ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Α.με.Α.
Η επιμελεια των κειμένων γίνεται από τον
Κατεβάτη Μανώλη
Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα από το 1996.
Σε θέση «μάχης» στην Αγλαντζιά
01/11/2015
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αντικείμενο της σύγκρουσης ο νέος αυτοκινητόδρομος, με μεγαλύτερο έργο τη διαπλάτυνση της λεωφόρου από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», μέχρι την Πανεπιστημιούπολη
Δήμαρχος Κώστας Κόρτας: «Ένα έργο που θ’ αναπτύξει τις υποδομές, για την ασφάλεια των πεζών (με πεζοδρόμια, φωτισμό, διαβάσεις πεζών), την εμπορικότητα, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και επιτέλους την ένταξη της Πανεπιστημιούπολης στην πόλη»
Επιτροπή αγώνα: «Αν γίνει αυτό το έργο, κανείς ποτέ στην Αγλαντζιά δεν θα έχει την ίδια ποιότητα ζωής. Η ζωή σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, που τη διασχίζει ένα highway, δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Ο θόρυβος, τα καυσαέρια και η υγεία των ανθρώπων θα επηρεαστούν αρνητικά»
Ο «πόλεμος» στην Αγλαντζιά μεταξύ του δημάρχου Κώστα Κόρτα, του δημοτικού συμβουλίου και κατοίκων από τη μια και άλλης μερίδας κατοίκων και καταστηματαρχών, από την άλλη, τέλειωσε τυπικά, αλλά οι αντίπαλοι παραμένουν σε θέση «μάχης», με ορατή την πιθανότητα αναζωπύρωσής του, τις επόμενες μέρες. Αντικείμενο της σύγκρουσης, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος, που σχεδιάστηκε από τα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας και με μεγαλύτερο έργο, τη διαπλάτυνση της λεωφόρου που διασχίζει την Αγλαντζιά, από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», μέχρι την Πανεπιστημιούπολη.
Δημότες ζητούν θεμελιακές αλλαγές
Την περασμένη Τρίτη (27 Οκτωβρίου 2015), εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 15 προς 2, τα τελικά σχέδια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των επηρεαζόμενων λεωφόρων Λάρνακος, Αγλαντζιάς και Αμμοχώστου, όμως η ιδιαίτερα μαχητική επιτροπή αγώνα εναντίον των σχεδίων, δεν είπε την τελευταία της λέξη.
Την προηγούμενη μέρα, στη διάρκεια της παρουσίασης των σχεδίων, στη Δημοσιογραφική Εστία, από λειτουργούς των αρμοδίων Τμημάτων Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας και Οικήσεως, μέλη της επιτροπής και άλλοι δημότες ξεσπάθωσαν με φραστικές επιθέσεις και μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και ζήτησαν θεμελιακές αλλαγές σε αυτό που αποκαλούν «σχέδιο διχοτόμησης της Αγλαντζιάς, με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, κτιστής νησίδας και κυκλοφοριακών κόμβων».
Η επιτροπή υποστηρίζει την κατασκευή έργου ηπιότερης μορφής ανάπτυξης, με δυο λωρίδες κυκλοφορίας, χωρίς κτιστή νησίδα στη μέση και με δύο «παρκολωρίδες» εκατέρωθεν του δρόμου, με πλατιά πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμο, «έτσι ώστε», όπως διατείνεται, «να ικανοποιούνται όλοι οι χρήστες, οδηγοί, ποδηλάτες, πεζοί, ΑμεΑ, κάτοικοι, καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες».
Στην παρουσίαση της Δευτέρας, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΕΤΕΚ και τοπικών φορέων και οργανώσεων, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον δήμαρχο Κώστα Κόρτα να ανακαλέσει τη δήλωση που έκανε στην ομιλία του, ότι την επόμενη μέρα το δημοτικό συμβούλιο θα έπαιρνε την απόφασή του, κατά πόσον θα ενέκρινε τα σχέδια, ή θα ανέβαλλε για κάποιες μέρες τη λήψη της απόφασης.
