top of page

Με επιστολή τους στον Δήμαρχο οι ΑΜΕΑ ζητούν απαντήσεις

24/10/2015

Αγαπητέ κ. Χρίστου,

Ως προς την τελευταία σας απαντητική επιστολή με ημερομηνία 15/7/2015, για τα όσα επισημάναμε και σας θέσαμε σε επιστολή μας στις 27/5/2015, θα θέλαμε να θίξουμε τα πιο κάτω:

Α. Έχουμε διαβάσει την επιστολή που αποστείλατε στα εστιατόρια της Σαριπόλου και προσέξαμε ότι δεν αναγράφεται πουθενά μια καταληκτική ημερομηνία, η οποία θα τους αναγκάζει να τροποποιήσουν τα απαιτούμενα πριν προβείτε στις απαραίτητες κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, έχουμε προσέξει πως ελάχιστα από τα κέντρα αναψυχής της περιοχής αυτής έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές ως προς την τοποθέτηση και χαμηλών τραπεζιών/καρεκλών. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Υπήρξε κάποιο μέτρο ενάντια σε όσους δεν συμμορφώθηκαν;

Β. Έγινε η ανάπλαση της πόλης με την προοπτική βελτίωσης της και συναντάμε παντού κενά. Για ποιο λόγο δόθηκαν άδειες λειτουργίας κέντρων αναψυχής στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού όπως αναφέρατε δεν υπάρχουν πρόνοιες για τοποθέτηση ειδικών αποχωρητηρίων για τα ΑμεΑ; Γνωρίζατε ότι είναι όλα διατηρητέα, στα οποία ο νόμος δεν αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν ειδικές προσβάσεις και αποχωρητήρια και παρά ταύτα δεν προνοήσατε εσείς ως αρμόδιος φορέας για την τοποθέτηση τους. Πού στηρίζεται την απάντηση σας στο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας δημόσιων αποχωρητηρίων;

Γ. Ως προς τα διορθωτικά σημεία με τα πεζοδρόμια, θέλουμε να μας ενημερώσετε σε ποιο σημείο βρίσκεστε; Έχουν γίνει αλλαγές; Εξακολουθούμε να έχουμε καταγγελίες από Άτομα με Αναπηρίες που δυσκολεύονται να μετακινηθούν και να περάσουν την διάβαση λόγω του κενού αυτού που υπάρχει.

Δ. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τις σημάνσεις των χώρων στάθμευσης των ΑμεΑ; Υπάρχουν πολλά κενά στη πόλη μας και μικρός αριθμός χώρων στάθμευσης για ΑμεΑ, καθώς επίσης και τα ήδη υφιστάμενα χρειάζονται διορθώσεις και βελτιώσεις. Και σε αυτό το σημείο συνεχίζονται τα παράπονα από τα ΑμεΑ καθώς εντείνεται με την κατάσταση αυτή, ο κοινωνικός αποκλεισμός των ΑμεΑ, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να βγουν έξω από το σπίτι τους, όταν βρίσκονται σε μια ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ.

Ε. Απαντήσατε πως δεν υπάρχει ανελκυστήρας για πρόσβαση στην υπέργεια διάβαση και ότι υπάρχει επίπεδη διάβαση. Σε τι εξυπηρετεί η υπέργεια διάβαση, αλλιώς πεζογέφυρα; Αναφέρατε όμως κατά την δημιουργία της πεζογέφυρας, πως σκοπός της δημιουργίας της, είναι να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες για καλύτερη διέλευση τους στην συγκεκριμένη περιοχή. Ποιους πολίτες; Δεν υπάρχουν μόνο αρτιμελής άνθρωποι, υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες και δεν προνοήσατε γι’ αυτούς. Καταλήγουμε πάλι στο να ρωτούμε για πολλοστή φορά, για το ποιους εξυπηρετεί τελικά η πεζογέφυρα αυτή και μέχρι στιγμής δεν πήραμε καμία απάντηση περί αυτού.

Πραγματικά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας θέτουμε τα αυτονόητα. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία προωθεί τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρίες, τα οποία αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι τους, γιατί δεν είναι πλήρως προσβάσιμη η πόλη μας. Η αναπηρία δεν είναι μια κατάσταση που δημιουργείται μόνο εκ γενετής, είναι μια κατάσταση η οποία δημιουργείται και επίκτητα στο άτομο, μετά από κάποιο ατύχημα για παράδειγμα. Η αύξηση των αναπηριών είναι τόσο μεγάλη τα τελευταία χρόνια και αυτό επιβεβαιώνεται με την αύξηση του ποσοστού των ΑμεΑ, που πλέον ανέρχεται στο 15% του πληθυσμού ενώ πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στο 10% του πληθυσμού.

Είναι υποχρέωση σας σαν Δήμος, να προνοείται για όλα αυτά που αναφέρονται στην νομοθεσία και στην Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να δίνεται το δικαίωμα στην ίση συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι μέρος αυτών. Με το να μην επιτρέπεται στα ΑμεΑ να διακινούνται στην πόλη τους λόγω έλλειψης προσβασιμότητας, δημιουργούνται διακρίσεις με αποτέλεσμα να συμβάλλετε με τον τρόπο αυτό σαν Δήμος στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων αυτών, γεγονός απαράδεκτο.

Θα αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας και τις καταληκτικές σας απαντήσεις, ως προς το πώς θα κινηθείτε για την επίλυση όλων των προαναφερθέντων ζητημάτων. Ευελπιστούμε να είναι άμεση η ανταπόκριση σας και με ξεκάθαρα δεδομένα και απαντήσεις αυτή τη φορά.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής της Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού,

Please reload

bottom of page