “χείριστο νομοθέτημα”, υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι “η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού”. “Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα ότι είστε “γιουσουφάκια” των τοκογλύφων, επενδυμένοι με κόκκινη προβιά.
Το αποτέλεσμα είναι κανένα σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιωτάρος.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη μετατράπηκε στο αρχίζουν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε “ο κάθε βουλευτής της συγκυβέρνησης να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς”, μίλησε για “πλήρη παράδοση των ελληνικών τραπεζών στο κουαρτέτο”, ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ακόμα μια πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των αδύναμων, που είναι -όπως είπε- συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά με νέα κλιμάκωση. “Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έχει στόχο να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπει σε ομήρους, αλλά έχει στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών”, σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε “τα περισσότερα προεκλογικά ψέματα, με πιο πειστικό τρόπο”. “Είστε χειρότεροι, δεν είστε αποτελεσματικοί. Εικόνα διάλυσης υπάρχει παντού”, ανέφερε μεταξύ άλλων. “Δεν θα επιτρέψουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα φτώχειας ή εισοδήματα αξιοπρεπή να χάσουν τα σπίτια τους”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μείωση μέχρι 50% των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος εκείνων που “παλεύουν νύχτα μέρα να ζήσουν τις οικογένειες τους και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους” και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.