top of page

Στο πλευρό των ΑΜΕΑ το Υπουργείο Εργασίας

29/09/2015

Οδηγίες στους δήμους για την απλοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησής τους.

 

Βαρύτητα στην διευκόλυνση και προστασία των ατόμων με αναπηρία λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με εγκύκλιό του δίνει κατευθύνσεις στους δήμους για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.

Τα μέτρα όπως καθιστά σαφές θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτωβρίου με την ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς απλοποιείται

Αρχικά ο δήμος στον οποίο διαμένει ο ενδιαφερόμενος, θα εξετάζει την αίτηση του βάσει των διοικητικών εγγράφων που θα έχει προσκομίσει ο δεύτερος και μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή, θα ενημερώνει τον αιτούντα αν πληροί τις προϋποθέσεις. Ο δήμος, εφόσον κριθεί ο αιτών πως πληροί τις προϋποθέσεις, θα εκδίδει ένα παραπεμπτικό σημείωμα για τις ιατρικές εξετάσεις.

Επίσης, Από 1.10.2015 η διαδικασία παράτασης των προνοιακών παροχών καθορίζεται ως εξής:

α) Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στα Άτομα με Αναπηρία διακόπτεται αυτοδικαίως από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της ισχύουσας γνωμάτευσης.

β) Η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης των προνοιακών παροχών υποχρεούται τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης γνωμάτευσης να ειδοποιεί εγγράφως τους δικαιούχους για επανυποβολή του αιτήματος χορήγησης των προνοιακών παροχών, κατά την ίδια ως άνω διαδικασία.

γ) Η έναρξη καταβολής της προνοιακής ενίσχυσης στην περίπτωση της παράτασης χορήγησης των προνοιακών παροχών εκκινεί από την επομένη της λήξης της προηγούμενης παροχής του επιδόματος μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης, άλλως η καταβολή της παροχής άρχεται από της αιτήσεώς του στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Please reload

bottom of page