Σε δήλωσή του στη «Σ», ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα «τασσόταν από την αρχή υπέρ της κατασκευής ενός δρόμου πιο κοντά στα ανθρώπινα δεδομένα και όχι στις ανάγκες των διερχομένων οδηγών, που είναι στην προτεραιότητα των σχεδίων αυτών. Αντί να προσπαθούν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον πυρήνα της πόλης, τα φέρνουν μέσα στον πυρήνα της πόλης. Κι αυτό γίνεται με δέλεαρ ότι το κόστος του έργου θα αναληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν υπάρξουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις».
Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι στη συνεδρία του της Τρίτης, εκτός από την έγκριση των σχεδίων, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους δημότες που έχουν παρατηρήσεις ή εισηγήσεις επί των σχεδίων, να τις προωθήσουν, επικοινωνώντας σχετικά με τον αναπληρωτή δημοτικό μηχανικό Γιάγκο Γιάγκου, μέχρι την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015.
«Μακριά από επικοινωνιακές τακτικές»
«Το έργο συζητείται για περίπου 28 χρόνια», είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κώστας Κόρτας και συνέχισε: «Ο δρόμος εξυπηρετούσε μέχρι το 1974 τους πεντέμισι χιλιάδες κατοίκους της Αγλαντζιάς και τους διερχόμενους από τη Λευκωσία προς τη Λάρνακα, αλλά σήμερα καλείται να εξυπηρετήσει 25.000 κατοίκους, 12.000 πληθυσμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, χιλιάδες διερχομένους προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλες κατευθύνσεις και αν ανοίξει και η δίοδος Αθηένου - Πυροΐου - Αγλαντζιάς, τότε μιλούμε για επιπλέον χιλιάδες διερχομένους.
»Να σημειώσω ότι όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πάμπολλες διαβουλεύσεις-συναντήσεις με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τους επηρεαζόμενους, την επιτροπή αγώνα του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλων φορέων της πόλης μας, ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση που να ικανοποιεί, αν όχι το 100% τουλάχιστον στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον Δήμο και τους δημότες Αγλαντζιάς, επηρεαζόμενους κύρια και μη. Αγαπητοί φίλοι, συνειδητά εδώ και μήνες, το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να μπει σε μια διαδικασία δηλώσεων και αντιδηλώσεων, παρ’ όλες τις καθημερινές προκλήσεις, και την παραπληροφόρηση που διοχετευόταν προς τα ΜΜΕ, ή ακόμη την προσπάθεια συσκότισης, αφαιρώντας από εφημερίδες, σελίδες που αναφέρονταν στο έργο, γιατί στο τέλος της ημέρας θα αφήναμε την ουσία και θα οδηγούσαμε τα πράγματα σε μιαν αντιπαραγωγική πορεία, χωρίς αποτέλεσμα.
»Μακριά από επικοινωνιακές τακτικές και εντυπωσιασμούς ή ακρότητες και αγνοώντας τις οποιεσδήποτε απειλές κατά διαστήματα, δώσαμε βαρύτητα, όπως είχαμε υποχρέωση, στην άσκηση εργασίας, ώστε να βρούμε λύσεις. Ήταν μια συνεχώς κυλιόμενη διαδικασία, εξελισσόμενη με πολλές αλλαγές κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ τους επηρεαζόμενους και να βοηθήσουμε ώστε οι σχεδιασμοί να οδηγήσουν σ’ ένα έργο που θα αναπτύξει τις υποδομές, οι οποίες θα συμβάλουν στην ασφάλεια των πεζών (με πεζοδρόμια, φωτισμό, διαβάσεις πεζών), στην εμπορικότητα, στη βελτίωση του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και επιτέλους την ένταξη της πανεπιστημιούπολης στην πόλη. Να κρατήσουμε τους φοιτητές, με ό,τι αυτό σημαίνει, στην Αγλαντζιά - να διαμένουν στην Αγλαντζιά, να συχνάζουν και να ψωνίζουν στην Αγλαντζιά».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγλαντζιάς, «το 2010 το έργο προσφοροδοτήθηκε ως πολεοδομικό και η συνεισφορά του Δήμου, δηλαδή των δημοτών, θα ήταν κοντά στα 5,8 εκατομμύρια. Με τις προσπάθειες και τις αλλαγές που έχουν γίνει, το έργο εντάσσεται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί εντάσσεται στα έργα βιώσιμης κινητικότητας και η συνεισφορά του Δήμου μειώνεται στα 2,2 - 2,4 εκατομμύρια. Είναι ένα έργο, το οποίο έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση για να αρχίσει εντός του 2015.
»Η απόφαση, είτε θετική είτε αρνητική, πρέπει να παρθεί τώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε είτε την υλοποίηση του έργου είτε η χρηματοδότηση να μεταβιβαστεί κάπου αλλού και το έργο να ακυρωθεί. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την αποψινή παρουσίαση, που είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων όλα αυτά τα χρόνια και επίπονης δουλειάς των εμπλεκομένων μερών, θα προχωρήσει αύριο, ως έχει την υποχρέωση, παρόλο που το έργο είναι κρατικό, να πάρει θέση επί των σχεδίων που θα μας παρουσιάσουν απόψε».
«Έργο φιλικό προς τον άνθρωπο»
«Ένα έργο φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που πληροί τις βασικές αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας», χαρακτήρισε σε ομιλία της τον νέο αυτοκινητόδρομο η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το έργο ήταν τροχοδρομημένο να υλοποιηθεί από το 2010, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό κατορθωτό, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο μας. Καταφέραμε, λοιπόν, ύστερα από πολλές προσπάθειες, να το εντάξουμε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, με συγχρηματοδότηση περίπου 85%.
»Οι λεωφόροι Αγλαντζιάς, Λάρνακος και Αμμοχώστου αποτελούν, όπως γνωρίζετε, κύριους οδικούς άξονες της πόλης της Λευκωσίας, οι οποίες εξυπηρετούν αυξημένο όγκο κυκλοφορίας, τοπικών, αλλά και ευρύτερων διακινήσεων. Οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή δυστυχώς είναι δυσμενείς για τους πεζούς και είναι πολύ περιορισμένα, σχεδόν ανύπαρκτα, τα μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι υφιστάμενες τοπικές διαπλατύνσεις, η έντονη, κάθετη, παράνομη στάθμευση ως προς τον άξονα του δρόμου, ως επίσης και οι παράνομες δεξιόστροφες κινήσεις δημιουργούν προβλήματα λειτουργικότητας και οδικής ασφάλειας.
»Να μην ξεχνούμε και τα προβλήματα των ομβρίων υδάτων στην περιοχή. Η κυκλοφοριακή σημασία των τριών λεωφόρων ενισχύθηκε λόγω και της χωροθέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου στην περιοχή. Επίσης αναμένεται ότι, με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων στην ανατολική Λευκωσία, η σημαντικότητα των λεωφόρων αυτών θα είναι ακόμα περισσότερη. Η δημιουργία λεωφορειολωρίδων στη λεωφόρο Αγλαντζιάς συνάδει με τις πρόνοιες της μελέτης του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας της Λευκωσίας. Να σημειώσουμε, επίσης, τη σημαντική αύξηση των παρόδιων χώρων στάθμευσης στα νέα τροποποιημένα σχέδια, τις αυξημένες σε αριθμό ελεγχόμενες διαβάσεις πεζών, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των ομβρίων υδάτων στην περιοχή».
