ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Α.με.Α.
Η επιμελεια των κειμένων γίνεται από τον
Κατεβάτη Μανώλη
Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα από το 1996.
Ψάχνουν τα κριτήρια για να δώσουν το «δωράκι»
26/03/2014
Την 9η Μαΐου τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση ώστε να καταβάλει στους ένα εκατομμύριο δικαιούχους το προεκλογικό της «δωράκι», από το «ψαλιδισμένο» κοινωνικό μέρισμα που έταξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ζητιανεύοντας τα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος Το 17% του πλεονάσματος (και όχι το 70% όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός), πέραν των 64.065 ενστόλων, το περιμένουν και 940.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφ' όσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση). Το εφάπαξ επίδομα θα ξεκινά από 400 ή 500 ευρώ για ανέργους και θα αυξάνεται για εγγάμους και για κάθε τέκνο σε 600, 800 έως και 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά ένα μοντέλο βασισμένο στα κριτήρια του οικογενειακού επιδόματος.
Τα σενάρια έως τώρα κινούνται στο όριο του οικογενειακού εισοδήματος των 7.000 ή 10.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, ή αλλιώς θέσπιση ορίου βάσει των τετραγωνικών και της αξίας του ακινήτου.
Τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα ληφθούν υπ' όψιν είναι αυτά του 2012, που δηλώθηκαν το 2013. Από χθες ξεκίνησαν οι συναντήσεις της διακομματικής επιτροπής που έφτιαξε η κυβέρνηση, ώστε να ετοιμάσει τα κριτήρια. Σε αυτή μετέχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών
Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, και οι Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, σε αυτή τη φάση «συγκεντρώνονται στοιχεία από διάφορους φορείς για να είμαστε ακριβείς ως προς αυτούς που το δικαιούνται.
Τα κριτήρια θα είναι ανάλογα εκείνων για τα οικογενειακά επιδόματα. Τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι». Ωστόσο, όπως τόνισε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «τα εισοδηματικά κριτήρια είναι το εύκολο, αφού έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων».