top of page

Εγκαίνια για το Λαογραφικό Μουσείο

30/08/2014

Με επισημότητα και με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ .Κ. Τασούλα εγκαινιάζεται την Κυριακή 31 Αυγούστου το Λαογραφικό ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11.30 το πρωί από τον υπουργό Πολιτισμού και χαιρετισμούς θα απευθύνουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Ν Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, εκπρόσωπος της οικογένειας Γουργιώτη και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης.

Το Λαογραφικό Μουσείο έχει μεγάλη ιστορία για την πόλη της Λάρισας καθώς ιδρύθηκε με επίπονους αγώνες στην οποία και πρωτοστάτησε η κ. Ελένη Γουργιωτη.

Στο Μουσείο είναι ανάγλυφη η ταυτότητα της πόλης που χάθηκε και διατηρεί ζωντανές τις μνήμες των Λαρισαίων.

Με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κρίνεται απαραίτητη μέσα από στοιχεία που μας δόθηκαν από τους ανθρώπους της διοίκησης του.

Η ΙΔΡΥΣΗ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύεται το 1974 ως «Λαογραφική Εταιρεία» από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αρχικά στεγάζεται στο Δημαρχείο της πόλης (1974-1983) και μετέπειτα σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της Λάρισας (1983-2008 στην οδό Μανδηλαρά 74).

Με έμφαση στη συγκέντρωση, τη μελέτη και την προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, σύντομα αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας.

Οι συλλογές του Μουσείου σήμερα αριθμούν συνολικά πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι. Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Μέσα από εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές, εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές δράσεις, το Μουσείο διαχέει στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή κοινότητα το αντικείμενο ενασχόλησής του, εγγράφοντας τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη.

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, είναι έργο του Υπουργείου Πολιτισμού ενταγμένο στο Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεμελιώθηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2008.

Η επανέκθεση του υλικού αντανακλά τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και φέρει την υπογραφή της μουσειολόγου κυρίας Λαλούλας Χρυσικοπούλου. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής (19ος - α΄ μισό 20ούαι.) μέσα από μία νέα ανθρωποκεντρική ερμηνεία.

Προβάλλονται όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, πριν και μετά την Προσάρτησή της στο νεοελληνικό κράτος (1881), με έμφαση στον άνθρωπο, τη λατρεία, την κατοικία και την εργασία, όπως αυτά αντανακλώνται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου.

 Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στην παρούσα φάση λειτουργούν μόνο ο πρώτος και δεύτερος όροφος του κτιρίου ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι.

Το κτίριο και η έκθεση του Μουσείου είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρικά αμαξίδια (ράμπα εισόδου, ανελκυστήρας, χώρος υγιεινής ΑμεΑ).

Από τον Οκτώβριο του 2013 ξανάρχισε τις εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές του δραστηριότητες .

Please reload

bottom of page