top of page

Εντείνονται τα μέτρα για τα παράνομα παρκαρίσματα στη Λάρισα

01/11/2015

Σε αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων, προχωρά από αύριο Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, εντείνοντας τη δράση της προκειμένου να «βελτιωθεί» η κατάσταση, ειδικά στο κέντρο της πόλης.

Αφού το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης ειδικά σε πεζοδρόμια διαιωνίζεται, παρόλο που η αστυνομία του Δήμου Λαρισαίων έχει αναλάβει δράση από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, τον περασμένο Αύγουστο βεβαιώθηκαν 562 παραβάσεις, οι οποίες τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στις 810, παραβάσεις που στην πλειονότητά τους αφορούν σε κλήσεις για σταθμεύσεις σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια.

Πρόθεση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως διευκρινίζουν στελέχη της στην «Ε» «δεν είναι να βεβαιώνουμε κλήσεις και πρόστιμα, αλλά να συμμορφωθούν οι οδηγοί με την ισχύουσα νομοθεσία και να σεβασθούν τον συμπολίτη».

Προς το παρόν ωστόσο, με αφορμή και τη συμπεριφορά αρκετών οδηγών, επιβάλλεται η αυστηρή εφαρμογή των νόμων και από αύριο οι δημοτικοί αστυνόμοι, θα «ξηλώνουν» και πινακίδες όπως έχουν την αρμοδιότητα σύμφωνα και με το άρθρο 34 του ΚΟΚ.

Η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής επιβεβαιώνεται και από τις «συνεχείς» σταθμεύσεις σε θέσεις για ΑμεΑ, παρά το τσουχτερό πρόστιμο των 200 ευρώ (με παράλληλα αφαίρεση των πινακίδων για 10 ημέρες) ή και για τη στάθμευση σε ράμπα αναπήρων, όπου το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Η δράση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα ενταθεί από βδομάδα σε περιπτώσεις στάσης και στάθμευσης, σε στάθμευση σε εισόδους πάρκινγκ (ιδιωτικά και δημόσια), σε διπλοπαρκαρίσματα, όπως και σε εισόδους πεζοδρόμων και σε σταθμεύσεις σε πεζοδρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι η αφαίρεση πινακίδων κυμαίνεται από 10 έως 20 ημέρες ανάλογα με την παράβαση (όπως και τα αντίστοιχα πρόστιμα από 40 έως 80 ευρώ), ενώ διευκρινίζεται πως οι ημέρες αφαίρεσης των πινακίδων «μετράνε» από την ημέρα πληρωμής του προστίμου σύμφωνα και με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Από τη Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, ελέγχεται παράλληλα και το θέμα των εγκαταλελειμμένων Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων. Μέχρι προχθές είχαν βεβαιωθεί 198 συνολικά περιπτώσεις «ξεχασμένων» αυτοκινήτων, 107 εκ των οποίων βεβαιώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Σε ορισμένες από αυτές, μετά τη σήμανση (προειδοποίηση) της Δημοτικής Αστυνομίας υπήρξαν συμπολίτες που τα έθεσαν σε κίνηση και τα στάθμευσαν προφανώς σε άλλο σημείο. Υπήρξαν ωστόσο και 25 αυτοκίνητα που «σήκωσε» ο γερανός του Δήμου μεταφέροντας τα εγκαταλελειμμένα Ι.Χ. στο δημοτικό αμαξοστάσιο.

Η μεταφορά των αυτοκινήτων αυτών δεν μπορεί να επισπευσθεί καθώς πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα… τεσσάρων μηνών για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Μόνο 90 ημέρες για παράδειγμα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν από την ημέρα της βεβαίωσης της στάθμευσης ενώ άλλες 40 ημέρες απαιτούνται προκειμένου άλλες αρχές (ΕΛ.ΑΣ., ΔΟΥ, κ.α.) να διερευνήσουν στοιχεία, προτού αποφασισθεί η μεταφορά των οχημάτων από τον γερανό του Δήμου.

Please reload

bottom of page