Σε δευτερολογία της, η κυρία Μαλούππα ανέφερε ότι «χρειάστηκε επίπονη δουλειά απ' όλους τους μελετητές, για να καταλήξουμε στα σχέδια αυτά… κάναμε μια εξαίρετη δουλειά, παρουσιάζουμε ένα έργο ευρωπαϊκών προτύπων, με πρώτη προτεραιότητά του την οδική ασφάλεια, στη βάση όλων των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας… κάναμε αγώνα και δουλέψαμε το έργο σπιθαμή προς σπιθαμή».
«Αστική λεωφόρος και όχι αυτοκινητόδρομος»
Εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, την παρουσίαση έκανε ο Χάρης Κάης, εκτελεστικός μηχανικός στον κλάδο κυκλοφοριακών μελετών, που είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ένας βασικός πυλώνας του σχεδιασμού είναι η οδική ασφάλεια, με κυκλικούς κόμβους που βοηθούν τις επαναστροφές, όπου τα δυστυχήματα είναι ελαφρά, με ρύθμιση της κυκλοφορίας ολόκληρο το 24ωρο. Έχουμε διαβάσεις για διευκόλυνση διακίνησης πεζών, των ΑμεΑ, των ποδηλατιστών, έχουμε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους σε όλο το εύρος του έργου και την κτιστή κεντρική νησίδα, η οποία αποτρέπει τις παράνομες δεξιόστροφες, τις επαναστροφές, τις μετωπικές συγκρούσεις».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η παρουσίαση της Αρέστειας Ασπρίδου, λειτουργού στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που επεσήμανε ότι «κατά μήκος του δρόμου υπάρχει τώρα πολλή αταξία και μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η βασική επιδίωξη του σχεδιασμού είναι να μετακινεί τους χρήστες της οδού, εύκολα και με ασφάλεια και να δημιουργήσει βιώσιμο περιβάλλον για όλους. Ο δρόμος που προτείνεται είναι μια αστική λεωφόρος και όχι αυτοκινητόδρομος, όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και αυτός ο σχεδιασμός συνάδει με τα τοπικά και τα διεθνή πρότυπα σχεδιασμού και με τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας, με τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας και με τη μελέτη του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας».
«Θα περάσει πάνω από το πτώμα μας»…
Παρατίθενται οι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις τριών από τους δημότες που πήραν τον λόγο, στη διάρκεια της παρουσίασης των σχεδίων και της συζήτησης, τη Δευτέρα, στη Δημοσιογραφική Εστία:
Σταύρος Γιαβρής:
«Αρχικά απολογούμαι για την προηγούμενη συμπεριφορά μου, γιατί ακούγοντας ότι αύριο το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα σχέδια, παραφέρθηκα… βλέπω εδώ συναδέλφους, φίλους και συνεργάτες (σ.σ. ο ίδιος είναι πολιτικός μηχανικός στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών) και είναι δύσκολο για μένα, να είμαι στην άλλη όχθη…
»Ακούσαμε τους συναδέλφους και την ωραία παρουσίαση του Χάρη Κάη και ομολογώ ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά το έργο και αξίζουν συγχαρητήρια στους μελετητές… όμως διαφωνούμε στη βάση του σχεδίου. Το σχέδιο αυτό είναι για την ικανοποίηση των οχημάτων περισσότερο και όχι για τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν καν χώροι στάθμευσης, για ανθρώπους με αναπηρία… και η λεωφορειολωρίδα δεν είναι το μοναδικό μέσο για να μπορέσουμε να πάρουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
»Η δική μας εισήγηση είναι δύο λωρίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα - μια στη μέση, όπου χρειάζεται, για δεξιόστροφες κινήσεις, ένα σωστό ρυθμιστικό σχέδιο με μονοδρομήσεις, ενώ στα φώτα να υπάρχει τρίτη λωρίδα αριστερά, για να φεύγει ο κόσμος και πλατιές παρκολωρίδες. Εσείς όμως θα φτιάξετε αυτοκινητόδρομο! Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν μέσα στους κύριους δρόμους και όχι στον πυρήνα της πόλης, άρα ποδηλατόδρομους χρειαζόμαστε στους κύριους δρόμους και όχι μέσα στον πυρήνα της Αγλαντζιάς. Αν το έργο δεν το κάνετε όπως το θέλουμε, θα περάσει πάνω από το πτώμα μας»(!).
Λάκης Ζωίδης: «Διεκδικούμε το δικαίωμα να πούμε την άποψή μας… αυτό είναι φίμωση και καταγγέλλουμε τη διαδικασία… είναι υποχρέωση του δημάρχου να βγει σε διαβούλευση, ν’ ακούσει απόψεις πάνω στα τελικά σχέδια, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποδεκτό πλαίσιο. Δεν έγινε διαβούλευση, ούτε ενημέρωση και δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε τα σχέδια. Μας φέρατε εδώ ν’ αποφασίσουμε για κάτι που δεν έχουμε τις γνώσεις και ζητάτε τη συγκατάθεσή μας ή αποφασίζετε ερήμην, με τη λογική, “σας ενημερώσαμε, εγκρίνετε”».
Παύλος Γεωργιάδης: «Σήμερα, κύριε δήμαρχε, ενημερωθήκαμε για τα σχέδια και μας λέτε ότι αύριο θα πάρετε απόφαση και αυτό είναι απαράδεκτο… Προσπαθώ να καταλάβω και δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου, γιατί από τις 4 λωρίδες, οι 2 θα είναι για λεωφορεία, ενώ οι Κύπριοι μετακινούνται με αυτοκίνητα. Η δημιουργία της λεωφορειολωρίδας υπάρχει μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη χρηματοδότηση του σχεδίου σας. Βελτιώνετε τους δρόμους της Αγλαντζιάς, όχι για εμάς, αλλά για άλλους σκοπούς, για λόγους τεχνικούς, για να δικαιούστε τα κονδύλια. Εμείς ζητούμε να μη βάλετε προτεραιότητα τα κονδύλια, αλλά εμάς και τις οικογένειές μας που μένουμε εδώ 25 χρόνια και θέλουμε να είμαστε εδώ για τα επόμενα 25… αλλά έτσι που πάτε να κάνετε, θα αναγκαστούμε να φύγουμε…».
«Πρόεδρε, βάλτε τελεία σε αυτήν την κωμωδία»
Σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η επιτροπή αγώνα τον καλεί «να παρέμβει και να βάλει μια τελεία σε αυτήν την κωμωδία που ονομάζει ο δήμαρχος Αγλαντζιάς “ώριμο” έργο, το οποίο θα θυσιάσει το μέλλον όλων των παιδιών και των κατοίκων της Αγλαντζιάς στον βωμό του αυτοκινήτου και μόνον. Αν γίνει αυτό το έργο, κανείς ποτέ στην Αγλαντζιά δεν θα έχει την ίδια ποιότητα ζωής. Η ζωή σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη που τη διασχίζει ένα highway δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Ο θόρυβος, τα καυσαέρια και η υγεία των ανθρώπων θα επηρεαστούν αρνητικά. Θα θυσιαστεί το μέλλον των 200 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής και κατ' επέκτασιν τον μέλλον των 2500 και πλέον συνανθρώπων μας, που θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων».
Εξάλλου, η επιτροπή πρωτοβουλίας περιοχής ΡΙΚ/ΑΤΙ ανακοίνωσε ότι «αντιτίθεται στη μετατροπή τους σε λεωφόρους τεσσάρων λωρίδων και στην επέκταση της λεωφόρου Ακαδημίας, που στην πραγματικότητα θα είναι ένας νέος αυτοκινητόδρομος διά μέσου του δάσους Αθαλάσσας, που θα καταλήγει με τρεις λωρίδες, στη συμβολή της με το Φυτώριο Αθαλάσσας. Απαιτούμε την προστασία του δάσους Αθαλάσσας, την υγεία των παιδιών και την ποιότητα ζωής των πολιτών».